Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetMetabolizma nasıl hızlanır? Bazal metabolizma hızı nedir?

    Metabolizma nasıl hızlanır? Bazal metabolizma hızı nedir?

    -

    Kilo vermeyi ‘denge’ olarak düşünebiliriz. Alınan kalori harcanan kaloriden fazla olursa kilo alırız, az olursa kilo veririz. Başlangıçta bu matematik işe yarar. Sonra tabii ki kilo vermenin durma dönemleri olabilir, hızlanabilir. Peki metabolizma nasıl hızlanır? Bazal metebolizma hızı nedir? Diyetisyen Perihan Kılıç, sizler için anlattı…

    METABOLİZMA NASIL HIZLANIR?

    Kilo vermeyi etkileyen bir sürü faktör vardır. Aynı kiloda uzun süre kalmak, egzersiz geçmişi, yaş, boy, genetik… Her şeyin başı dengedir. Egzersiz, yediklerimiz sonrası çıkan termik enerji ve bazal metabolizma hızımız bize kalori harcatır. Yiyecekler ve içecekler ise bize kalori aldırır. Bu dengeyi sağlamamız oldukça önemli. Evde kaldığımız bu süreçte de hareket süremiz azaldı. Bunun için aldığımız kaloriye dikkat etmek gerekmektedir. Hareket azlığı kabızlığa da neden olabilir.

    Dışarıda yediğimiz bir dilim cheesecake yaklaşık 800 kalori, bu kaloriyi yakmak için yaklaşık 3-4 saat yürümeliyiz. Aslında yürüyüş gibi egzersizleri kilo vermek için yapmalıyız. Yediğimiz besinleri dengelemek için yaparsak mevcut kilomuzu korumuş oluruz veya yaptığımız egzersiz yetersiz kalırsa kilo alabiliriz.

    BAZAL METABOLİZMA HIZI NEDİR?

    Metabolizma hızının önemli bir kısmını bazal metabolizma oluşturur. Bazal metabolizma istemsiz yaptığınız, nefes alıp vermek, kalbinizin atması gibi insan yaşamı için olmazsa olmaz aktivitelerdir. Bazal metabolizma hızını yas boy kilo ve cinsiyet belirler. Bunun dışında günlük yapılan faaliyetler metabolic hız üzerinde etkilidir. Azar azar sık sık yemek vücudun katabolizma denilen yakma faaliyetlerini artırdığı için metabolizmayı hızlandırır.

    Öğünlerin içinde karbonhidrat- protein ve yağ dengesinin olması bu yakma faaliyetlerin artması açısından önemlidir. Günlük düzenli egzersiz yapmak da metabolik hızı yükseltir. Kas kitlesini artırmak için yapılan egzersizler metabolik hızın direkt artmasını sağlar. Düzenli uyku, hormon salgılanmasını düzenlediği için için metabolik hızı yükseltir.

    - Advertisement -

    Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel çalışmalar besinlerin ve besin öğelerinin metabolizmayı hızlandırıcı etkilerinden bahsetmektedir. Yeşil çayın günde 2-3 fincan tüketilmesi gibi. Kafeinin de metabolik hızı artırdığı uzun zamandan beri bilinmektedir. Ancak bunlar metabolik hız üzerinde çok büyük etki yaratmamaktadır. Bu yüzden azar azar sık sık beslenmeye, öğünlerinizde karbonhidrat protein dengesine ve egzersizinize dikkat ederek metabolizma hızınızı arttırabilirsiniz. Böylece kilonuzu daha rahat kontrol edebilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....