Diğer
    Ana SayfaHaberLambda varyantı nedir? Nerede ortaya çıktı?

    Lambda varyantı nedir? Nerede ortaya çıktı?

    -

    Dünyanın gündeminde koronavirüsün varyantları var. DSÖ’nün izlenmesi gereken varyantlar arasında gösterdiği Lambda Varyantı gündemde. Peki, Lambda Varyantı nedir, nerede ortaya çıktı? Neden endişelendiriyor? Yakından bakalım…

    LAMBDA VARYANTI ‘İZLENMESİ GEREKEN VARYANTLAR’ LİSTESİNDE

    Dünya Sağlık Örgütü Mayıs ayında koronavirüs mutasyonlarını “endişe verici” ve “izlenmesi gereken” varyant olarak tanımlamıştı.

    “Endişe Verici Varyant” olarak belirlenen 4 varyanta Alfa, Beta, Gamma ve Delta; “İzlenmesi Gereken Varyant” olarak kategorize edilen 8 varyanta ise Epsilon (2 varyant), Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa ve Lambda adları verilmişti.

    Bugün gündemde yer alan Lambda varyantı da bu ikinci grupta yer alıyor.

    Endişe Verici Varyantlardan ilk kez İngiltere’de tespit edilene “Alfa”, Güney Afrika’da tespit edilene “Beta”, Brezilya’da tespit edilene “Gamma” ve Hindistan’da tespit edilene “Delta” denilmişti.

    - Advertisement -

    Örgüt, “Endişe Verici Varyant” (VOC) olarak tanımladığı mutasyonların, “virüsün bulaşıcılığını ve yayılma riskini artırabildiği, öldürücülüğünü veya hastalık belirtilerini değiştirebildiği, önleme ve kontrol tedbirlerinin etkinliğini azaltabildiği” uyarısını yapmıştı.

    İkinci grupta yer alan mutasyonlar için ise Dünya Sağlık Örgütü, “1’den çok kişiye bulaşma, salgın öbekleri oluşturma gibi topluluk içi yayılma özellikleri gösterdiği, birden çok ülkede görüldüğü ve endişe verici varyanta dönüşüp dönüşmeyeceğinin izlenmesi gerektiği” uyarısını yapmıştı.

    lambda varyantı

    LAMBDA VARYANTI NEDİR?

    Peki, nedir bu Lambda varyantı? Farkı ne? İlk olarak Güney Amerika’da görülen “C.37” olarak adlandırılan Lambda varyantı yayılmaya devam ediyor. Bu varyantın da Delta Varyantı gibi daha bulaşıcı ve belirli aşılara karşı daha dirençli olabileceği endişesi var. Lambda varyantı ilk kez Aralık 2020’de Peru’da tespit edildi, şu ana kadar 2300’den fazla vakada görüldüğü belirtiliyor. Bugüne kadar 30 ülkeye yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Peru’da Lambda’nın Nisan ayından bu yana varyantlar için test edilen yeni enfeksiyonların yüzde 81’inden sorumlu olduğunu belirtiyor. Bilim insanları, bu varyantın daha bulaşıcı ve aşılara karşı daha dirençli olabileceğinden endişe ediyor.

    Euronews’in haberine göre Santiago’daki Şili Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, C.37 olarak da bilinen Lambda varyantının Alfa (İngiliz) ve Gama (Brezilya) varyantlarından daha hızlı enfeksiyon kapasitesine sahip olabileceğini gösterdi.

    TRT Haber Muhabiri İlhan Atasoy Lambda varyantı ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

    Avrupa kıtasında bu varyanta ilişkin veri yok ancak Dünya Sağlık Örgütü Haziran ayının sonuna doğru bir açıklama yapmıştı. Özellikle Peru’da 7 Aralık 2020’de ilk kez ortaya çıkan Lambda varyantına ilişkin ‘bir kişi gözlem altına alındı’ şeklinde açıklama yapmıştı. ‘İzleyeceğiz, takip edeceğiz’ demişti. Ancak o tarihten bugüne geldiğimizde söz konusu varyant ilerliyor.

    ‘PERU’DA DURUM OLDUKÇA KÖTÜ’

    Özellikle ilk ortaya çıktığı Peru’da 10 ölümden 1’i bu varyant nedeniyle oldu. Nisan ayından bu yana baktığımızda Peru’daki vakalar içerisindeki oranı bu varyantın bu %81’e kadar yükselmiş durumda. Peru’daki tablo oldukça kötü. 30 ülkede görüldü. Bu ülkelerin 7’si Latin Amerika’da bulunuyor. Peru’nun dışında Şili, Brezilya, Arjantin gibi ülkelerde yoğun bir şekilde görülmeye başlandı. Özellikle Şili’de baktığımızda 3 vakadan birinde bu varyanta ilişkin tespitler var. Dolayısıyla Latin Amerika’da kötü bir tablo var.

    Dünya Sağlık Örgütü’nün Haziran ayındaki ‘gözlem altına alınmıştır, takip ediyoruz’ uyarısından sonra vakaların giderek arttığını söyleyebiliriz. Özellikle Latin Amerika’daki sağlık politikalarına, aşılama politikalarına baktığımızda varyantın hızlı yayıldığını görüyoruz. Ancak varyantın kendisi de hızlı yayılıyor. Özellikle daha fazla bulaşıcı, daha çabuk, kolay bulaşıyor.

    ‘LAMBDA VARYANTI AŞILARA KARŞI DAHA GÜÇLÜ OLABİLİR’

    Uzmanların şöyle bir kaygısı var. Söz konusu varyant aşılara karşı güçlü olabilir. Mutasyona uğradığı için aşıların etkisi bu varyantta daha az görülebilir. Çünkü daha çabuk bulaşıyor ve daha güçlü bir versiyon.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....