Karpuzun yüzde 92’si sudan oluşuyor. İçerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçların beslenmesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlıyor. Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, “İki dilim (280 g) karpuz 80 kalori olup; 20 g şeker, 270 mg potasyum, 17 g A vitamini, 21 g C vitamini, 4 g demir, 1 g lif içeriyor. İnsülin direnci, hipoglisemi ve diyabet hastası olan kişilerin de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmesi, iki dilimi (280 g) aşmamaları gerekiyor. Özellikle diyabet hastaları karpuzu peynir ile tüketirse, kan şekeri dengesini sağlamış oluyor” diyor.
Ofis çalışanlarına öneri
Çalışma hayatında günün önemli bir bölümü ofislerde geçiyor. Beslenme ihtiyacının önemli bir bölümünün de ofislerde, çalışma alanına yakın yerlerde karşılandığını belirten Dyt. Sibel Mumcu, “Günün enerji dengesini oluşturmak ve korumak açısından bakıldığında kahvaltı en önemli öğün. Ofis çalışanları çoğu zaman bu öğünü atlıyor veya poğaça, simit gibi hızlı atıştırılan yiyeceklerle geçiştiriyor. Ancak kahvaltı sadece karbonhidrat ve yağ içeren besinler değil; protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı gıdaların da olduğu dengeli bir öğün içeriğine sahip olmalı. Poğaça, simit ve çaydan oluşan bir kahvaltı yerine, peynirli sandviç ve meyve daha dengeli bir kahvaltı seçeneği oluyor” diyor.