Pratik ara öğünler
* Kuru meyveler: Enerjik ve zinde olmanızı sağlarlar.
* Elma: Kabuğu ile tüketirseniz lif alımınız artmış olur.
* Mandalina: Soyması zahmetsiz bir vitamin deposu.
* Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar: Küçük bir avucu geçmediği sürece yüksek lif, magnezyum ve E vitamini içeriği ile diyetinizi destekler.
* Diyet bisküviler: Miktarı abartmadığınız sürece saklanması ve tüketilmesi kolay bir alternatif.
Hiç aklınıza gelir miydi?
Meyve sebze yetiştiriciliğinde böcek ve diğer zararlılardan korunmak için kullanılan pestisit ve diğer kimyasal maddelerin hormonal aktiviteyi artırarak kilo artışına neden olduğunu biliyor muydunuz? Uluslararası standartlarda kabul görmüş miktarlardan fazla kullanıldığında bu maddeler kilo almanın yanı sıra diğer birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Diyetisyen Çağatay Demir, “Meyve-sebze tüketmekten vazgeçemeyeceğimize göre meyve-sebze tüketme sanatını öğreneceğiz” diyor ve ekliyor: “En kolayı meyve-sebzelerin kabuğunu soymak gibi gözükse de lif ve vitamin kaybı olacağı için bunu önermiyoruz. Bunun yerine yapraklı sebzeleri kısa süre sirkeli suda bekletip tek tek akan su altında yıkayın. Kabuğu ile yenilebilen meyve-sebzeleri ise su dolu kapta beklettikten sonra akan suyun altında fırçalayarak yıkayın. Meyve-sebze yıkamak için tasarlanmış solüsyonlardan da yararlanabilirsiniz.”
Azı karar çoğu zarar: Yağlar
Yağlar konusunda bilgilerimiz son yıllarda hızla artıyor. Bir zamanlar obezitenin tek sorumlusu olarak ilan edilen yağların artık vücutta önemli fonksiyonları olduğunu, doğru miktarda mutlaka alınmaları gerektiğini biliyoruz. Hayati fonksiyonları olan yağları doğru tüketmek için Dyt. Çağatay Demir’in şu önerilerine kulak verin:
* Günlük yağ tüketiminiz toplam kalori alımınızın yüzde 30’unu geçmesin.
* Bütün yağların kalorisi aynı ve bu nedenle sıvı yağları daha fazla kullanmak gibi bir alternatif yok.
* Etli sebze yemeklerine ayrıca yağ eklemeyin.
* Etsiz sebze yemeklerinin bir kilosuna iki çorba kaşığı yağ koyun.
* Kahvaltıda ekmek üzerine yağ sürmeyin.
* Süt ve süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih edin.
* Etlerin görünen yağlarını tüketmeyin.
* Yağlı tohumların tüketiminde bir küçük avucu geçmeyin.
* Yağlı hamur işlerinden kaçının.
* Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini tercih etmeyin.
* Yağı azaltılmış ürünleri daha fazla tüketme hatasına düşmeyin, aldığınız fazla kalorinin yine de yağ olarak depolanacağını unutmayın.
* Tereyağı, margarin gibi doymuş yağlar yerine oda sıcaklığında sıvı halde bulunan doymamış yağları tercih edin.