Diğer
    Ana SayfaSağlıkMigren mi baş ağrısı mı ?

    Migren mi baş ağrısı mı ?

    -

    Özelikle kadınların en büyük dertlerinden biridir baş ağrısı. Hayatı çoğu zaman nasıl da çekilmez hale getirir. Şiddetli ağrılar karşısında ne yapacağımızı şaşırır, gelişi güzel aldığımız ilâçlardan medet umarız. Peki, migreniniz mi tuttu, yoksa basit bir baş ağrısı mı nasıl anlayacaksınız? En önemlisi, bu ağrılardan doğal yöntemlerle nasıl korunabileceksiniz? İşte sorularınızın cevapları…

    Baş ağrısı; “primer” ve “sekonder” olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

    İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki Göksan, baş ağrısı tiplerini ve korunma yöntemlerini sizler için tek tek sıralıyor…

    PRİMER BAŞ AĞRISI
     

    Baş ağrılarının yüzde 90’ını oluşturun “Primer” grup, herhangi bir hastalıkla ilişkili olmaksızın ortaya çıkıyor.

    GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

    - Advertisement -

    En sık görülen baş ağrısı tipini oluşturuyor. “Her gün” veya “aralıklı” olarak ortaya çıkıyor. Aralıklı seyreden gerilim tipi baş ağrısı, yüzde 30 -35 oranında görülüyor. Bu tip baş ağrısı, genellikle stresin etkisi altında kalan kadınları etkisi altına alıyor. Ağrının özelliği: Ağrı sıklıkla enseden veya alın bölgesinden başlayarak yukarı doğru çıkıyor ve tüm başa yayılıyor. Orta veya hafif şiddette seyrediyor, yani günlük aktiviteyi engellemiyor.
    Nedeni: Yetersiz uyku, fiziksel zorlanmalar, stres ve depresyon

    Migren
     

    Migren, hormonal faktörlerin etkisiyle daha çok kadınları etkisi altına alıyor.

    Ağrının özelliği:

    Migren ağrıları ortalama 4 -72 saat sürüyor. Migren sadece baş ağrısıyla sınırlı değil. Migren ataklarının yüzde 80’i belirtisiz, yüzde 15’i ise ağrının bir saat öncesinde görme bozukluğu ile sinir sistemiyle ilgili sorunlar (konuşma gibi, elde yüzde uyuşma gibi) öncü belirtilerle gelişiyor. Görme bozukluğu, sık idrara çıkma, çok su içme, aşırı neşeli olma veya çevreyle ilişkisini kesme, migren atağının en belirgin işaretini oluşturuyor. Bu belirtilerin ardından ortaya çıkan ağrının özelliği ise; ataklar halinde gelmesi, sıklıkla başın bir yarısını tutması, zonklayıcı ve çok şiddetli olması.

    Ayrıca, ağrıya bulantı ve kusmanın eşlik etmesi, kişinin ışık, ses ve bir takım kokular gibi uyarıcı faktörlerden rahatsızlık duyması da migrenin tipik özellikleri.

    Nedeni:

    Sıcak ve nemli ortamlar, oksijen azlığı ile paralel giden yüksek yerlerde bulunmak, parlak ışıklar, stres, aşırı gürültülü yerler, keskin kokular, kan şekerinin düşmesi, aşırı sigara içilmesi, regl dönemlerindeki hormonal değişiklikler, peynir, çikolata ve alkol gibi bazı besinler ya da içecekler migreni tetikliyor. Migrenin beyindeki kan damarları ve nörotransmitterlerdeki değişikliklere bağlı olduğu düşünülüyor.

    KÜME TİPİ BAŞ AĞRISI
     

    Erkeklere özgü. Sonbahar ya da ilkbahar gibi yılın belirli zamanlarında ve kümeler halinde gelişiyor.

    Ağrı, hemen her gün, günde birkaç kez ortaya çıkıyor. Ağrı, genellikle tek göz çevresinde veya alnın sadece bir tarafında beliriyor. Gözde belirdiği takdirde; kızarıklık, göz yaşarması veya göz bebeklerinin küçülmesi gibi belirtiler oluşabiliyor. Çoğunlukla uyku sırasında gelişiyor. Alkol ve sigara tetikleyici.

    DİĞER BAŞ AĞRILARI
     

    Saplanma baş ağrısı:

    Ağrı, dakikalarla sınırlı sürüyor. Saatte bir veya birkaç kez ya da günde birkaç kez tekrarlıyor. Göz çevresinde 5 -10 dakika süreyle, çok şiddetli, günde 20 -30 kez tekrarlayan ağrılar da olabiliyor. “Damar yırtılması” gibi, saplanma şeklinde seyrediyor. Başın tepesinde, şakaklarda veya kulak kısmında gelişen ağrı, anlık ortaya çıkıyor.

    Göz yaşarması ve kızarmanın eşlik ettiği baş ağrısı tipi:

    Sinir sisteminin ağrıya karşı hassasiyeti sonucu meydana geliyor.

    SEKONDER BAŞ AĞRISI

    Tümör, damar tıkanıklığı ya da beyinde enfeksiyon gibi ciddi hastalıklar sonucu ortaya çıktığı için yaşamı tehdit edebiliyor. Günümüzde tedavi yöntemleri baş ağrısının tipine göre uygulanıyor.

    Medikal yöntem, baş ağrısı yaşama sıklığını ve ağrıların şiddetini azaltıyor. Akupunktur, biofeedback, kas masajları gibi yumuşak yöntemler etkili. Yürüyüş ve yüzme de yararlı. Migrenden yakınanlar; kırmızı şarap, taze kaşar peyniri, turunçgiller ve çikolatadan uzak durmalı..Stres ve baskılar baş düşmanınız.

    Baş ağrısına karşı doğal yöntemler

    Baş ağrısıyla savaşırken mümkünse ilâç kullanmamaya ya da olabildiğince geç almaya çalışın. Baş ağrısını yenmek için doğal yöntemleri tercih edin. Gevşeme hareketleri, masajlar, bitki kürleri ve düzenli uyku baş ağrısıyla mücadelede en etkili yöntemler.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz