Masum, sağlıklı ve çok tatlı!

Sağlıklı besleneceğim derken kendinizi lezzetli tatlıların dünyasından mahrum bırakmayın! Birkaç besleyici ve sağlıklı gıda ile tatlılarınızı her zamankinden daha “tatlı” hale getirebilirsiniz!

Hazırlayan: Elif Gürsoy

İşlenmiş şekerden hepimizin uzak durması gerektiği gerçeğini hatırlayarak başlayalım. Çayda, kahvede ve tatlılarda… Evet, tatlılarda ama nasıl? İşlenmiş şeker kullanmadan nasıl olacak o iş? Çok basit. Doğal şeker kaynaklı besinlerden yardım alarak, severek yediğiniz tatlılara farklı bir yorum katabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayalım ki her şeyde olduğu gibi bu gıdalarda da ölçüyü kaçırmamalısınız. Yapacağınız tatlının ölçüsüne uygun olarak eklemeler yapmalısınız. Örneğin, yalnızca bir porsiyon tatlı için nasılsa sağlıklı diye beş yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı kullanmamalısınız.


Muz
Evet, onun gücü tek başına tüketildiğinde bile yeterli ancak tatlı yaparken kıvamı tutturmak, tat katmak için de birebir! İçeriğindeki yüksek miktardaki potasyum ile kaslardaki güçsüzlüğü azaltmaya yardımcı olan muz, kan basıncını düşürücü özelliğiyle dikkat çekiyor. Serotonin salgısını destekleyen triptofan içeriği ile iştahı dengeliyor ve tok tutmaya yardımcı oluyor. Liften zengin muz, bağırsak yapısını koruyarak düzgün şekilde çalışmasını sağlıyor. Hücreleri yeniliyor ve güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli ortamı hazırlıyor. Üstüne üstlük bir de cilde parlaklık veriyor. Harika!


Kakao
Daha başlığı okur okumaz kendinizi mutlu hissettiniz değil mi? O kadar haklısınız ki… Dilediğiniz tatlıda rahatlıkla kullanabileceğiniz kakao, en basit tarifi bile lezzetli hale getirebiliyor. İçeriğindeki antioksidanlarla vücudu serbest radikallerden ayrıştırabilen kakao, tansiyonu dengeliyor ve kan damarlarındaki elastikiyeti arttırıyor. Antidepresan gücüyle ruh halini iyi yönde etkiliyor. Kakao tozu prosiyanidin, kateşin ve epikateşin gibi flavonoidler açısından zengin olduğundan kalbi güçlendirerek hücreleri hasardan koruyor.


Akçaağaç şurubu
Doğanın mucizesi, bir ağacın gövdesinden gelen yağı beslenmenize dahil edebilecek kadar büyüleyici! Kanada’nın meşhur akçaağaç şurubundan bahsediyoruz… Diğer doğal şeker kaynaklı besinlere göre daha baskın bir tadı olduğundan, bu şurubu kullanırken ölçüyü kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Gelelim faydalarına… İçeriğinde 24 farklı antioksidan bileşenine sahip olan akçaağaç şurubu, vücuttaki dokuları serbest radikallerden rahatlıkla koruyabiliyor. Düşük glisemik indeksi sayesinde Tip 2 diyabet gibi hastalıkları engelleyebiliyor. Sindirimi kolaylaştırıyor ve içeriğindeki çinko ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.


Hindistan cevizi yağı
Onun için her derde deva desek yanlış olmaz… Hem beslenme hem de güzellik kürlerinde sıklıkla yer alan Hindistan cevizi yağı, birçok farklı şekilde kullanılabiliyor. Antibakteriyel ve antifungal bir yağ olan Hindistan cevizi yağı, bakteri ve virüslere karşı vücudu koruyor. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürerek, kalp krizi ve felç geçirme olasılığını azaltıyor. Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor, vücudu toksinlerden arındırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve tiroit bezlerinin işlevini doğru şekilde yerine getirmesini sağlıyor. Çay ya da kahvenizde şeker kullanmıyorsanız size ufak bir önerimiz var. Hem sağlıklı yağ kaynağından faydalanmak hem de hoş bir tat alabilmek için çay ya da kahvenizin içine yarım çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz!


Bitter çikolata
Tükettiğiniz çikolata bitter olduğu sürece ondan korkmanıza gerek yok. Çünkü kakao oranı yüksek çikolatalar, diğerlerine göre biraz daha masum sayılabiliyor. Tabii ki ölçüyü kaçırmadığınız sürece! Günde yalnızca küçük bir-iki parçası; kolesterolü dengeleyebiliyor, kan basıncını düşürebiliyor. Cildi UV ışınlarından koruma özelliğine sahip antioksidanlara sahip bitter çikolata, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Kendinizi biraz olsun mutlu hissetmeye ihtiyaç duyduğunuzda size yardımcı oluyor. Ama unutmayın, tüm bu faydalar için bütün paketi bitirmek gerekmiyor.


Hurma
Hurmayı tüketmek için yalnızca Ramazan ayını beklemeye gerek yok. Şekeri doğal yollarla almanın en güzel yollarından biri, düzenli olarak hurma tüketmekten geçiyor. Özellikle çiğ kuru yemişlerle bir araya getirilerek, pişirilmeden yapılan tatlıların baş tacı sayılabilir. Antioksidandan zengin hurma, damar tıkanıklığı riskini azaltmaya yardımcı oluyor ve yaşlanma etkilerini yavaşlatıyor. Şeker hastaları tarafından da tüketilebilen hurma, glisemik endeksi düşük bir meyve. Her gün düzenli olarak tüketilen hurma ile günlük demir ihtiyacı rahatlıkla karşılanabiliyor. Bu özelliğiyle kan yapıcı etki gösteriyor. Lifli yapısı sayesinde sindirime fayda sağlayarak kabızlık gibi sorunların da önüne geçebiliyor.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here