Ana Sayfa Beslenme & Diyet Makarna hakkında her şey

Makarna hakkında her şey

makarna-kulturu

makarna-kulturu Tadını herkes seviyor, hazırlaması da çok pratik. Tüm bunlara rağmen ona suçluymuş gibi davranıyoruz. Oysa makarna yiyerek kilo almak ya da almamak sadece bizim elimizde…

Esin Altuğ

MAKARNA KÜLTÜRÜ
Lazanya, spagetti, tortellini (mantı gibi), penne, fettucine (yassı), tagliatelle (erişte), farfarella (kelebek), yüksük, burgu, fiyonk… İtalyan kültürünün dünya mutfağına armağanı makarna, soslarıyla da iştah kabartıyor. En bilinenleri Bolonez (kıymalı) ve Napoliten (domatesli) soslar… Ama dahası da var. Makarna gurmesi olabilmek için, bunları da göz ardı etmemek gerek. Örneğin uzun ve yuvarlak makarnalarda sıvı yağ ile hazırlanmış domatesli soslar tercih etmelisiniz. Erişte gibi yassı makarnalara ise yoğun kıvamlı, peynirli, yumurtalı ve kremalı soslar yakışıyor. Burgu makarnaların, sosun suyunu çekme özelliği var. Bu sebeple burgu makarnaları, sulu ve sebzeli soslar ile birlikte hazırlamak gerek.

makarna-kulturu2 KOLESTEROLÜ DENGELEMEK…
Sadece görüntüsü farklı değil, tadı da çeşitli damak zevklerine hitap ediyor. Mesela kepekli makarnalar, düşük kalori değeri ve lifli yapısıyla formunu korumak isteyenler için hazırlanmış adeta. Şişmanlığı önleyerek, kilo vermeyi kolaylaştırmanın yanı sıra kabızlığı giderme ve kolesterol seviyesini dengeleme konusunda da fayda sağlıyor. Sütlü makarna çeşitleri ise özellikle çocukların kemik gelişimine katkı sağlarken, kadınların da kemik sağlığını korumalarına yardımcı oluyor. Domatesli makarna özellikle taze domates ile pişirilirse; A,B, C vitaminleri ile likopen maddesi içeriyor. Bu de bağışıklığı koruyan bir antioksidan özelliği görüyor. Ispanaklı makarna ise bir demir deposu.

PİŞİRME ÖNERİLERİ
– Yağlı soslar yerine sebzeli, peynirli, zeytinli ve yoğurtlu sosları tercih edin.
– Makarnayı haşlamak yerine buharda pişirirseniz besin değeri kaybolmaz.
– Ya da az suyla haşlayıp süzmeden de besin değerini koruyabilirsiniz.
– İki kere ısıtılacak makarna sıvı yağla pişmeli

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here