Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikMide yanması hamilelik belirtisi mi? Hamilelikte mide yanması nasıl geçer?

    Mide yanması hamilelik belirtisi mi? Hamilelikte mide yanması nasıl geçer?

    -

    Hamilelikte mide yanması, gebelik sürecinde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, hamilelikte mide yanması neden olur, sebepleri nelerdir? Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar? Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Ve mide yanması nasıl önlenir? gibi merak edilen sorulara yanıt verdi.

    MİDE YANMASI HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

    Gebelik döneminde yaşanan mide yanması; yaygın olarak görülen gebelik belirtileri arasındadır.

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

    Çoğunlukla bu yanmalar, gebeliğin son haftalarında daha da şiddetlenebilir. Gebelik döneminde yaşanan mide yanmaları; kadınlık hormonlarının değişim göstermesi ve rahimdeki büyümeyle birlikte mideye yapılan baskıdan kaynaklanır. Hormonların etkisi ile yemek borusunun kesiştiği alanda gevşeme meydana gelir. Bu sebeple de mide asidinin sızma yapması ve yemek borusuna kaçması söz konusu olur.

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

    Üç büyük öğün yemek yerine, gün boyunca beş ila altı küçük öğün yemek yiyin. Yemek sırasında çok miktarda sıvı tüketmekten kaçının, Yemek yerken sıvıları yudumlayarak tüketin.

    Gebelik döneminde mide yanmasını hafifletecek şey, ılık süttür. Süt, gaz yapar diye endişeleniyorsa; armut, elma vb. meyveler yiyerek de mide rahatlatılabilir. Reflü şikayetleri için önerilen bir başka besin ise bademdir. Badem, lif açısından oldukça zengindir. Bu sebeple de mide yanması hafifleyecektir. Uyumadan 20-30 dakika önce bir bardak ılık su tüketmeniz midenizi rahatlatacak bir başka unsur olacaktır.

    - Advertisement -

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA İYİ GELECEK YİYECEKLER

    1. Ilık süt
    2. Armut
    3. Elma
    4. Badem
    5. Ilık su

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASINI GEÇİRMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

    1. Kızarmış baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı
    2. Pişmemiş sebzeler yenmemeli
    3. Hızlı yemek tüketiminden uzak durulmalı
    4. Hamilelik döneminde sigara kullanımı bırakılmalı
    5. Saat 8’den sonra yemek yenmemeli
    6. Uyurken yüksek yastık ile yatmalı
    7. Kahve ve çay tüketimine ara verilmeli
    8. Yemek sonrası hemen yatılmamalı

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NE ZAMAN BAŞLAR?

    Hamilelik döneminizin sonlarına doğru rahim daha çok büyüme gösterdiğinden, mideye olan baskı artacak dolayısıyla mide yanmalarınız da artacaktır. Anne adaylarının bazılarında bu problemler erken gebelik döneminde başlar.

    Mide yanmaları çoğunlukla reflü olarak ifade edilir ve bu durum ağza acı su gelmesi şeklinde tanımlanır. Hamilelik döneminin getirilerinden olan mide yanması, tam göğsün ortasından genize kadar uzanan kısımda sıcak bir şey yakıyormuş hissi verir. Mide yanması yani reflü hastalığı süre gelen anne adaylarının; boğazda ağrı, öksürük, göğüste ağrı, nefes alıp vermede ses gelmesi gibi belirtiler de ekleniyorsa uzman bir doktora kapsamlı muayene olması gereklidir.

    hamilelikte mide yanması

    HAMİLELİKTE MİDE YANMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?

    Hamilelikte mide yanmasına karşı neler yapılabilir? İşte öneriler

    • Kızarmış, baharatlı ve fazla yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
    • Sebze, meyve gibi besinler faydalıdır. Ancak tüketeceğiniz sebzelerin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Pişmeyen sebzeler mideyi rahatsız edebilir.
    • Hızlı yemek tüketiminden uzak durmalı ve besinler iyice çiğneyerek tüketilmelidir.
    • Dar ve sizi sıkan giysiler, basınç artışıyla reflünüzü azdıracaktır. Üzerinize uygun ve rahat kesimli giysiler bu soruna neden olmaz.
    • Hamilelik döneminde sigara kullanımına devam ediyorsanız hemen bırakmalısınız. Bu bebeğinizin sağlığını tehlikeye sokmakla birlikte mide yanmalarınızı da artırır.
    • Mide yanmasını önlemek için alınabilecek bir diğer önlem ise saat 8’den sonra herhangi bir şey yememektir. Asitli ve gazlı içecekleri, midenizde asit oluşturacak greyfurt vb. meyve sularını azaltmalı ya da bunlardan tamamen uzak durmalısınız.
    • Uyurken yüksek yastık ile yatmanız mide yanmanızı hafifletecektir.
    • Kahve veya çay gibi içecekleri çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.
    • Yemeklerden sonra hafif bir yürüyüş, ufak tefek ev işleri veya dik durarak kitap okumak iyi bir seçenektir. Yemek sonrasında kesinlikle yatmamaya ve uzanmamaya özen gösterin.

    HAMİLELİK HESAPLAMA EKRANI

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz