Ana Sayfa Yemek Mevsim sebzeleriyle birbirinden besleyici 7 tarif

Mevsim sebzeleriyle birbirinden besleyici 7 tarif

nisan-2011-kuskonmaz-salatasi

Sağlıklı beslenmek isteyenlere ya da diyet yapanlara özel mönüler hazırlayarak evlere servis yapan 7 Restoran’ın şefleri formsanté okurları için mevsim sebzeleriyle birbirinden nefis 7 yemek hazırladı. Sağlıklı beslenmek isteyenlere ya da diyet yapanlara özel mönüler hazırlayarak evlere servis yapan 7 Restoran’ın şefleri formsanté okurları için mevsim sebzeleriyle birbirinden nefis 7 yemek hazırladı. Hafif olduğu kadar besleyici olan bu lezzetler, sofranızda sebzelere daha fazla yer açmak için farklı fikirler sunuyor.

KUŞKONMAZ SALATASI
(2 kişilik)
Malzemeler
● 4 adet taze kuşkonmaz
● 2 adet haşlanmış enginar
● 1 paket Akdeniz yeşilliği
● 1/4 paket Frenk soğanı
● 4 adet yarım ceviz
● 1/2 limonun suyu
● 2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
● 60 gr. parmesan peyniri (çok ince dilimlenmiş)
Yapılışı:
Akdeniz yeşilliklerini düz bir tabağa yayın. Üzerine dibi temizlenmiş, haşlanmış kuşkonmazları ve enginarları dörde bölüp koyduktan sonra, frenk soğanı ve cevizleri de ilave edin. Limon ve zeytinyağıyla hazırlanan sosu da ekleyin, en üste parmesan peyniri serperek servise hazır hale getirin.

nisan-2011-kirmizi-havuclu-semizotu-salatasiKIRMIZI HAVUÇLU SEMİZOTU SALATASI
Malzemeler
● 1 demet semizotu
● 50 gr. keçi peyniri
● 1 adet organik siyah havuç
● 1/4 paket frenk soğanı
● 1 yemek kaşığı dolma fıstığı
● 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
● 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yapılışı:
Organik havucu hafifçe haşlayın, soyup dilimleyin. Semizotunu yıkayıp kurutun. Alta semizotunu yaydıktan sonra, üstüne keçi peyniri ve havucu yayın. Dolma fıstığı ve frenk soğanı ile süsleyin, nar ekşisi ve zeytinyağı ile hazırladığınız sosu ilave ederek servise hazırlayın.

nisan-2011-enginar-dolmasiENGİNAR DOLMASI
Malzemeler
● 4 adet baş enginar (ayıklanmamış)
● 3 adet orta boy kuru soğan
● 1/2 çay bardağı zeytinyağı
● 1 su bardağı pirinç
● 2 yemek kaşığı dolma fıstığı
● 2 yemek kaşığı kuş üzümü
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 tatlı kaşığı dolma baharı
● 1 su bardağı kaynatılmış su
● 1/3 demet maydanoz
● 1/3 demet dereotu
● 6 adet küp şeker
Yapılışı:
Enginar dolmasının iç malzemesini “enginarlı yaprak sarması” tarifinde olduğu gibi hazırlayın. Diğer taraftan ortasındaki tüylü kısım temizlenmiş, yapraklı baş enginarları haşlayın. Düz durmaları için sap kısımlarını kesin; ortasını ve yaprak aralarını hazırlanan içle doldurun. Tencereye dizerek 3 bardak kaynamış su ekleyerek 40 dakika pişirin.

nisan-2011-lorlu-kabak-dolmasiLORLU KABAK DOLMASI
(Mark Decker tarifi)
Malzemeler:
● 8 adet Girit kabağı
● 120 gr. lor peyniri
● 20 gr. parmesan peyniri (rendelenmiş)
● 1 adet havuç
● 1 adet kereviz
● 1 adet taze biber
● 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
● 5 yaprak taze fesleğen
● 1 demet frenk soğanı
● 1 diş sarımsak
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:
Küçük küçük doğradığınız havuç, kereviz ve biberi buharda pişirin. Daha sonra, pişirilen sebzelere lor peyniri, parmesan, doğranmış frenk soğanı, sarımsak, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın. Önceden içi çıkarılmış Girit kabaklarını hazırlanan malzemeyle doldurarak 25 dakika 160 derecelik fırında pişirin.

nisan-2011-ispanakli-pankekISPANAKLI PANKEK
(Mark Decker tarifi)
Malzemeler:
● 500 gr. ıspanak
● 1 adet kuru soğan
● 2 diş sarımsak
● 50 gr. keçi peyniri
● 2 yumurta sarısı Pankek malzemesi
● 1 su bardağı un
● 1/4 keçi sütü veya normal süt
● 2 adet yumurta
Yapılışı:
Ispanakları buharda haşlayıp, süzün ve soğutun. Daha sonra 2 yumurta sarısı, keçi peyniri, soğan ve sarımsak ile robottan geçirin. Diğer taraftan un, süt ve 2 yumurta ile pankek hamurunu hazırlayın. Hazırlanan hamuru biraz dinlendirin. Krep tavasına yarım kepçe ölçülerinde dökerek pişirin (5 adet). Bir kat pankek bir kat ıspanaklı karışımı üst üste dizin ve önceden ısıtılmış (180 derece) fırında 10 dakika pişirin. Üzerini yonca filizleriyle süsleyerek servise hazır hale getirin.

nisan-2011-enginarli-yaprak-sarmaENGİNARLI YAPRAK SARMA
(5 adet)
Malzemeler:
● 5 adet küçük enginar
● 10 adet asma yaprağı (haşlanmış)
● 1-2 adet orta boy kuru soğan
● 1/2 çay bardağı zeytinyağı
● 1/2 su bardağı pirinç (esmer veya beyaz)
● 1 yemek kaşığı dolma fıstığı
● 1 yemek kaşığı kuş üzümü
● 1/2 tatlı kaşığı tuz
● 1/2 tatlı kaşığı dolma baharı
● 1/2 su bardağı kaynatılmış su
● Bir tutam maydanoz
● Bir tutam dereotu
● 3 adet küp şeker
Yapılışı:
Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında hafifçe pembeleştirin. Kavrulan soğana fıstıkları ve önceden 15 dakika ıslatılmış pirinci ekleyerek beraber kavurun. Bu malzemeye kuş üzümü, dolma baharı, tuz ile suyu ekleyerek pişirin ve bir kenara alarak soğumaya bırakın. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayıp iç malzemeye ekleyin. Enginarların içini hazırlanan malzeme ile doldurun ve asma yaprakları ile sarıp ters çevirerek tencereye dizin. Üzerine 1 bardak kaynamış su ekleyip, kısık ateşte 30 dakika pişirin.

nisan-2011-paziya-sarili-levrekPAZIYA SARILI LEVREK
(2 kişilik)
Malzemeler:
● 400 gr. levrek fileto
● 4 adet pazı yaprağı
● 6 adet mantar
● 2 adet defne yaprağı
● 1 çay bardağı su
● 5 adet çekilmemiş karabiber
● 1 tatlı kaşığı kapari
● 1 adet kuru soğan
● 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Soğanı yuvarlak halkalar halinde doğrayın ve yağda hafifçe pembeleştirin. Soğana defne yaprağı, mantar, kapari ve taze karabiber ekleyin. Üzerine fileto yapılmış, yıkanmış levrekleri yerleştirin ve su ekleyerek 10 dakika kısık ateşte pişirin. Önceden haşlanmış pazı yapraklarını serin; önce levreği, daha sonra da diğer malzemeleri üzerine ekleyip sararak servis edin.

Aytaç Özkardaş Gozzi

Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Formsante Dergisi Nisan 2011 Sayısı

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here