Diğer
    Ana SayfaHaberLekelerle savaşı bilim kazandı

    Lekelerle savaşı bilim kazandı

    -

    Uzm.Dr.Sinan İBİŞGüneş, içimizi ve ruhumuzu ısıtıyor. Bunu yaparken zaman zaman, zarar da verebiliyor. Ama güneş lekelerinin oluşmasını engellemek elinizde…

    Yaz mevsiminde en büyük korkumuz, cildimizde lekeler oluşması… Yaz mevsiminden sonraysa, bu lekelerle yaşadığımız zorlu mücadele süreci başlıyor. Leke sorunu, her geçen gün daha fazla sayıda insanı ilgilendiriyor…

    Lekeler neden oluşuyor?
    Evimize çok ışık girdiğinde ışıktan korunmak için nasıl ki perdelerimizi kullanıp ışığın girişine set çekiyorsak, cildimiz de derin dokuları koruyamadığı zaman hemen kendini koruma yöntemleri geliştiriyor. Cildin üç farklı koruma mekanizması var; bronzlaşma, koyulaşma ve lekelenme. Bunlar cildin yüzeyine doğal perdeleme yaparak, derin dokuların ışıktan zarar görmesi engellenmiş oluyor. Ama cildin lekelenen bölgeleri diğer cilt kısımlarına göre daha zayıf oluyor ve görevini yerine yeterince getiremiyor.

    Tedavide hatalar
    Zayıflamış cilt kısımlarının lekelenmeye yatkın olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu bölgelerde gelişen lekeleri engellemek için, bu bölgeleri daha da zayıflatacak soyma ya da lazer gibi tedaviler uygulandığında, lekeler daha da büyük lekelere dönüşebilir. Bu nedenle lekeli bölgelerin zayıflığını daha da artıracak tedavi yaklaşımlarından kaçınmak gerekiyor. Diğer bir seçenek olan, pigment açarken cildi aynı anda soyan ve beraberinde tahriş eden, açıcı ürünlerden de lekelerden arınmaya çalışırken başlangıçta kaçınmak gerekiyor.

    Lekelerde yeni trend

    Cildin lekelerinin tedavisi konusunda çalışan bilim adamları, lekelerin önlenmesi, oluşumunun yavaşlatılması, var olanların küçültülmesi konusunda yaptıkları çalışmalar meyvelerini verdi. Lekelerin küçültülmesinde kimyasallardan kaçan anlayış, botaniksel güçlerle; bir yandan cildin biyolojik yapısını güçlendirerek cildi parlaklaştırmak, diğer yandan pigmentlerin üretim mekanizmasını engelleyerek cildin rengini ve yapısını düzgünleştirmek için peptid formlarını ürettiler. Artık eczanelerde doğal formüllü ürünler bulmak çok kolay…

    Öncelik lekelenmemek
    Lekelerin oluşmaması için alınacak önlemler çok önemli. Cildi bolca nemlendirmek, ışığa karşı yeterli koruma faktörü içeren koruyucularla korumak, ışığın tahrip edici gücünü asgariye indiren antioksidanlardan faydalanmak şart. Farklı ışık çeşitlerine karşı koruma sağlayan en az 15 güneş koruma faktörü içeren ürünler, güneş korumasında yeterli. Antioksidan olarak, özellikle yüksek oranda C vitamini içeren preparatları kullanmak son derece önemli. Güneşin dik olduğu saatlerde güneşte kalmamak, özellikle terlemiş cildi güneşle buluşturmamak ve cilde parfüm sıktıktan sonra güneşe çıkmamak da son derece önemli.

    Soru: Sigara tüketimi güneş lekelerini artırır mı?
    Cevap: Sigara içerisindeki nikotin ve beraberindeki 2.000 farklı zehir, kılcal damarları büzüyor ve cildin biyolojik yenilenme gücünü azaltıyor. Sigara ile cildin hücreleri kendisini yeterince yenileyemiyor, dokular oksijenlenemiyor ve beslenemiyor; dolayısıyla sigara içenlerin ciltleri normale göre daha koyu hale geliyor ve onlar çok daha kolay lekeleniyorlar.

    - Advertisement -

    Soru: Leke açıcı kullandım, kılcal damarlarım çıktı, ne yapmalıyım?
    Cevap: Leke açıcılarda kullanılan bazı maddeler, lekeleri açarken cildi tahriş edebiliyor, bu tahrişle birlikte cilt incelebiliyor. Böylece ciltteki lekeler büyüyor, kılcal damarlar ve kırışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Cildi geliştirmeden, leke açıcıları kullanmamak gerekiyor.

    Formsante Dergisi Temmuz 2010 Sayısı…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz