Diğer
    Ana SayfaPozitif“Mutfağımıza uygun glütensiz tarifler yoktu”

    “Mutfağımıza uygun glütensiz tarifler yoktu”

    -

     

    18122013 gluten2Çölyak hastası olsun olmasın günümüzde glütensiz beslenmeye yönelen kişiler var, glütensiz beslenmenin sağlıklı kişilerde de işe yarayabileceğini düşünüyor musunuz?

    Herkes kendisine özel diyetini uzman doktoru ile oluşturmalı çünkü glüten duyarlılığı olan hastaların beslenmesi ciddi bir konu. Glüten duyarlılığı, buğday, çavdar, yulaf, arpanın sindiriminde güçlük olarak tanımlanır, beslenmelerinde bu gıdaların tüketilmemesi gerekir. Glüten hassasiyetinin en sık belirtileri ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları, eklem ağrıları, kramplar, kronik yorgunluk, depresyon, egzama, düşük demir düzeyi olarak biliniyor. Tedavisi de glütensiz diyet. Glütensiz diyetin başlamasıyla birlikte, uzun seneler sürebilen rahatsızlıklar, birkaç hafta içerisinde iyileşebiliyor.  “Glütensiz Gurme Lezzetler” kitabımda bu konunun uzman doktoru tarafından hazırlanan bilimsel bilgiler yer alıyor. Gıda hassasiyetini yenmenin başka bir yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ögeler ise,  başta antioksidanlar. Antioksidan ana grubu olan beta karoten A, C ve E vitamini renkli sebze ve meyvelerde bulunuyor. Örneğin mor, yeşil, turuncu, kırmızı ve sarı renkte olan meyve ve sebzeler çok değerli. Ayrıca güneşten aldığımız D vitamini de bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Süt, yoğurt, soyalı içecekler, kefir ve turşu gibi fermente ürünlerde bol bulunan probiyotikler de bağırsaklarımızı güçlendiriyor ve egzama, kolon kanseri gibi pek çok sindirim sistemi hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor. 

     

    Yeni kitap çalışmalarınız var mı?

    - Advertisement -

    Evet, yeni kitabım “Evinizde Sağlık ve Güzellik” piyasaya çıktı. Senelerdir yüzümdeki güneş lekelerimi çeşitli kremler ile geçiremeyip evde hazırlamış olduğum doğal tarifler ile geçirince bu tariflerimi okuyucularımla da paylaşmak istedim. Amacım, okurlarıma her zaman yanlarında taşıyabilecekleri ve onları mutlu edebilecek pratik tarifler içeren küçük bir cep kitabı sunmaktı. Yazmaya şu düşünceyle başladım:

    Sağlıklı ve mutlu yaşamın sırrı, ruh sağlığımıza ve fiziksel sağlığımıza düzgün bakabilmektir. Koşuşturma ile geçen hayatımızda biraz durup kendimize vakit ayırmanın, sadece kendimize değil, ailemize ve çevremizdekilere de sağlık ve mutluluk katacağını düşündüğümden, benim kolayca uyguladığım, okuyucularımın da evlerinde her gün kolaylıkla uygulayabilecekleri bazı pratik öneri ve tariflerimi okuyucularımla paylaşmayı amaçladım.

    Kitabımdaki tarif ve önerilerimi altı bölüm içerisinde topladım. Kitabın ilk bölümünde kendinize vakit ayırın diyorum; ikinci bölümünde, cilt, saç ve vücut bakımı için ferahlatıcı maskeler, peeling’ler, masaj yağları, ağız, diş ve gözlerimiz için rahatlatıcı bakımlardan bahsediyorum; üçüncü bölümde doğal yağların mucizelerinden hem kendiniz hem de evinizin atmosferi için yararlanın diyorum. Dördüncü bölümde bol vitaminli içecek ve salata tarifleri yer alıyor. Kitabımda ayrıca sağlık için yararlı önerilerim ve tariflerim de yer alıyor.

     

    Günlük hayatta da yemekleri siz mi pişirirsiniz?

    Tabii ki ben pişiririm, seve seve…

     

    Sağlıklı bir pişirmede olmazsa olmaz şeyler nedir?

    Sağlıklı yemek pişirme gıda alışverişi ile başlar. Alışverişimi hep kendim yaparım. Güzel yemek yapmanın sırrının önce içerisindeki malzemelerin doğru seçimiyle olduğunu düşünüyorum. Malzemelerimi seçerken piyasadaki yeni ürünleri incelemeyi de severim, içerisinde katkı maddesi içeren besinleri mutfağıma sokmam.

    İkinci aşamada katı yağ kullanmamaya dikkat ederim. Kavurma, kızartma yerine közleyerek ya da haşlayarak pişiririm, böylelikle gıdaların besin değerleri kaybolmamış oluyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz