Diğer
    Ana SayfaSağlıkManikür pedikür yaptırırken Hepatit B riskini unutmayın

    Manikür pedikür yaptırırken Hepatit B riskini unutmayın

    -

    Bilinçsiz yapılan manikür ve pedikür sırasında Hepatit B virüsü kapma riski oldukça yüksek. Peki nedir bu Hepatit B ve ne alakası var manikür pedikürle?

    Dünyadaki en yaygın karaciğer enfeksiyonu olan Hepatit B son derece sinsi bir enfeksiyon. Kan, korunmasız seks, paylaşılan ya da tekrar tekrar kullanılan şırıngalar, makas, pens, deri itme çubuğu gibi aletler yoluyla yayılabiliyor. Enfekte olmuş kişilerin çoğu virüs taşıdıklarının farkında bile değil ve dolayısıyla hastalık etkeni virüs, kan ya da vücut sıvıları yoluyla kişiden kişiye bilinçsizce taşınabiliyor. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Dr. Ayçe Birercin bakın neler diyor bu sinsi hastalık hakkında…

    ÜLKEMİZDE HEPATİT B’YE YAKALANAN KİŞİ SAYISI NEDİR?

    Türkiye’ de bugün her üç kişiden biri virüs ile yaşıyor. Bu kişilerden bağışıklık sistemleri kuvvetli olanlar virüse karşı antikor oluşturarak aşı olmuş gibi bağışıklık kazanıyor. Hastaların yüzde 75-80’inde ise herhangi bir belirti vermeksizin hastalık gelişiyor, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit ediliyor.

    Taşıyıcılar henüz hasta değilken kan yoluyla veya korunmasız seks ile virüsü diğerlerine bulaştırabiliyor.

    - Advertisement -

    HEPATİT B’DEN NASIL KORUNABİLİRİZ?

    Hepatit B’den korunmak için aşı en güvenilir metot. Artık yeni doğan bebeklere Hepatit B aşısı rutin olarak yapılıyor. Aşısız kişilerin ve özellikle sağlık çalışanlarının ve manikür pedikür yapanların aşı olması öneriliyor.

    KENDİ MANIKÜR PEDİKÜR SETİNİZİ KULLANIN

    İşte tam da bu noktada biz kadınların ve bakımlı erkeklerin sık sık yaptırdığı manikür ve pedikür sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini 25 yıllık manikürist Ülker Sofuoğlu’na sorduk, bakın neler dedi: “Bu kadar önemli bir konu üzerinde Sağlık Bakanlığı tarafından pek çok yaptırım getirildiği halde maalesef hala bilinçli steril çalışma şartları her yerde uygulanmıyor. Bu işi yapan kişilerin mutlaka çalışırken eldiven takması, tek kullanımlık ürünler tercih etmesi, metal aletleri her kullanımdan sonra mutlaka sterilize etmesi, hatta işlem sırasında ağız maskesi kullanması gerekiyor. Deriyi iterken, törpü yaparken ya da pens kullanırken kesik olabiliyor. Bu kesik hem yapan kişide hem de yaptıran kişide olabilir ki bu da Hepatit B’ye davetiye çıkarmak demek. Aslında herkesin kendisine ait manikür takımı kullanılması en güvenli yol.”



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz