Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetMantarın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

    Mantarın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

    -

    Mantar hem dünyada hem de Türkiye’de oldukça sık kullanılıyor. En çok üretilen ve kullanılan mantar türü Agaricus bisporus’tur. Et yemekleri, çorba ve sosların vazgeçilmezi olan mantarın pek çok yararı bulunuyor. Peki, nedir mantarın faydaları? Mantar nelere iyi gelir? Besin değeri ve kalorisi ne kadardır?

     MANTARIN FAYDALARI

    • Bağışıklık sistemini güçlendirip, sağlığı koruyabilmektedir.
    • İçerdiği selenyum minerali sayesinde antienflamatuvar ve antikanser etkisi vardır.
    • Beta-glukan kaynağıdır, bu sayede kolestrolün ve trigliserit seviyelerini düşürülmesine yardımcı olur.
    • D vitamini içeren nadir bitkisel besinlerdendir.
    • İyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan etkisiyle beyin ve cilt sağlığına korumaya yardımcı olur. En çok antioksidan etkiye sahip mantarlar beyaz mantar türüdür.
    • İçeriğindeki bakır minerali sayesinde anemi, halsizlik ve kemik hastalıklarının oluşma riskini azaltmaktadır.
    • Mantarda bulunan kolin adı verilen bir maddenin uyku, hafıza ve öğrenmeyi güçlendirmeye yardımcı etkisi bulunmaktadır.
    • Diyabet tanısı olan bireylerde, kan şekeri seviyelerini düşürmeye ve insülin direncini arttırmaya yardımcıdır.

    Sodyum, karbonhidrat ve yağ açısından fakir olan bu bitkinin yüzde 80-90’lık kısmı ise sudan oluşuyor. Düşük kalorili ve bol miktarda lif içeren mantarın, diyet menülerinde sıkça yer alması öneriliyor. Yüksek miktarda potasyum içeren bu bitkinin tüketilmesi, tansiyonun düşürülmesi ve kalp krizi riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artıran mantar, kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyuculuk sağlıyor. İçerdiği yüksek protein değeri et ile kıyaslanabilecek kadar yüksek olan bu bitki ayrıca düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirip, bedensel gelişimi desteklemeye yardımcı oluyor.

    mantarın faydaları

    MANTARIN BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

    100 gr kültür mantarı için ise belirtilen besin değerleri;

    • Kalori: 21 kcal
    • Protein: 3 gr
    • Karbonhidrat: 3 gr
    • Lif:1 gr
    • Yağ: 0 gr

    - Advertisement -

    MANTARIN KANSER ÜZERİNE ETKİSİ

    Günümüzde mantarlar çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için takviye edici besin olarak kullanılmaktadır. Özellikle de kanser hastaları için en çok tavsiye edilen takviye edici besindir. Çünkü mantarların bağışıklık sistemini düzenleyen ve tümör oluşumunu engelleyici bir etkisi bulunmaktadır. Son yıllarda belirli mantar türlerinin kanser üzerindeki olumlu etkisi giderek daha fazla yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Mantar türleri, immünomodülatör özelliklerinden dolayı kanser önleyici etkilerini gösterirler. Mantarın bu özelliğini sağlayan bileşenlerin başında polisakkaritler ve Beta-glukan gelmektedir. Aynı zaman da kanser hastası olup kemoterapi alan bireylerde de kemoterapinin yan etkilerinin azalmasına da yardımcı olmaktadır. Bu yan etkilerin en başında bulantı, kansızlık ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gelmektedir. Aynı zamanda içerisinde bulunan Konjuge linoleik asit sayesinde meme ve prostat kanserine karşıda yararlı etki gösterebilmektedir. Fitobesin içeriği yüksek olan mantarların yararlı etkilerinin yanı sıra, oldukça az sayıda yan etkiye sahiptir ve vücut tarafından kolaylıkla tolere edilebilmektedirler. Kanser üzerindeki en etkili mantar türü ise  kırmızı reishi mantarıdır. Bu mantar türü bağışıklık sistemindeki makrofaj hücrelerinin kanserle savaşmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli tüketiminden sonra  insan vücudundaki anti-kanser etkisi olan maddelere de yardımcı olmaktadır.

    MANTARIN ZARARLARI

    Mantarlar geniş bir ailedir ve bazı türleri ise zehirli olabilmektedir. Bu türlere dikkat edilmesi gerekmektedir aksi taktirde ölüme ve zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden bilinmeyen mantar türlerinin asla tüketilmemesi gerekmektedir.

    Not: Her bünye farklı olabilir, doktorunuza danışmadan yemeyiniz!

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz