Meme ya da yumurtalık kanseri! Adı bile insanı korkutmaya yetiyor. “Ya bir gün ben de yakalanırsam” diye endişeye kapılmadan önce böyle bir riskiniz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Günümüzde genetik testler sayesinde artık, bu hastalıklara yakalanma riskiniz ortadan kalkabiliyor. Ama önce yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Funda Çatar
| |
Peki her isteyen bu testlerden yararlanabiliyor mu? Yoksa test sadece risk altında olduğu düşünülen kadınlara mı uygulanıyor? Risk varsa ne yapılıyor? Bu soruların yanıtını alabilmek için uzmanların kapısını çaldık.
| |
Her hastalık genetik mi?
Genetik testler hakkında bilgi edinmeden önce, uzmanlara, kanserin oluşumunda genlerin etkili olup olmadığını soruyoruz. Moleküler Genetik uzmanı Doç. Dr. Ender Altıok'tan aldığımız bilgiler doğrultusunda hastalıkların hemen hepsinin kökeninde genlerle ilgili bir problemin yattığını öğreniyoruz. Uzmanlara göre genlerle ilgili bir sorun kuşaktan kuşağa geçebiliyor. Bunun yanı sıra kanser, genlerin çevresel etkileşim sonucunda mutasyona uğraması nedeniyle de oluşabiliyor. Ancak şunu bilmekte de yarar var; bir ailede kanser görülmesi, hastalığın diğer aile bireylerinde de mutlaka ortaya çıkacağı anlamına gelmiyor. Meme ve yumurtalık kanserinin oluşmasında hangi genlerin etkili olduğuna gelince…