Yiyeceklere tat veren sirke aynı zamanda birçok rahatsızlıkta başvurulan bir şifa kaynağı, besleyici bir iksir ve doğal bir temizlik aracı.
Doğal yöntemlerle elde edilmiş bir sirke, meyvenin tüm niteliklerini içinde barındırıyor. Bu nedenle mineral, vitamin ve enzim yönünden son derece zengin. Cilt bakımından temizliğe, hastalıkların doğal yollarla tedavisinden yemekleri tatlandırmaya onlarca farklı amaçla kullanılan sirke her zaman elimizin altında olması gereken basit ve ucuz bir iksir. Meyvelerin ekşi suyu olarak tanımlanabilecek sirke; şarabın veya şekerli, nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana geliyor ve sirke asidi bakterileri olan “asetik asit” bakterileri içeriyor. Üretim tarzı ve içeriğine göre birçok farklı çeşidi bulunuyor. Üzüm, elma, beyaz ve kırmızı şarap sirkeleri gibi yaygın olarak tüketilen çeşitlerin yanı sıra şampanya, bal, nar, enginar, pirinç, alıç sirkesi gibi çeşitler de farklı amaçlarla kullanılıyor. İşlemlerle hızlandırılmış sıradan sirkeler yerine doğal mayalanmayla elde edilmiş sirkelerin kullanılması ve sirkenin cam şişelerde saklanılması öneriliyor.
KEMAL KÜKRER GURME NAR SİRKESİ
Yeşil salatalardan meyveli tariflere, deniz mahsullerine kadar yaygın bir kullanıma sahip. Güçlü bir antioksidan olan nar, sirke olarak da çok faydalı. Yüksek tansiyon ve kolesterolün baş düşmanı olduğu biliniyor.
500 ml, cam şişe, ¨7,50 TL
NAR GOURMET ORGANİK AYVA SİRKESİ
Meyvenin rayihasını derinlerde hissettiren bu özel lezzet tamamıyla organik yöntemler kullanılarak, meyvenin doğal fermentasyonuyla elde ediliyor. Pastacılıkta aromatik tadıyla tercih ediliyor. Özellikle hafif soslarda kıvamı tutturmak ve parlaklık katmak için etkili bir yardımcı. Haşlanmış sebzelere, özellikle de balkabağına, av etlerine ve peynirlere çok yakışıyor.
250 ml, cam şişe, 17,50 TL
OLIVE FARM CABERNET SAUVIGNON SİRKE
Cabernet Sauvignon üzümlerinden doğal fermentasyonla üretiliyor. Antioksidandan zengin sirke sert ve ekşi bir tada sahip. Sade olarak tüketilebileceği gibi salata soslarında az miktarda bal ya da pekmez ile yumuşatılıp da kullanılabiliyor.
250 ml, cam şişe, 29 TL
YERLİM MANDALINA SİRKESİ
Mandalinadan yapılan sirke yoğun C vitamini içeriyor. Kendine özgü rahiyasıyla yemek ve salatalara tat katıyor. Organik mandalinalardan doğal yollarla fermente edilen sirke Bio-Inspecta ve TC Organik Tarım sertifikalı.
250 ml, cam şişe, 10 TL
RAYA ORGANIK ELMA SIRKESI
Doğal yollarla üretilmiş, organik meyvelerin kullanıldığı elma sirkesi neredeyse bir iksir kadar faydalı. Sayısız yararı ve farklı kullanım alanıyla, sadece salata sosu olmaktan çok daha fazlasını hak ediyor.
500 ml, cam şişe, 13 TL
OTS ORGANİK ENGİNAR SİRKESİ
İzmir’in Karaburun bölgesinde yetişen organik enginarlardan üretiliyor. Enginar özellikle karaciğer dostu bir sebze olarak biliniyor. Demir bakımından zengin ürün, kanı temizliyor, yorgunluğu gideriyor.
250 ml, cam şişe, 13,50 TL
AMWAY BALSAMİK SİRKE
İtalya’nın Modena bölgesinde yetişen Trebbiano ve Lambrusco üzümlerinin şırasından elde ediliyor. Ürün “Modena Balsamik Sirkesi İtalyan Konsorsiyumu” tarafından ve Kontrol Ajansı Cermet tarafından onaylı.
500 ml, cam şişe, 42,38 TL
TA-ZE BEYAZ ŞARAP SİRKESİ
Sultaniye üzümlerinden elde edilen beyaz şarabın fermentasyonundan üretiliyor. Salatalar, soslar, çorbalar, balık yemekleri ve fırında pişirilen ya da marine edilmek istenen etler için kullanılabiliyor.
250 ml, cam şişe, 5,90 TL
İDA BAHÇE KİRAZ SİRKESİ
Lezzeti ve doğallığı, Kazdağı’nda doğa dostu tarım uygulamalarıyla yetiştirilen kirazlardan geliyor. Meşe fıçılarda doğal mayalanmaya bırakılan sirkede hiçbir katkı ve koruyucu madde bulunmuyor. İçilebilen sirke cilde tonik olarak da uygulanabiliyor.
250 ml, cam şişe, 14 TL
EVDE ELMA SİRKESİ YAPIN
Kaliteli bir elma sirkesi tam bir iksir görevi görüyor. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, silisyum, kükürt, flor, fosfor gibi birçok mineral, vitamin ve pektin içeriyor.
• İyi bir sirke yapmak için işlem görmemiş elmalar kullanın.
• Kabuklarını soymadan kesin ve kararmasını bekleyin. Katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın.
• Elma suyunu bir testiye doldurup ağzına balon geçirin. Mayalanma sürecini hızlandırmak için 25-26 derecelik sıcak bir yere koyun. Mayalanma sürecinde balon şişecek, bu arada içindeki elma suyunun da havayla temasını engelleyecek. Bu işlem ortam sıcaklığına ve elmaların kalitesine göre 1-6 hafta sürecek.
• Mayalanmış elma suyunu geniş bir salata kasesine boşaltın. Elinizde saf sirke varsa süreci hızlandırmak için biraz serpin. Üzerine bir tülbent örtün. Sirkeniz hazır olduğunda süzerek cam şişelere alın.
(Tarif: Marie France Müller)
KAVAKLIDERE BALLI ELMA SİRKESİ
Bal, sirke ve su karışımı, kilo kontrolünden astıma ya da anemiye birçok derde deva olarak zaten kullanılıyor. Kavaklıdere’nin ürünü bal ve sirkenin iyileştirici gücünü bir şişede sunuyor. Ballı sirke bağışıklığı destekliyor, cilt temizliğinde kullanılabiliyor.
500 ml, cam şişe, 13,95 TL
Formsanté 2016 – Nisan sayısı
Aytaç Özkardaş Gozzi