Sarımsaklar, yağlar, serumlar derken; kaybolan kaşların tekrar yerine gelmesi için kim bilir ne formüller denendi. Sonuçta kaşlar bir kez küstü mü, bunun geri dönüşü olmuyordu. Ta ki saç ekiminde kullanılan tekniklerin kaşlarda da kullanılmasıyla… Tek bir işlemle kalıcı çözüm sunan kaş ekimini tüm ayrıntısıyla uzmanına sorduk.
Kaşlar küser mi? Hem de ne küsmek! Gençlik yıllarında iki haftada bir sizi güzellik merkezine sürükleyen o gürbüz kaşlar zaman içerisinde çıkmaz, uzamaz olur. Ve bir süre sonra kaşınızı alan kişinin adını bile unutursunuz. Bu durumu tersine çevirmeyi vadeden kaş ekimini yani FUT yöntemini Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Emre Karadeniz’e sorduk.
Kaş ekimi, aslında bir saç ekimi işlemidir. Tek farkı, alıcı bölgenin saçlı deri yerine kaş bölgesi olması. Her ikisinde de verici bölge saçlı deri. Saç köklerini içeren deri adalarının (greftler) alınması için kullanılan FUT (deri şeridi yöntemi) ve FUE (panç yöntemi), kaş ekimi için de geçerli. Uzun saç teli içeren greftlerin hazırlanmasına izin veren FUT yöntemi kaş ekimi için daha avantajlı bir yöntem. Çünkü uzun saçlı greftler, saç tellerinin doğal kıvrıklığına dikkat edilerek ekilmelerini mümkün kılar. Tıraşlı deriden elde edilen FUE greftleri ise saç teli içermedikleri için saç teli kıvrıklığını belli etmez. Türkiye’de FUT yöntemiyle uzun saçlı kaş ekimi tekniğini bir tek biz kullanıyoruz.
KAŞ EKİMİ İÇİN EN UYGUN ADAYLAR KİMLER?
Kaş ekimi saçtan alınan tellerle yapıldığı için saç tellerinin fiziksel yapılarında hafif farklar vardır. Bu farkların neden olduğu kozmetik dezavantajlara değmesi için kaş ekiminin kaş hacminin en az yarısını kaybetmiş bireylere yapılmasını öneriyoruz. Hafif kaş kayıpları için cerrahi olmayan kamuflaj yöntemleri daha pratik olabilir. Kaş ekimi için kullanılabilecek uygun karakterde saç teli olan herkes bu tedaviden yararlanabilir. Buna kaza veya cerrahi sonucu ortaya çıkan kaş kayıpları da dahil.
KAŞ EKİMİ İŞLEMİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Yapılan işlemin büyüklüğüne ve çalışmanın ne kadar titizlikle yapıldığına bağlı olarak kaş ekimi dört-altı saat kadar sürüyor. İşlem için lokal anestezi uygulanması gerekiyor.
İŞLEM SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASIL OLUYOR?
Saç ekimi işlemleri gibi kaş ekimlerinde de iyileşme kendiliğinden ve hızlı oluyor. Bir-iki haftalık bir süreci gerektiriyor. Bu süre boyunca göz kapaklarında şişlik ve morluk görülebilir. Kaş ekimi sonrası ilk hafta içinde kaş bölgesi dikkatle yıkanmalı. Bu süreden sonra önemli bir risk kalmaz.
Kaş ekimi sonrası hangi bakım ürünleri veya doğal yağları öneriyorsunuz?
Bu tip ürünlerin kullanımının kaş ekimi sonucuna olumlu veya olumsuz etkisi yoktur.
Microblading veya kaş dövmesi yaptıran kişiler de kaş ekimi yaptırabiliyor mu?
Yaptırabilirler. Ancak bu işlemlerin profesyonelce yapılmaması sonucu daha sonra düzeltilmesi tam olarak mümkün olmayan hatalı tasarımlar veya deride hasarlanmalar ortaya çıkabileceği için, cerrahi olmayan kamuflaj yöntemlerinin de ehil kişiler tarafından yapılmış olması önemli.
Kaş ekimi sonucu nasıl bir görünüm elde edilir? Yeni çıkan kaşların duruş şekli doğal oluyor mu?
Kaş ekimlerinin sonucu yaklaşık altı ayda ortaya çıkar. Profesyonelce yapılmış bir kaş ekimi doğal durur. Ancak burada yaygın bir yanlış inanış olan, kaş ekimlerinin basit ve küçük çaplı saç ekimi işlemleri olduğu bilgisinin doğru olmadığını belirtmek isterim. Her ne kadar kaş ekimlerinde sayıca daha az saç kökü naklediliyor olsa da, işlemin inceliği saç ekiminden çok daha fazladır. Kaş ekiminde en küçük bir hata doğal olmayan sonuçlara neden olabilir. Kaş ekiminin sonucunun doğal olmasında cerrahi ekibin yetenekleri çok önemli.
BU YÖNTEM KALICI MIDIR?
Kaş ekimi sonuçları kalıcıdır. Hatta, nakledilen saç telleri biyolojik olarak kaş kıllarından daha aktif olduğundan dolayı hızlı uzar. Bu da kaşların sık sık kısaltılıp şekillendirilmesine imkan verir.
İŞLEMİN RİSKLERİ NELERDİR?
Bu riskler mevcut olmakla birlikte profesyonel uygulamalarda görülmemeleri beklenir. Kaş ekiminin en büyük riski, profesyonel olmayan uygulamalar nedeniyle doğal olmayan sonuçların ortaya çıkmasıdır. Bunların başlıcaları, hatalı tasarım, sıklık, yön ve açı hatalarıdır.
KAŞ EKİMİNDE RENK NASIL AYARLANIR?
Ayarlanamaz. Verici bölgedeki saç tellerinin karakteri neyse yeni yerinde de öyle olacaktır. Saç teli karakteri kaş için uygun olmayan kişiler bu iş için iyi aday değillerdir.
Öncesinde herhangi bir test yaptırmak gerekiyor mu? Alerjik reaksiyon yaşanıyor mu?
Kaş dökülmesinin devam eden dermatolojik bir hastalığa bağlı olmadığının teyit edilmesi gerekir. Örneğin FFA olarak bilinen bir dermatolojik hastalıkta saç çizgisi ve kaşlarda kayıp oluşur. Aktif hastalığı olan kişilerde kaş ekimi başarılı sonuç vermeyebilir. Kaş ekiminde alerjik bir reaksiyon beklenmez çünkü kişinin kendi dokusu naklediliyor. Elbette kullanılacak ilaçlara bağlı alerji varlığı sorgulanmalı.
Kaş ekimi işlemi için hangi uzmanlık alanına sahip bir doktora başvurulmalı?
Saç ve kaş ekimleri herhangi bir uzmanlık alanı altında öğretilmemektedir. Ancak ülkemizde yalnızca plastik cerrahi, dermatoloji uzmanları ile medikal estetik sertifikası almış pratisyen hekimlerin saç ekimi işlemlerini yapmasına izin veriliyor.