Diğer
    Ana SayfaSağlıkMeme kanseri kontrolü için elle muayene nasıl yapılır? Adım adım görsel anlatım

    Meme kanseri kontrolü için elle muayene nasıl yapılır? Adım adım görsel anlatım

    -

    Meme kanserinin erken evrede saptanması halinde, tedavisi yüksek oranda başarılı sonuçlanıyor. Bunun için rutin kontrollerin yanı sıra kadınların düzenli olarak kendi kendini muayene etmesi de büyük önem taşıyor. Peki, meme kanseri kontrolü için elle muayene nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte yanıtı…

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Uzmanlar, hastalıkların ortaya çıkmadan önce saptanmasının önemini belirtiyor. Bunun için de düzenli tarama yaptırmak gerekiyor.

    Meme kanseri de bu hastalıklardan biri…

    Rutin olarak ultrason ve mamografi taramalarının yapılmasını öneren hekimler, kadınların belli aralıklarla memelerini kontrol etmesinin de meme kanserinin ileri evrelere ulaşmadan saptanmasındaki ilk adım olduğunu söylüyor. Her kadının, kendini ayda bir kez muayene etmesi gerekiyor. Bu muayenenin, adet başlangıcından beş-yedi gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılması önem taşıyor. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, belli süre sonra kendi memelerini tanıyor ve normal meme dokusunun özelliklerini öğreniyor. Bu da ortaya çıkabilecek kitlelerin erken dönemde saptanabilmesine olanak sağlıyor.

    - Advertisement -

    MEME KANSERİ İÇİN ELLE MUAYENE NASIL YAPILIR?

    1. Muayeneye ayna karşısında başlayın. Ellerinizi belinize koyarak önce memelerin simetrik olup olmadığını kontrol edin. Memelerde görünür bir kitle araştırıp, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakın. Ellerinizi yukarı kaldırarak aynı incelemeleri tekrarlayın.

    2. Muayeneye önce sağ memeden başlayın. Sağ elinizi meme başının arkasına yerleştirin. Muayeneyi, sol elinizin iki-üç parmak ucuyla gerçekleştirin. Muayene sırasında rahat olmaya özen gösterin. Bu kontrolleri hayatınızın rutinine taşıyın.

    3. Meme başı çevresinden başlayarak, meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde halkasal hareketler yaparak, herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığını kontrol edin.

    4. Tüm memeyi muayene ettikten sonra koltuk altına bakın. Sol meme ve koltuk altını da benzer şekilde değerlendirin. Koltuk altınızı da detaylı olarak aynada inceleyin.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz