Diğer
    Ana SayfaYazarSinan İbişMoleküler yenilenmede Elektroporasyon

    Moleküler yenilenmede Elektroporasyon

    -

    Uzm. Dr. Sinan İBİŞCilt hücrelerinin biyolojik faaliyetlerini güçlendirecek, onları yenileyerek daha genç kılacak elemanların hücre içerisine sokulması, hücre duvarının dirençli yapısı nedeniyle oldukça zor. Elektroporasyon, bu elemanların hücre içne sokulmasına yardımcı oluyor.

    Faydalı moleküller hücrelere sokuluyor
    Elektroporasyon sayesinde elektriksel olarak güdümlenmiş (polarize edilmiş) moleküller, hücre zarını aşarak hücre içerisine dahil edilebiliyor. Faydalı moleküller elektroporasyon cihazında elektromanyetik dalgalarla güdümleniyor. Bu moleküller hızla cildin hücrelerini iterek kendisine geçici bir kanal oluşturuyor ve hücre içerisine dahil olduktan sonra oluşan kanal kendiliğinden kapanıyor.

    Elektroporasyonda maksimum fayda
    Elektroporasyon yeni bir yöntem değil. Özellikle moleküler biyolojide olmak üzere, kanserden enfeksiyon hastalıklarına kadar tıbbın birçok alanında, birçok ülkede kullanılmasına karşın ülkemizde henüz bilinmiyor. Elektromanyetik dalgalarla oluşturulan elektroporasyon metodunda cilde hayat verecek birçok molekül, cildin derinliklerine ve tüm noktalarına eşit düzeyde gönderilebiliyor.

    Kozmetolojide çığır
    Cildin gençliğini devam ettirmesi, biyolojik faaliyetlerini gençlik seviyesinde gerçekleştirmesiyle mümkün olabiliyor. Bunun için de cildin ihtiyacı olan faydalı maddelerin hücrelere dahil edilmesi ve sağlıklı bir biyoloji içinde hücre zarındaki geçirgenliğin daha iyi bir seviyeye yükseltilmesi gerekiyor. Sağlıklı ve hızlı bir yenilenmeyi gerçekleştirmenin anahtarı ise özellikle kolajen, elastin, fosfolipid, aminoasit, mineral, vitamin, antioksidan ve daha birçok hücreye gençlik konusunda fayda sağlayacak maddelerin ciltteki tüm hücrelerin içerisine sokulmasından geçiyor.

    Birçok alanda uygulama
    Elektroporasyon teknolojisi uygulamasında hekim tarafından cildin ihtiyaçları belirlendikten sonra, bu ihtiyaçları karşılayan kokteyl hazırlanıyor ve haftada 1-2 defa olmak üzere saçlı deri de dahil olmak üzere tüm cilt bölgelerine uygulanıyor. Elektroporasyon; saç dökülmesi, akne, elastikiyet ve kırışıklık problemleri, güneş ve yaşlılık problemleri, selülit, bölgesel yağlanma ile terleme problemlerinde kullanılabiliyor.

    - Advertisement -

    Sinerji
    Daha genç bir cilt elde edilmesi amaçlandığında elektroporasyon yöntemi diğer metotlarla kombine edildiğinde daha etkin sonuçlar görülebiliyor. Örneğin leke, kırışıklık veya elastikiyet problemlerinde kimyasal peeling, arkasından lazerterapi veya fototerapi sonrası elektroporasyon yapıldığında ilk seanstan sonra ciltteki ışıltılar fark edilebiliyor.

    Soru: Saçlarım dökülüyor ve bu durum her geçen gün artıyor. Ne yapmalıyım?

    Cevap: Saç dökülmesinin birçok nedeni olabilir. İlk yapılması gereken bir cilt hastalıkları uzmanının problemi değerlendirmesi. Saçlı deri hastalıkları dışında, saçlı derinin güçlendirilmesi gerekiyorsa, hekiminizin tercihine göre soft lazer, radyodiyatermi, mezoterapi, sonoforez, karboksiterapi, yüksek frekans gibi teknolojiler kullanılabilir. Ayrıca saç köklerinin biyolojik gücünü artıracak maddeleri kök hücrelerine gönderecek elektroporasyon da yeni bir tedavi seçeneği olabilir.

    Uzm. Dr. Sinan İBİŞ



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz