Estetiğe karar vermek en az yaptırmak kadar zor bir süreç. Çünkü “Pişman olur muyum? İstediğim gibi olur mu?” gibi birçok soru zihnimizi meşgul eder. Oysa gelişen yeni teknolojiyle artık ameliyat sonrası neye benzeyeceğinizi tam olarak görebilir hatta öncesinde maskenizi elinize alarak nasıl görüneceğinize bakabilirsiniz.
Son zamanların en önemli teknolojilerinden biri olan 3D (üç boyut) görüntüleme ile artık her şeyi yapmak mümkün. Önce film endüstrisiyle hayatımıza girdi sonra giderek her yerde karşımıza çıktı. Üç boyut teknolojisi engellenemez şekilde yükselişine devam ederken güzellik dünyası boş durur mu? Bu teknolojinin nimetlerinden yararlanmak için sıraya girdi ve sonuçta mükemmel sonuçlar ortaya çıktı. Bunlardan biri de estetik cerrahide kullanılmaya başlanan 3D Print yöntemi. Öncesi ve sonrası simülasyonu için kullanılan bu yöntemi renkli 3D printer kullanarak uygulayan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yakup Avşar, “İki boyutlu fotoşop ve üç boyutlu ekran simülasyonu daha önceki yıllarda burun estetiği ve estetik cerrahi operasyonlarında kullanılmasına rağmen derinlik hissi sağlayamıyordu. Hastalar sadece yandan nasıl göründüklerini değil aynı zamanda önden de nasıl göründüklerini merak ediyordu. Diğer tüm açılardan tasarımlarını görmek istediklerini dile getiriyorlardı. Bu konuda klasik kil veya balmumu heykeli ile bir yere kadar sonuca ulaşmak mümkündü ancak kişisel beceri ve özel çalışma alanı, araç gereçler ve çok zaman gerektirdiğinden buna vakit ayırmak da oldukça uzun bir süreçti” diyor.
Yapılan uzun araştırma ve çalışmaların ardından üç boyutlu yazıcı teknolojisinin bu işi çözmek için en gerçekçi yol olduğuna karar verdiklerini belirten Op. Dr. Avşar, “Renkli üç boyutlu yazıcı kullanılarak yüz veya vücutta üç boyutlu maskelerin iki formatta hazırlanması sağlandı. Böylece, ameliyatı gerçekleştirecek doktor hastanın isteklerini daha gerçekçi veriler üzerinde değerlendirerek kendi tekniği ile mümkün olan değişikleri hastası ile görüşebilir hale geldi” diyor.
İsteğe göre tasarım
Bu yöntemde hasta ameliyat öncesi üç boyutlu tarayıcıyla taranıyor. Yapılan taramanın ardından hasta cerrahına ameliyat sonrası nasıl bir değişiklik istediğini anlatıyor ve birlikte tasarım konusunda karar veriliyor. Sonrasında ise öncesi ve sonrası görüntüler bilgisayar ortamında üç boyutlu programlar yardımı ile oluşturuluyor. Oluşturulan öncesi ve sonrası dosyalar üç boyutlu yazıcıya transfer edilerek renkli ve gerçek boyutta kişinin yüzey anatomisi maskeler halinde hastanın beğenisine sunuluyor.
“Yöntemin avantajı kişinin hem nasıl görüneceğini bilmesi hem de bunu hissedebilmesi…”
3 boyutlu printer nedir?
Op. Dr. Yakup Avşar, “Üç boyutlu print teknolojisi, katman katman değişik malzemelerden üç boyutlu yapıyı ortaya çıkarıyor. Hastanın önce yüzü taranıyor. Sonra üç boyutlu bir imaj çıkartılıyor. Bu imaj, farklı üç boyutlu heykelcilik programlarında işleniyor. Bu programlardan alınan çıktılar ameliyat sonrası imajı olarak kullanılıyor. Ameliyat öncesi ve sonrası imajları yükleniyor. 10-18 saat içinde maskeler hazırlanmış oluyor. Bu maskeler farklı işlemlerden geçilerek hastanın beğenisine sunuluyor. Yöntemin avantajı kişinin hem nasıl görüneceğini görmesi hem de bunu hissedebilmesi. Daha önce iki boyutlu olarak bu işlemi yapmaya çalışıyorduk fakat derinlik olmadığı için bir şey ifade etmiyordu. Oysa şimdi hasta maskeyi takıp, aynaya bakabiliyor, dokunabiliyor ve görebiliyor. Böylece hem hasta kendini daha iyi anlatıyor, hem de biz hastayı daha iyi anlıyoruz. En önemlisi yakışma meselesini iyi oturtuyoruz. Kişinin istediği belki küçük burun ama yüzüne yakışmayacak. Bunu maske sayesinde görebiliyor ve net karar verebiliyor. Bu yöntem sadece yüz için değil aynı zamanda vücut için de geçerli” diyor.
Bu yöntemin faydaları
– Ameliyattan önce ameliyat sonrasında olabilecek görüntü hakkında detaylı bilgi alınabiliyor.
– Ameliyattan sonraki muhtemel sonuç her yönden görülebiliyor.
– Hastanın ameliyata ihtiyacı olup olmadığına daha kolay karar vermesini sağlıyor.
– Mevcut sistemde ekranda yan profilden öncesi ve sonrası görülürken bu sistemde yüzün birebir ölçüde maskesi ile her noktadan görünüşü tartışmak ve karar vermek mümkün oluyor.
– Hastalar nasıl bir burun, yüz, göğüs vs. istediklerini doktora daha kolay aktarabiliyor.
– Operasyon öncesi daha kolay karar verildiği için ikinci bir operasyona çoğunlukla gerek duyulmuyor.
– Ameliyat sonrası ne olacak korkusunu gidererek hastanın psikolojisine destek oluyor.
– Doktorun, hastanın burnu üzerinde ameliyat öncesi çalışma yapmasına yardımcı oluyor.
Deran Çetinsaraç
Formsanté Dergisi Ocak 2015 sayısı