Pırıl pırıl, berrak, tek bir lekesi bile olmayan aydınlık bir cilt. Tüm kadınların hayali ve her güzel hayal gibi ulaşması oldukça zor. Güneş gibi dıştan ya da hormonlar gibi içten gelen pek çok etken cildimizi tehdit ediyor. Ancak bilinçli koruma ve bakımla bütün bunlarla savaşmak mümkün.
Biz de geçtiğimiz ay, Uludağ'da yapılan bir cilt seminerinde eğitim veren, ünlü Dermo-Kozmetik Eğitimcisi Natalia Michalun ile pigmentasyon lekelerini konu alan bir röportaj yaptık.Yıllardır cilt bilimi ve bakım ürünleriyle ilgili dünyanın pek çok ülkesinde eğitim veren ve bir kimya mühendisi olan Michalun, pigmentasyon lekelerini, oluşum nedenlerini onlardan nasıl korunacağımızı ve nasıl kurtulacağımızı anlattı. Melanin üretimi artınca Pigmentasyon lekeleri ciltteki melanin miktarının artmasından ve eşit olmayan bir şekilde dağılmaya başlaması nedeniyle oluşuyor. Pigment lekelerinin ne büyük nedeni güneş, akne ve bu akneleri sıkma. Pigment lekeleri hormonal dengesizlikler sonucu da oluşabiliyor, doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik ve stres bu hormonal dengesizliklere neden olan başlıca etkenlerden. Tabii bir de çiller var ki onların oluşum nedenleri genetik ve yine güneşle birlikte artıyor. Güneşten gelen ultraviyole ışınları, sadece 5 dakikalık bir sürede melanin üretimini tetikliyor ve bu üretimin tam 36 saat boyunca devam etmesine neden oluyor. Ayrıca 72 saat sonra yine ciltte artan bir pigmentasyon dalgası oluyor. Tabii biz bu durumu cildimizde "bronzlaşma" olarak görüyor ve pek de şikayetçi olmuyor hatta hoşlanıyoruz. Oysa bronzlaşma da tıp da bir cilt hastalığı olarak kabul ediliyor. Güneşe uzun süreler maruz kalmak pigment lekelerinin artması için bir davetiye çıkarmak gibi. Pigment lekeleri epidermisde ya da dermis tabakasında yer alabiliyor. Epidermisde yer alan lekelerin tedavisi yapılabilirken dermise inen lekeleri yukarı doğru hareket etmesi söz konusu olmadığı için estetik bakımlarla geçirilmeleri de mümkün olmuyor.
Lekelerden korunmak için Natalia Michalun, pigmentasyon lekelerinden korunmak için ilk şartın kesinlikle güneşten korunmak olması gerektiğini önemle hatırlatıyor. Uygun bir güneş koruma ürünü kullanılmadığı taktirde lekeleri gidermek amacıyla yapılacak diğer tüm çabaların iyi sonuç veremeyeceğini sözlerine ekliyor. Peki cildinde, yüzünde ya da ellerinde bu tip lekeler olan ya da olmaya eğilimi olanlar ne yapmalı? Natalia Michalun bunu evde ve enstitüde yapılacak bakımlar olarak ikiye ayırıyor. Evde yapılacak bakımların başında iyi bir cilt bakım ürünüyle yapılacak derinlemesine temizlik ve peeling geliyor. Ardından yine nemlendirici ürünler ve bunların yanı sıra ciltte yaşlanmanın başlıca sebebi olan serbest radikallerin oluşmasını önleyen antioksidan içerikli kremler kullanılması geliyor. Bunu da uygun bir leke giderici ürün kullanımı izlemeli. Peeling içerikli temizleyiciler, losyon ve kremler, antioksidan nemlendiriciler ve güneş koruyucuları ve leke ürünleri her gün düzenli olarak kullanılabilir. Soyucu özelliği olan maskelerle antioksidan maddeleriyse haftada bir kez kullanmak yeterli olacaktır.Enstitüde yapılacak bakımlara gelince, cilt temizliği ve peeling yine ilk sırada. Bunu nemlendirme ve antioksidan ürünlerin kullanımı izlerken ardından kimyasal peeling ve leke giderici özel bakımlar izliyor. |