Diğer
    Ana SayfaSağlıkKulaklıkla veya kulak içi kulaklıkla uyumak zararlı mı? Uzmanlar ne diyor?

    Kulaklıkla veya kulak içi kulaklıkla uyumak zararlı mı? Uzmanlar ne diyor?

    -

    Bazı kişiler uykuya dalmak için müzik, podcast veya radyo dinliyor. Bunları dinlerken de uykuya dalıyor veya uyuyakalıyor. Bunları dinlemek için de çoğunlukla kulaklık kullanılmaktadır. Özellikle gençlerde kulak içi kulaklık kullanımı çok yaygındır. Tabi bu durum da kulağımız için birçok risk faktörünü ortaya çıkarabilmektedir. Kulaklıkla veya kulak içi kulaklıkla uyumanın zararları neler? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr.Üyesi Gökhan Altın anlattı. 

    Kulaklıkla uyuyakaldığımızda kulağımız için zararları var mıdır?

    Öncelikle yüksek sese maruziyet kulağımız için kalıcı hasarlara yol açmaktadır ki burada en önemli sonuç kalıcı işitme kaybı gelişmesidir. Sürekli ve uzun süreli sese maruziyet kulak için bir travmadır ve iç kulak hücrelerine zarar vererek işitme kaybı oluşumunda önemli bir faktör olmaktadır. Tabi burada sesin şiddeti de önemlidir. Uyanık olan birisi sesin şiddetini, süresini ve devamlılığını kontrol edebilir. Fakat uyuyakalan birisi bu kontrolü yapamayabilir ve ara vermeden uzun süreli yüksek sese maruz kalabilir. Ayrıca kulaklık varken uyuyakalınmışsa bu durum daha zararlı olabilmektedir. Çünkü kulaklık kullanıldığında sesin şiddeti serbest ortamdan gelen sesten daha fazladır. Kulaklıklar dış kulak yolunu tamamen kapatarak sesin kulağa olan baskısının artmasına sebep olmaktadır.

    Dış kulak yolu enfeksiyonlarının oluşmasının önünü açıyor

    Ayrıca kulaklık ile uykuya dalmak, kulaklığın uzun süreli dış kulak yolunda kapalı bir ortam oluşmasına neden olmaktadır ve havanın geçişini de engellemektedir. Bu da özellikle mantar ve çeşitli bakteri enfeksiyonlarına sebebiyet vererek dış kulak yolu enfeksiyonlarının oluşmasının önünü açmaktadır. Bununun yanında kulaklıkların cilde uzun süreli teması ve baskısı ciltte tahriş yaparak cilt problemlerine de yol açtığını biliyoruz. Yine dış kulak yolu için faydalı olan ve dış kulak yolunu koruma özelliği olan salgının dışa doğru çıkmasını engellemekte ve dış kulak yolunda tıkanıklıklara da sebebiyet vermektedir.

    Kullanılan kulaklıkların ve bağlı bulunduğu şarj cihazlarının kalitesi değişmektedir. Kalite bakımından düşük düzeyde olanlarda zaman zaman elektriksel ve elektronik bakımdan bozukluklar oluşabilmektedir. Uyuyakalan birisi de uyku esnasında bu arızaları algılayamayabilir. Bu durumlarda ciltte küçük yanıklardan daha tehlikeli büyük yanıklara kadar ciddi problemler de ortaya çıkabilmektedir.

    Uzun süreli , yüksek ses ile uyumanın bir başka zararı ise uyku kalitesinin bozulmasıdır.

    - Advertisement -

    İmkanınız varsa harici bir hoparlör kullanın

    health.clevelandclinic.org‘da yer alan bilgilere göre ise yaşam alanlarımızı bir partner veya aile üyelerimizle paylaşırsak, bazılarımız bir sonraki seçeneğe sahip olmayabilir. Ancak yapabiliyorsanız, harici bir hoparlör kullanmak idealdir çünkü kulaklarınızdaki baskıyı azaltır. Ayrıca, belirli cihazların belirli bir süre sonra kapanması için zamanlayıcılar ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde dinlemeniz, derin bir uykuya dalmadan hemen önceki o değerli dakikalarla sınırlıdır.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz