Diğer
    Ana SayfaSağlıkMigren ağrısına Botoks engeli

    Migren ağrısına Botoks engeli

    -

    Nasıl uygulanıyor?
    Migren ağrısında etkili olduğu düşünülen alın, şakak ve ense bölgesinde bulunan kaslara birçok noktadan botulinum toksini enjekte ediliyor. Enjeksiyonun yapılmasının ardından hasta yarım saat içinde günlük işlerine ve aktivitelerine dönebiliyor. Kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte sonuçlar 5-15 gün arasında görülmeye başlanıyor. Kişiler ikinci haftadan itibaren ağrılardaki azalmayı fark ediyor. Etkisi beş-altı ay sonunda bitiyor ve uygulamayı tekrar etmek gerekiyor.

    Nasıl etki ediyor?
    Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, botoks uygulamasının ağrıyı azaltıcı etkisini ise şöyle açıklıyor: “Migrenin neden ortaya çıktığı halen kesin olarak bilinmiyor ancak bazı merkezlerden tetiklendiği yönünde görüşler bulunuyor. Bazı maddeler salındığı zaman ağrı ortaya çıkıyor. Sinir uçlarından salınan ve kasın kasılmasını sağlayan bu maddelerden biri de asetilkolin… Botulinum toksini bu maddeyi bloke ediyor, asetilkolin salınamayınca kaslarda kasılma meydana gelmiyor.” Prof. Dr. Kütükçü, tedavinin ardından ilaç kullanımına devam edilebileceğini ancak bu miktarı azaltmanın da çok önemli olduğunu belirtiyor.

    Tetikleyiciniz hangisi?
    Hava durumu, basınç ve sıcaklık değişiklikleri ile rüzgar migreni tetikliyor. Bu nedenle mevsim geçişleri de migreni tetikleyen dönemler oluyor. Özellikle kadınlarda hormonal değişiklikler migren ataklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Prof. Dr. Kütükçü, adet dönemlerinde düzenli olarak baş ağrısı çeken kadınlarda migren tanısının yüzde 90 oranında doğru konulabildiğini vurguluyor. Bu faktörlerin yanı sıra havasız, gürültülü ya da sigara içilen ortamlar, aşırı gürültü ve ışık ile bazı besinler migreni tetikliyor. Özellikle kuru yemişler, kahve, çikolata ve şarabın çok bilinen gıdalar olduğunu belirten Prof. Dr. Kütükçü, bu gıdaların kişiden kişiye çok farklılık gösterdiğini söyleyerek, migren hastalarına ağrının hangi gıdaların tüketiminin ardından başladığını takip etmelerini öneriyor.

    Migren mi? Gerilim tipi mi?
    Migren tanısı, Uluslararası Baş ağrısı Derneği’nin oluşturduğu kriterlere göre konuluyor.
    Migren tipi baş ağrısı
    ➤ Ağrı tek taraflı oluyor.
    ➤ Ağrı zonklama tarzı oluyor, “damar atması” diye tanımlanıyor.
    ➤ 4-72 saat süreyle devam ediyor.
    ➤ Eğilip kalkma, merdiven çıkma gibi hareketlerle ağrı artıyor.
    ➤ Ağrı ilaç almadan geçmiyor.
    ➤ Bulantı, kusma ile ışığa ve sese duyarlılık daha fazla oluyor.

    Gerilim tipi baş ağrısı
    ➤ Ağrı çift taraflı oluyor.
    ➤ Ağrı basınç ve ağırlık hissi veriyor.
    ➤ Ağrı günlerce sürebiliyor.
    ➤ Hasta ilaç almadan idare edebiliyor.
    ➤ Ağrı, hareketle şiddetlenmiyor.
    ➤ Işığa ve sese hassasiyet ile bulantı ve kusma nadir görülüyor.

    - Advertisement -

    Yaprak ÇETİNKAYA

    Formsanté Dergisi Nisan 2013 Sayısı



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz