Mükemmel bir parti için tek lokmalık lezzetler

Temiz, adil, gerçek malzemelerle hayalinizdeki lezzetleri zanaatkar yöntemlerle hazırlamak için yola çıkan Minval. İst. şefi Zeynep Karahan, konuklarınıza gururla sunacağınız tek lokmalık lezzetler hazırladı.

BLİNİ ÜSTÜ BÜŞ PEYNİR ve BAL

Hazırlamış olduğunuz patatesli blini tabanların üzerine bir miktar büş peyniri sürün ve bal damlatın.

KRAKER ÜSTÜ ZAHTERLİ TULUM PEYNİRİ

50 g toz zahteri, 150 g tulum peyniri ve 100 ml zeytinyağı ile karıştırın. Karışımı tam tahıllı krakerlerin üzerine sürün. Bir parça kuru domatesle süsleyip, servise hazır hale getirin.

AKDENİZ SEBZELİ CROSTİNİ

Malzemeler

• Fındıklı pesto sos
• 1 adet kabak, ince dilim fırınlanmış
• 2 adet kırmızı biber, fırınlanmış
• 100 g keçi peyniri
• Tam buğdaylı ekmek dilimleri

Hazırlanışı

Fındıklı pesto sos: 1 demet fesleğen, 1/2 demet nane, 200 ml zeytinyağı, 50 g fındık tozu, 1 diş sarımsak, tuz ve karabiberi mutfak robotunda çekin. Fındıklı pesto sosunuz hazır. Kabağı ince ince dilimleyin. Kırmızı biberin çekirdeklerini çıkarıp doğrayın. Çok az zeytinyağı ile karıştırıp fırınlayın. Kızarmış ince ekmek diliminin üzerine önce pesto sosu sürün. Lor peyniri serpiştirin. En son fırınlanmış kabak ve biberi koyun.

FÜME ETLİ, BEZELYELİ CROSTİNİ

Malzemeler

• 250 g bezelye
• 100 g bakla
• 100 ml zeytinyağı
• 1 limonun kabuğu
• 1/2 demet nane
• Tuz, karabiber
• 5-10 dilim dana füme
• 100 g lor peyniri
• Tam buğdaylı ekmek dilimleri

Hazırlanışı

Bezelye ve baklayı haşlayın. Kalan suyunu süzün. Zeytinyağı, limon kabuğu, nane, tuz ve karabiberi ekleyip mutfak robotunda karıştırın. Hazırladığınız püreyi kızarmış ekmek dilimlerinin üstüne sürün. Üzerine lor peyniri serpiştirin. Son olarak dana füme dilimleri ekleyerek servise hazır hale getirin.

TULUM PATE

Malzemeler

• 250 g Erzincan tulumu
• 100 g süt
• 100 g tatlı lor
• 1 kahve fincanı zeytinyağı

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi çatalla homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

MOR HAVUÇLU DİP SOS

Malzemeler

• 400 g mor havuç
• 100 g siyah taze üzüm
• 50 g nar tanesi
• 100 g vişne (donuk)
• 4 diş fırınlanmış sarımsak
• Zeytinyağı
• 1 tutam nane
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Havucu doğrayın. Tüm malzemeyle birlikte 1 su bardağı su ekleyerek pişirin. Havuçlar yumuşayınca ateşten alıp, mutfak robotundan geçirin.

BALKABAKLI DİP SOS

Malzemeler

• 300 g balkabağı
• 100 g havuç
• 100 g krema
• 50 g süzme yoğurt
• Tuz, karabiber, kimyon
• Zeytinyağı

Hazırlanışı

Balkabağı ve havucu küp küp doğrayıp tuz, karabiber ve kimyonla karıştırın. 170 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. Çatalla ezip kalan malzemeyi de ekleyerek karıştırın.

ENGİNARLI ISPANAKLI DİP SOS

Malzemeler

• 2 adet enginar
• 250 g ıspanak
• 1 demet yeşil soğan
• 100 g tatlı lor peyniri
• Zeytinyağı
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı

Temizlenmiş enginar ve ıspanağı az suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yeşil soğanı 180 derecelik fırında pişirin. Sonrasında diğer tüm malzeme ile birlikte pişen sebzeleri robottan geçirin.

HUMUS

Malzemeler

• 450 g nohut (ya da 800 g haşlanmış nohut)
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 limonun suyu
• 3 kaşık tahin
• 2 diş sarımsak
• 2 çay kaşığı kimyon
• Tuz ve karabiber

Hazırlanışı

Eğer kuru nohut kullanıyorsanız bir gece önceden suya koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tüm malzemeyi mutfak robotundan geçirin. İhtiyaca göre birkaç kaşık su ilave edebilirsiniz.

İZMİR TULUMLU & KABAKLI BLİNİ

Bir adet kabağı ince ince dilimleyin. Çok hafif zeytinyağı ile karıştırıp, tuz ve karabiber serperek fırında pişirin. Hazırlamış olduğunuz blini’lerin üzerine (tarifi aşağıda) bir parça İzmir tulumu ve fırınlanmış kabak koyun.

KRAKER ÜSTÜ AYVA POŞE & ROKFOR

Ayva poşe tarifi

Malzemeler

• 2 adet ayva
• 250 g şeker
• 800 g su
• 1 adet karanfil
• 1 adet yıldız anason
• 1 adet tarçın kabuğu

Hazırlanışı

Ayvanın kabuklarını soyup, ikiye bölerek çekirdek yatağını çıkarın. Şerbeti hazırlamak için su, şeker ve baharatları kaynatın. Ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını da ekleyin. Kaynamaya başlayınca ayvaları atıp bir taşım kaynatın. Ocaktan alıp, 150 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Krakerlerin üzerine bir parça ayva poşe, bir parça rokfor peyniri ve ceviz koyarak servis edin.

PATATESLİ BLİNİ

Malzemeler

• 450 g patates, haşlanmış
• 4 tatlı kaşığı krema
• 2 adet yumurta
• 1 yumurtanın sarısı
• 3 yemek kaşığı un

Hazırlanışı

Haşlanmış patatesleri ezin. Unu ekleyip karıştırın. Kremayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Arkasından yumurtaları birer birer karıştırarak ekleyin. En son tek yumurta sarısını da ekleyip çırpın. Karışımı sıkma poşetiyle ya da bir kaşık yardımı ile küçük bezeler halinde hafif tereyağı sürülmüş kızgın tavaya dökerek önlü arkalı pişirin.
Üzerine ne koyarsanız koyun harika lezzetler yaratacağınız blini’leriniz hazır.

GAZPACHO

Malzemeler

• 1 kg domates, soyulmuş
• 1 adet salatalık, soyulmuş
• 2 adet kırmızı kapya biber, çekirdek yatağı çıkarılmış
• 1 adet jalapeno ya da acı biber
• 1/4 su bardağı sirke
• 1 yemek kaşığı limon suyu
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 adet sarımsak (isteğe bağlı)
• Tuz ve taze karabiber
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Üzeri için mozzarella küpleri

Hazırlanışı

Domates, salatalık, kırmızı biber ve jalapeno biberi kabaca doğrayın. Tüm malzemeyi blender’da çekin. Buzdolabında soğutarak shot bardaklarında, üzerinde bir parça mozzarella peyniri ile servis edin.

BADEM SÜTLÜ SOĞUK ÇORBA

Malzemeler

• 300 g badem
• 4 diş sarımsak
• 150 ml zeytinyağı
• 2 yemek kaşığı elma sirkesi
• 200 g galeta unu
• Tuz, karabiber
• Üzeri için kuru ya da yaş incir dilimleri

Hazırlanışı

Bademi 3 dakika kaynar suda haşlayın. Ateşin altını kapatın. Kabuklarını soyun. Üzerine 600 ml su ekleyip blender’da çekin. Diğer tüm malzemeyi ilave edip homojen bir kıvama gelinceye kadar blendarda karıştırın. Küçük bardaklara paylaştırıp üzerini incir dilimleri ile süsleyip soğuk olarak servis edin.

Gerçek malzemelerle özel lezzetler

Etiler’de hem bir kafe hem de sipariş üzerine hayalinizdeki tatları hazırlayan bir artizan lezzet dükkanı Minval. İst. Anadolu’nun genetiği ile oynanmamış buğdayı, doğal üretim yapan çiftliklerden gelen süt, yumurta, tereyağı, yöresel peynirler ile mevsiminden taze meyve-sebzeler, şef Zeynep Karahan’ın yönetimindeki mutfakta pastalara, çikolatalara, ekmeklere ve tartlara dönüşüyor. Siparişlerin kişiye özel hazırlandığını söyleyen Zeynep Karahan, “Bize üretim için birkaç gün vermeniz yeterli. Çünkü makinelerimiz, stoklarımız, kocaman bir fabrikamız yok. Katkı maddelerimiz, koruyucularımız, hazır karışımlarımız da… Zanaatkar yöntemlerle, hatırlayarak, keşfederek, paylaşarak yaptığımız özel bir üretim” diyor.

Yazı: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here