Diğer
    Ana SayfaSağlıkMeme kanseri yaşa bakmıyor

    Meme kanseri yaşa bakmıyor

    -

     

    Meme ultrasonu çektirin

    Doç. Dr. Dilege, ülkemizde 40 yaş altı için belirlenen bir tarama programının henüz bulunmadığını belirterek, “Yine batı verilerine göre 40 yaşında bir kadının meme kanseri olma riski 173 kadında 1. Benim önerim 30-35 yaştan itibaren yılda bir kez klinikte doktor muayenesi yapılması.Kırk yaş altında ilk seçilecek görüntüleme yöntemi radyasyon vermeyen meme ultrasonografisi.Ancak bunu yapan kişinin tecrübesi çok önemli.Mümkünse bir meme radyoloğu tercih edilmeli.Özel durumlarda ve yüksek riskli kadınlarda 40 yaşın altında da mamografi çekebiliyoruz.Buna bireysel değerlendirme ile karar veriyoruz. Daha az sıklıkla başvurduğumuz, doğru kullanıldığında çok da etkili bir görüntüleme yöntemi de meme MR’ı oluyor” diyor.

     

    ece dilege20140922Hangi uzmana gidilmeli?

    - Advertisement -

    Memenin klinik takibinin meme cerrahları (genel cerrahi uzmanı) tarafından yapılmasını ve bu konuyla ilgili deneyimin de önemli olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ece Dilege, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bir görüntüleme merkezine gidip mamografi ya da ultrason çektirip raporda bir şey yok diye doktor muayenesini ihmal etmeyin. Aylık yapacağınız kendi kendine meme muayenesi de oldukça önemli.20’li yaşlardan başlayarak ömür boyu yapılmasını öneriyoruz.Memede herhangi bir değişiklik saptar ya da şikayetiniz olursa ihmal etmeden doktorunuza başvurmalısınız” diyor.

     

    Estetik öncesi tarama

    Daha önce hiç meme muayenesi yaptırmadıysanız ve gebelik planlıyorsanız ilk meme muayeneniz için bu bir fırsat olabilir.Herhangi bir hormon tedavisi (doğum kontrol hapı, tüp bebek tedavisi ya da menopoz sonrası replasman tedavisi) başlamadan önce de meme kontrolünüzü yaptırmalısınız.

     

    Taramaya başvuran kadın sayısı artıyor

    Son yıllarda ülkemizde de giderek daha fazla bilinçlendirme çalışması yapılıyor. Toplantılar, etkinlikler ve medyada yer alan haberler farkındalık yaratmakta oldukça etkili oluyor. Doç. Dr. Dilege, tarama muayenesi olmak için gelen kadınların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “Şimdilik sosyokültürel düzeyi daha yüksek kesim daha bilinçli. Arzumuz, her eğitim seviyesindeki kadına ulaşabilmek.Aslında bu konuda biz hekimlere de sosyal bir sorumluluk düşüyor.Sadece ekim aylarında değil, tüm yıl boyunca bilgilendirmelere devam ediyoruz.Bu vesile ile ben de 11 Ekim 2014 tarihinde yapacağımız ‘Meme Kanseri Farkındalık Sempozyumu”na ilgilenen herkesi davet ediyorum” diyor.

     

    Taramalar ne zaman başlamalı?

    “Meme kanseri taraması 40 yaşından sonra başlar” bilgisi yaygın olsa da aslında 40 yaş, tarama mamografisi çekimi ile kitle taramasının başlatıldığı yaş. Bu yaş sınırı hastalığın görülme sıklığına göre ülkelerin sağlık politikaları tarafından belirleniyor ve bazı ülkelerde 50’de başlanılması öneriliyor.Amerikan Kanser Derneği, 25-40 yaş arasında ortalama risk grubu kadınlarda 1 ila 3 yılda bir doktor muayenesi öneriyor. 40 yaşından itibaren ise yıllık doktor muayenesi ve tarama mamografisi çekilmesi gerekiyor.

     

    ✎ Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Ekim 2014 sayısı

     



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz