Mutlu tarifler
Toyga çorbası
Malzemeler
* 3/4 su bardağı nohut
* 3/4 su bardağı iri bulgur
* 200 g ince kıyılmış tavuk göğsü
* 2 su bardağı light yoğurt
* 2 çorba kaşığı tam buğday unu
* 1 yumurta sarısı
* 8 su bardağı su
* 1/2 çay kaşığı kuru nane
* 3 kaşık sıvı yağ
Yapılışı
Tencereye bir gece önceden ıslatılmış nohut, yıkanmış süzülmüş bulgur, tavuk ve su koyarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurt, un, yumurta sarısını pürüzsüz bir bulamaç olana kadar çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan birkaç kaşık su alarak bulamaca katın. Daha sonra bulamacı çorbaya yavaşça, sürekli karıştırarak ekleyin. Tuzu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Yağı hafifçe kızdırın, kırmızı pul biber ve kuru naneyi yağın içine atın ve yanmadan ateşten indirin. Yağı da çorbanın içine ekleyerek sıcak servis yapın.
Çiporta
Malzemeler
* 1/2 kg semizotu
* 250 g ebegümeci
* 2 yeşil kabak
* 2 avuç taze fasulye
* 3 orta boy domates
* 3 orta boy soğan
* 1 demet maydanoz
* 2 kaşık zeytinyağı
* Sodyumu azaltılmış tuz
Yapılışı
Soğanları iri iri, küp küp doğrayın ve yağda pembeleştirin. İki adet doğranmış domatesi katın. 3 cm boyunda doğranmış taze fasulyeleri domateslerin üzerine koyun. 3 cm boyunda doğranmış semizotlarını ekleyin. İri şekilde doğranmış kabak ve ebegümeciyi katın. Sebzelerin suyu ile 10 dakika kısık ateşte pişirin. Halka kesilmiş domates, karabiber, tuz ekleyip az sıcak su ilavesi ile pişirin.
Soslu elma tatlısı
Malzemeler
* 4 elma
* 2 yemek kaşığı diyet marmelat
* 125 ml light süt
* 3 yemek kaşığı tatlandırıcı
* 1 paket vanilya
* 1 yemek kaşığı nişasta
Yapılışı
Elmaları bütün olarak soyun, orta kısımlarını çıkarın. Tencerenin içine çok az su, bir kaşık tatlandırıcı koyup kısık ateşte pişirin. Servis tabağına çıkarttığınız elmaların ortalarına soğuduktan sonra marmelat koyun. Süt, nişasta ve kalan tatlandırıcıyı karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra kapatın. Karıştırarak soğutun. Ilınınca elmaların üzerine dökerek servis yapın.
Otlu sufle
Malzemeler
* 1/2 demet kadar maydanoz, dereotu, nane karışımı
* 2 yumurta (sarıları ayrılmış)
* 2 yemek kaşığı tam buğday unu
* ½ su bardağı light krem peynir
* ½ su bardağı yağsız lor
* Tuz, karabiber
* ½ kg domates
* 1 kırmızı soğan
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* Limon
* Kapları yağlamak için tereyağı, galeta unu
Yapılışı
Otları kaynatıp süzün, ince ince kıyın. Yumurta aklarını bir fiske tuz ile kar haline gelecek şekilde çırpın. Geniş bir kaba çırpılmış yumurta sarısı, kıyılmış otlar, tuz, karabiber, elenmiş un ve peyniri koyun. Kar halindeki yumurtayı malzemelerin içine üç seferde çok dikkatlice kesme hareketi ile karıştırın. Bu arada 4 küçük sufle kabını katı tereyağı sürerek yağlayın. İçlerine galeta unu koyup her yeri kaplaması için sallayın. Hamuru kalıplara paylaştırın. 200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Pişme sırasında fırın kapağını açmayın. Bu arada domatesleri ince ince dilimleyip servis tabaklarına paylaştırın. Kırmızı soğanları da küp küp doğrayıp domateslerin üzerine serpin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve limon sıkın. Sufleleri domateslerin yanına çıkarıp servis yapın.