Mevsiminde, taze taze!

Etli ayva
Etli ayva
ETLİ AYVA
Malzemeler:

● 2 ince doğranmış orta boy soğan
● 3-4 diş ince kıyılmış sarımsak
● 1/2 çay kaşığı tarçın ● 2 çay kaşığı toz zencefil
● 1/2 çay kaşığı tuz ● 1 çay kaşığı yenibahar
● 1/2 çay kaşığı karabiber ● 1/2 çay kaşığı zerdeçal
● 1/2 çay kaşığı acı cayenne toz biber
● 1/2 çay kaşığı kardamom
● 1/2 çay kaşığı kişniş tohumu, muskat cevizi ve karanfil tozu karışımı
● 4 çorba kaşığı zeytinyağı ● 4 çorba kaşığı tereyağı Köfteler için
● 1 kg. dana-kuzu karışık, tek çekim kıyma
● 1 rendelenmiş soğan ● 1 çay kaşığı tuz
● 1/2 çay kaşığı kimyon ● 1/2 çay kaşığı paprika biberi
● 1/2 su bardağı yağsız süt tozu
● 1/2 çay kaşığı karabiber ● 1/2 çay kaşığı sarımsak tozu Bu malzemeleri yoğurarak (mümkünse bir mutfak robotunun hamur yoğurma aparatı ile iyice yoğurabilirsiniz) iri ceviz büyüklüğünde köfteler yapın.

Hazırlanışı:
Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın. Sırasıyla soğanları, sarımsağı ve köfteleri atarak köfteler nar gibi kızarana kadar iyice kızartın. Kızaran köfteleri dışarı alın, tüm baharatı ve bir kaşık balı, bir çorba kaşığı şekeri tencereye atın karıştırın ve daha önceden soyarak elma dilimi şeklinde böldüğünüz ve çekirdeklerini çıkartarak kararmaması için limonladığınız ayva dilimlerini tencereye atın. Ayva dilimlerinin etrafı iyice karamelize olup kararınca etleri ve bir bardak kadar suyu tencereye atarak kapağını kapatın. Orta ateşte yarım saat, kırk dakika kadar kontrol ederek suyunu çektirin ve pişince bir servis tabağına alarak üzerini kıyılmış kişniş ile süsleyin.

Prodüksiyon: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

Devamı Formsante Dergisi Kasım 2010 Sayısında…

 

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here