Mutfağınızdan hediye lezzetler

aralik-2011-yemek-resim-3KAKAOLU-PORTAKALLI KEK
Malzemeler (1 kg. kek için)

● 2 adet yumurta sarısı
● 100 gr. toz şeker
● 100 gr. tereyağı
● 1 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş)
● 3 adet portakalın suyu
● 1 paket kabartma tozu
● 1 paket vanilya
● 100 gr. kakao
● 4 adet yumurta beyazı
● Portakal sulu fondan çikolata
● 1 su bardağı un
Yapılışı
1. Bir kasede yumurta sarısı ve toz şekeri çırpma teliyle iyice çırpın. Tereyağını eritip karışıma eklemeye devam edin. Portakal rendesini ve portakal suyunu da karışıma ekleyin.
2. Unu, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyin, karışıma ekleyin. Malzemeler karışıncaya kadar çırpın.
3. Yumurta beyazını çırparak kabartıp içerisine azar azar şeker ekleyin, iyice çırptıktan sonra karışıma ilave edin.
4. Kek kalıbınızı yağlayın ve biraz un serpin. Karışımı kalıplara her yeri eşit olacak şekilde paylaştırın.
5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.
6. Pişmiş kekin üzerine eritilmiş fondan çikolata sürün, portakal kabuğu şekerlemelerini ince ince kesip üzerini süsleyin.
7. Soğuduktan sonra önce yağlı kağıtla sarın, sonra arzu ettiğiniz renklerde kağıt ve kurdelelerle paketleyin.

aralik-2011-yemek-resim-4AYVA MARMELATI
Malzemeler

● 2 kg. ayva
● 2 su bardağı su
● 1 kg. şeker
● Bir çay kaşığı ayçiçek yağı
● Birkaç adet karanfil tanesi
Yapılışı
Normalde reçel ve marmelatlarda kullanılan şekeri biz yarı yarıya düşürdük. Böylelikle daha az şeker, daha çok meyve ile hafif mayhoş nefis bir marmelat yapabilirsiniz.
1. Ayvaları yıkayın, soyun, ikiye bölüp çekirdeklerini ve çekirdek yatağını temizleyin. Genişçe bir tencerede üzerine suyu da ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin.
2- Ayvaları ve suyunu robottan ya da bir el mikserinden geçirin ve püre haline gelmelerini sağlayın.
3- Şekeri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye döküp, sıcak bir fırında 10 dakika kadar ısıtın. Bu, şekerin püreye daha kolay karışmasını sağlar.
4- Marmeladı pişireceğiniz tencerenin dibini ayçiçek yağıyla hafifçe yağlayın. Püreyi ve şekeri içine dökün. Sık sık karıştırarak kısık ateşte pişirmeye başlayın. Kıvama gelinceye ve ayvalar renk değiştirinceye kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Özellikle sonlara doğru sık sık karıştırarak dibini tutmasını önleyin. Bu sırada magma gibi minik patlamalar olacağı için eldiven kullanmanızı ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
5- Sirkeli suyla yıkadığınız temiz ve kuru kavanozlara marmelatı sıcakken doldurun. (Karanfil tanelerini çıkarın) Hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin. Bir parça yağlı kağıtla kavanozu örtün, sonra kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyin. Pişirdiğiniz tarihi üzerine yazın. Kuru ve serin yerde 6 ay saklayablirsiniz.
250 ml kavanoz (Tantitoni) 4 adedi 23 TL. Kavanozu süslemede kullandığımız puantiyeli peçete, (Tepe Home) 1 paketi 7.90 TL Devamı diğer sayfada

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here