Günümüzde metabolik sendrom sıklığının her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de her üç yetişkinden birinde metabolik sendromun bulunduğunu söylüyor.
Metabolik sendromu, modern çağın sendromu olarak da adlandırıyorlar. Koru Hastanesi Genel Müdürü Uzm. Dr. Ali Özön, metabolik sendromu; kalp hastalığı, felç ve Tip 2 diyabet riskini arttıran yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, bel çevresinde aşırı vücut yağı ve anormal kolesterol ya da trigliserit seviyelerinin birlikte bulunduğu bir durum olarak nitelendiriyor. “Bu koşullardan sadece birine sahip olmak, metabolik sendromunuz olduğu anlamına gelmez. Ancak daha ciddi hastalık riskinizin bulunduğu anlamına gelir” diyen Uzm. Dr. Ali Özön sorularımızı yanıtladı.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?
Türkiye’de her üç yetişkinden birinde metabolik sendrom bulunuyor. Metabolik sendrom aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu. Bu kapsamda, uygulamaya koyduğumuz proje ile hastanemizde Metabolik Sendrom Tarama ve Değerlendirme ünitesi kurduk. Proje kapsamında hastalarımız metabolik sendrom riskine karşı bir tarama programından geçiriliyor, metabolik sendrom riski taşıdığı belirlenen hastaların tedavileri planlanıyor. Metabolik sendromunuz veya bileşenlerinden herhangi biri varsa, önemli yaşam tarzı değişiklikleri ile ciddi sağlık sorunlarının gelişimini geciktirebilir hatta önleyebilirsiniz.
EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİSİ BEL ÇEVRESİ KALINLIĞI MI?
Metabolik sendromla ilişkili bozuklukların çoğunun belirgin belirti veya semptomları yok. En sık görünen belirti geniş bir bel çevresidir. Kan şekeriniz yüksekse, diyabetin belirti ve semptomlarını fark edebilirsiniz. Artan susama ve idrara çıkma ihtiyacı ile yorgunluk ve bulanık görme gibi belirtiler var. Metabolik sendrom, aşırı kilo ya da obezite ve hareketsizlikle yakından bağlantılı. Aynı zamanda insülin direnci adı verilen bir durumla da ilişkili. İnsülin direnci olan kişilerde, hücreler insüline normal yanıt vermez ve glikoz hücrelere o kadar kolay giremez. Sonuç olarak, vücudunuz kan şekerinizi düşürmek için gittikçe daha fazla insülin üretse de kan şekeri seviyeniz yükselir.
HANGİ FAKTÖRLER METABOLİK SENDROMA SAHİP OLMA RİSKİNİZİ ARTTIRIR?
Yaş: Metabolik sendrom riskiniz yaşla birlikte artar.
Obezite: Özellikle bel bölgenizde çok fazla kilo taşımak metabolik sendrom riskinizi artırır.
Diyabet: Hamilelik sırasında diyabetiniz (gebelik diyabeti) veya ailenizde Tip 2 diyabet öyküsü varsa, metabolik sendroma sahip olma ihtimaliniz daha yüksektir.
Diğer hastalıklar: Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, polikistik over sendromu veya uyku apnesi geçirdiyseniz metabolik sendrom riskiniz daha yüksektir.
METABOLİK SENDROMU NASIL ÖNLERSİNİZ?
- Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapın.
- Sebze, meyve, yağsız protein ve tam tahıl grubundaki besinlerden tüketin.
- Doymuş yağlardan ve tuzdan uzak beslenin.
- Sağlıklı kilonuzu koruyun.
- Sigara içmeyin.
İLGİLİ İÇERİKLER