Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKurban etinden koronavirüs bulaşır mı? İşte ilginç soruya uzman yanıtı

    Kurban etinden koronavirüs bulaşır mı? İşte ilginç soruya uzman yanıtı

    -

    Dünya uzun süredir koronavirüs pandemisiyle mücadele ediyor. Türkiye’de ise Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bu süreçte ilginç bir soru ortaya çıktı. Kurban etinden koronavirüs bulaşır mı? Peki, tıp bu konuda ne diyor? Merak edilen bu soruyu bir uzmana sorduk. Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa, kurbandan etinden koronavirüs bulaşır mı sorusunu şöyle yanıtlıyor:

    KURBAN ETİNDEN KORONAVİRÜS BULAŞMASI MÜMKÜN MÜ?

    Normal şartlarda çiğ et tüketilmediği sürece kurban etinden Koronavirüs bulaşmamaktadır. Ancak, enfekte olmuş hastaların konuşmaları veya hapşırmaları ile havaya saçılan damlacıklar etin üzerine gelirse, virüsler burada birkaç saat canlı kalabilir. Bu durumda ete temas edersek Koronavirüs bulaşabilmektedir, bu sebeple etin paylaştırılması ve saklanması gibi durumlar sırasında hijyene oldukça dikkat edilmelidir. Ete dokunduktan sonra eller hemen yıkanmalı, yıkamadan önce ise elleri yüzün herhangi bir yerine götürülmemeli ve başkalarının dokunacağı yerlere dokunulmamalıdır.

     MASKE VE ELDİVEN KULLANIMINA DİKKAT!

     Kurban kesimi sonrasında Koronavirüs bulaşması riskini en alt seviyeye indirebilmek için kurban kesimi ve etleri ile uğraşan herkesin maske ve eldiven takmaya dikkat etmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra, kurban etinin kesildiği kesme tahtasında çiğ sebze ve meyve gibi başka besinlerin kesilmemesi oldukça önemlidir.

    - Advertisement -

    PEKİ KURBAN ETİ NE ZAMAN VE NASIL TÜKETİLMELİDİR?

    Kurban etinin kesildiği ilk gün tüketilmemesi ve çiğ kalmayacak şekilde pişirilmesi büyük önem taşımaktadır. Etin üzerinde herhangi bir virüslü damlacık bulunması halinde iyice pişirmek bulaşmayı engelleyecektir. Ayrıca, etlerin ilave yağ olmadan pişirilmesi ve beraberinde salata ve yoğurt veya kefir ile tüketilmesi ise daha dengeli beslenmeyi sağlayacaktır. Eti düşük ateşte ve uzun süre pişirmek hem sindirim sağlığınızı korumak hem de yararlı besin öğelerinden faydalanabilmek için oldukça önemlidir. Et tüketimi miktarına dikkat edilmediği takdirde, karın ağrıları ile birlikte gelişecek ishal ve hazımsızlık gibi problemlerin oluşabileceğini unutmamakta da fayda vardır.

     

    Eğer bu önlemlere dikkat edersek Koronavirüs ile mücadelemizi sekteye uğratmadan ve sindirim sistemimize zarar vermeden Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz