Kulak ağrısı Kulak Burun Boğaz hastalıkları polikliniğine gelen hastaların şikayetlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Peki, kulak ağrısı nasıl geçer? Kulak ağrısına ne iyi gelir? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim AKIN, anlatıyor…
KULAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Kulak ağrısına birçok hastalık sebep olmakla beraber orta kulak ve dış kulak enfeksiyonları en sık nedenlerdir. Bunların dışında diş ve çene ile alakalı problemler, ağız içerisinde çıkan aft benzeri yaralar, boğaz enfeksiyonları, bademcik ameliyatı sonrası, boyun ile alakalı problemler ve çok nadir olarak da Larenks (gırtlak) bölgesinin tümöral hastalıkları da kulak ağrısına sebep olabilmektedir.
KULAK AĞRISI TEDAVİSİ
Kulak ağrısının tedavisi de sebep olan faktöre göre değişmektedir. Kesinlikle sabit bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Poliklinikte gördüğümüz hastaya bağlı en büyük hatalardan biri de hekim önerisi olmadan alınan ilaçlardır. Böyle durumlarda kulak zarında delinme, dış kulak yolunun ödeme bağlı tamamen kapanması, kalıcı işitme kayıpları ve kulakta mantar oluşumu gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bazende kulak ağrısının sebebi farklı bölgedeki rahatsızlıklar oldu için gereksiz yere kulak damlaları ve antibiyotikler kullanılmakta buda farklı kulak hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.
KULAĞA YAPILMAMASI GEREKEN HATALAR
Toplumumuzda yapılan en sık hatalardan biride kulağa zeytinyağı, sarımsak suyu vb. gibi sıvılar damlatılmasıdır. Kesinlikle bu tür uygulamalardan uzak kalınmalıdır. Aksi halde telafisi zor problemlere sebep olunabilmektedir.
Özetlemek gerekirse kulak ağrısı kulağın kendi hastalıkları ile beraber farklı bölgelerdeki hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu şikayeti olan hastaların herhengi bir ilaç kullanmadan en yakın zamanda Kulak Burun Boğaz hekimlerine başvurması gerekmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Kulak çınlaması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi nasıl olur?
- Deniz sonrası kulakları ıslak bırakmayın
- Orta kulak iltihabı kalıcı hasar bırakır mı?
- 5 soruda kulak burun boğaz