Diğer
    Ana SayfaSağlıkMigrenle başa çıkmanın yolları

    Migrenle başa çıkmanın yolları

    -

    Migren, kişinin günlük aktivitelerini ileri derecede kısıtlayabilecek, hatta tümüyle önleyebilecek kadar şiddetli yakınmalarla gelişebilen bir baş ağrısı. En çok da kadınları etkiliyor. Bu hastalıkla ilgili yeni tedavi seçenekleri var ama migrenle savaşmanın en etkili yolu yaşam alışkanlıklarını düzenlemek.

    Migren genellikle tek taraflı mı görülüyor?
    Hayır, çift taraflı da görülebiliyor. Hatta atakların yüzde 40’ında ağrı başın her iki tarafını da tutabiliyor. Bu ataklar bazı hastalarda sık, bazılarında ise seyrek olarak ortaya çıkıyor.
    Ataklar kaç saat sürüyor?
    Ataklar her seferinde aynı şiddette gelişmeyebiliyor. Kimi zaman hafif seyrederken, kimi zaman ise ağrı çok şiddetli boyutlara ulaşabiliyor. Hastalar, ataklar sırasında kendilerini tümüyle sağlıklı hissediyor, fakat genellikle bir sonraki atağın kaygısını taşıyorlar. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabiliyor. Fakat bazı kişilerde 3 saat sürebildiği gibi, bazılarında ise 72 saatten daha uzun süre devam edebiliyor. Atak, 72 saatten daha uzan sürerse, ‘uzamış migren krizi’ olarak adlandırılıyor.
    Hangi belirtiler eşlik ediyor?
    Baş ağrısı migrenin sadece bir parçasını oluşturuyor. Migren ataklarına genellikle bulantı ve kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi çeşitli belirtiler eşlik ediyor. Bu belirtiler hastanın iş ve sosyal hayatından kopmasına yol açacak kadar şiddetli görülebiliyor. Hastalar migren atakları sırasında genellikle sessiz ve loş bir ortamda uzanıp, ağrılarının geçmesini bekliyor.
    Kaç tip migren var?
    Migren; auralı (ön belirtilerin oluşması) ve aurasız olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Bu grupların tümü aynı hastada görülebiliyor. Veya aynı kişide bazı ataklarda ‘aura’ ortaya çıkmayabiliyor. Daha ilginci ise, sadece auranın olduğu, fakat ardından baş ağrısının gelişmediği migren ataklarının olması. Bu tip migrende görsel şikayetler, huzursuzluk, iştahsızlık, kol veya yüzde uyuşma hissi gibi yakınmaların ardından baş ağrısı gelişmeyebiliyor.
    Hastalık nasıl gelişiyor?
    Aslında tüm safhaları her hastada gözükmese de, migrenin 5-6 aşaması var. Bunlardan biri; migren krizinin başladığı ama henüz baş ağrısının görülmediği dönem. Kişi bu dönemde kendini daha huzursuz hissediyor, işine konsantre olmakta ve dikkatini toplamakta zorlanıyor, aniden tatlı yeme isteği duyabildiği gibi tam tersi iştahsızlıktan da şikayetçi olabiliyor.

    Migrenle ilgili diğer sorular ve klasik baş ağrısından farkları bu ay Formsante’de…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz