Hormon, menopoz, mevsim ya da yaş faktörlerine göre sürekli değişkenlik gösteren metabolizmanızı olduğundan daha hızlı çalıştırmak aslında sizin elinizde! Daha sağlıklı, daha hızlı ve sorunsuz şekilde çalışan bir metabolizma için bu 10 maddeyi mutlaka uygulayın.
GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ
Uzmanlar, güne güzel bir kahvaltıyla başlamanın önemini sürekli vurguluyor. Kahvaltının metabolizmayı daha iyi çalıştırmakta da etkisi büyük. Günü daha enerjik ve zinde geçirmenizin yanı sıra hızlı bir metabolizma için kahvaltıya dikkat etmenizi öneririz. Çünkü kahvaltı vücudunuzun daha erken uyanmasını sağlayarak, metabolizmanızı yüzde 15 daha aktif hale getiriyor.
6 ÖĞÜN KURALINA UYUN
Vücudumuza giren her besin, metabolizmamız tarafından yakılması gereken maddeler olarak algılanıyor. Bilinenin aksine üç ana öğün aslında metabolizmanızı hızlandırmak için yeterli olmayacak. Bu yüzden ana öğünlerinize ek olarak üç ara öğün daha yemeniz gerekiyor. Alınması gereken altı öğünü bölerek hem daha az acıkmış hem de sık yemiş olacaksınız. Böylelikle metabolizmanızı canlı tutmak için bir adım atacaksınız. Uzun süre aç kalmak metabolizma hızınızı düşüreceğinden ara öğünlerde meyve ya da kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklarla destekleyebilirsiniz.
AÇ KALMAYIN
Daha az yediğinizde daha hızlı ve sağlıklı kilo vereceğinizi, metabolizmanızın daha hızlı çalışacağı fikrini kafanızdan atın. Çünkü aslında durum tam tersine işliyor. Besinlerinizi az ve sık tükettiğiniz takdirde metabolizmanız daha hızlı çalışıyor. Aç kaldığınız zaman metabolizmanız enerji depolaması gerektiğini düşünerek, çalışmasını neredeyse durduracak seviyeye getiriyor.
PROTEİN TÜKETİN
Eğer düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, almanız gereken proteini spor sonrasında tüketerek metabolizmanızın hızlı çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Çünkü proteinli yiyecekler sindirim sırasında vücudun daha fazla kalori yakmasını sağlıyor.
LİFLİ BESİNLER YİYİN
Sebze ve meyvelerin sağlığımızdaki olumlu etkileri tartışılmaz. Vitamin ve enerji depoları olmalarının yanı sıra metabolizmamızda da etkili sonuçlar veriyor. Özellikle çiğ sebze ve meyveler lif bakımından oldukça zengin oldukları için hem uzun süre tok tutuyor hem de hazmı kolaylaştırıyor. Böylece metabolizmanız da hızlanmış oluyor.
BAHARAT ETKİSİ YARATIN
Metabolizmanızı hızlandırmak için lezzetli baharatlardan da yardım alabilirsiniz. Öğünlerinizde kırmızı biber, zencefil, zerdeçal, tarçın, vanilya, kekik, biberiye veya hardal gibi baharatları kullanmanız metabolizma hızınızda yüzde 5’lik bir artışa neden olabiliyor. Yemeklerinizde her fırsatta en az bir baharat çeşidi kullanmayı unutmayın.
HAREKETE GEÇİN
Üşengeçliği ve otomobilinizi bir kenara bırakın. Gidebileceğiniz uzaklıktaki işlerinizi halletmek için tabana kuvvet deyin. Çünkü metabolizmanızın çalışması için en çok ihtiyacınız olan şeylerden biri de hareket etmek. Bir engeliniz olmadığı sürece asansör yerine merdiven kullanın ya da toplu taşıma kullanıyorsanız bir durak önce inip, gideceğiniz yere kısa bir mesafe yürüyerek gidin. Bunları yapamıyorsanız her gün kendinize bir saat ayırıp tempolu yürüyün.
SAATE DİKKAT EDİN
Gece geç saatte yemek yeme fikrini hayatınızdan tamamen çıkartmanız en doğrusu. Bir tek metabolizmanızı hızlandırmak için yememeyi değil, sağlığınız için de bu alışkanlığınızdan kurtulmanız gerektiğini unutmayın. Sabah yaptığınız dengeli bir kahvaltı, zamanında yediğiniz bir öğle yemeği ve tıka basa doymaya çalışmadan yediğiniz akşam yemeğini ara öğünlerinizle desteklemeniz daha faydalı olacaktır. Böylece gece yemek yeme ihtiyacı da hissetmeyeceksiniz.
SOĞUK ÇAY İÇİN
Kafeinden uzak durun ama soğuk çayların yakınında kalın! Özellikle yaz mevsiminde suya alternatif olarak tüketebileceğiniz ev yapımı buzlu çaylar, içindeki meyveler sayesinde metabolizmanızı hızlandıracak. Bir yandan da yağ yakımını kolaylaştıracak.
KAFEİNDEN UZAK DURUN
Kahve ve çay gibi tüketmekten bir türlü kurtulamadığımız kafeinli içecekler iyi bir sıvı kaynağı olmamakla birlikte metabolizmanızı da yavaşlatan unsurlar arasında. Kafein maddesi idrar yoluyla sıvı kaybına yol açacağından daha fazla kahve, çay tüketmenizi sağlayacak. Siz iyisi mi, sıvı ihtiyacınızı su ile karşılayın. Günde en az 2 litre su içmeye gayret gösterin…
Formsanté – 2015 Temmuz sayısı
Elif Gürsoy