Biyolojik saatinizi yeni mevsime göre ayarlamanız gerekiyor. Beslenme, egzersiz ve bakım tüyolarımızı uygulayarak enerjinizi ve bağışıklığınızı korumanız çok kolay olacak…
Bahar, doğayla birlikte sizi de yenilemeye geliyor. Karanlık ve soğuk havaların etkisinden kurtulun artık! Güneşli ve sıcak havalara geçerken, yeni şartlara uyum sağlamaya çalışan bedeninize destek olmanız gerek. Eski çağlardan beri, insanların her bahar ruh hallerinde değişimler olduğu biliniyor. Hatta bu değişimlere ayak uydurmak ve hazırlanmak için Hıdırellez, bahar şenliği, bahar temizliği gibi ritüeller geliştirilmiş. Peki modern çağda, biz bu değişime nasıl adapte olacağız? Uzmanlar, formülün doğru beslenmek, egzersiz yapmak ve iyi hissetmek olduğunu söylüyorlar. Sabah yataktan kalkarken zorlanıyor, gün içinde bitkin hissediyorsanız, biyolojik saatinizi yeniden kurmanıza yardımcı olmak için önerilerimiz var. Fazla kilolar ve depresyonla vedalaşabilir, bağışıklığınızı güçlendirip enerji kazanabilirsiniz.
Baharda ne oluyor?
Mevsim geçişleri, metabolizmamızda bazı değişikliklere sebep olduğu gibi, yorgunluğa ve ruhsal sıkıntılara da yol açabiliyor. Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları, baharın gelişiyle artıyor, konsantrasyon bozukluğu, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması ve uyku bozuklukları görülebiliyor.
Baharda nasıl beslenmeli?
Bahara girerken, beslenme şekliniz mevsim değişiminin bünyenize getirdiği sıkıntıları hafifletebilir ya da daha da artmasına neden olabilir. Depresyon ve isteksizliğin temel nedeni, vücudunuzdaki enerji düşüklüğü. Bu durumda yapılması gereken, enerji verecek besinleri tüketmek. Mevsim sebze ve meyvelerinden tüketmek, vücudunuzun ihtiyacı olan değişimlere ayak uydurmanıza yardımcı olacak. Aman dikkat! Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, fazla kilolardan kurtulmak için yapılan sağlıksız, düşük kalorili diyetler de depresyona yol açıyor. Bunun yerine egzersiz yapmalı ve dengeli beslenmelisiniz.
Değişimin getirdiği stresle beraber, mide ülseri ve psikosomatik bağırsak problemi (kolit, irritabl bağırsak sendromu) yaşayanlar, migreni olanlar ve depresyon ya da panik atak geçirenler, manik-depresifler, ilkbahardan daha fazla etkileniyorlar. Bu şikâyetleri yaşıyorsanız, mutlaka düzenli doktor kontrolüne gidin.
B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdalar (ıspanak, mısır, muz, kayısı, çilek, kepekli un, kepekli pirinç, yulaf, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, üzüm, badem, fındık) bol tüketilmeli. Ginseng ve gingko biloba çayları da yorgunluğa iyi gelir, enerji verir, size bu dönemi atlatmakta yardımcı olur.
Esin Altuğ Eğrilmez
Haberin devamı 2010 Mart sayısında