‘Daha Fazla Süt Üretimi’ adlı kitabın yazarı olana Lisa Marasco, bilgilerini El Bebek Gül Bebek Derneği aracılığıyla annelerle paylaştı. Marasco, bazen bebeklerin damaklarındaki gizli yarıklardan ya da dil kökü bağlarından kaynaklanan sorunlarla memeyi iyi kavrayamadıklarını, bu durumun da çok fazla çıkartılan ‘cuk cuk’ sesleri arasında kaybolduğunu söylüyor. Peki, nane çayı anne sütünü azaltır mı?
NANE ÇAYI ANNE SÜTÜNÜ AZALTIYOR MU?
‘Daha Fazla Süt Üretimi’ adlı kitabın yazarı olana Lisa Marasco, nane çayı ve sigara tüketen annelerin sütünün azalabildiğini söylüyor.
Uzman, ayrıca emzirme evresindeki annelere şu bilgileri veriyor;
- Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor.
- Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiliyor.
- Çok uzun süren stresli dönemler, vakumlu ya da kaşıklı (forsepsli) doğum, acil sezaryenler emzirmeyi olumsuz etkiliyor.
- Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden oluyor. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek geliyor, ödem azaldıkça süt artıyor. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi öneriliyor.
- Annenin yumurtalığında çok fazla kist olması, testeran oranını artırıyor. Bu durumda 2-3 hafta sonra süt gelebiliyor. Kistlerden kurtulmanın yolu ise doğum.
- Bazen plasenta rahim kaslarına yapışıyor, geç atılıyor ve çok fazla kanamaya neden olabiliyor. Plasenta içerde kalırsa süt üretimi etkilenebiliyor.
- Anne önceki bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse, çoklu gebelik varsa, süt üretimi gecikiyor.
- Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor.
- ‘Çok fazla su içersem sütüm bol olur’ anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne susadıkça içmeli.
- Eğer dil bağı sorunu nedeniyle bebek ememiyorsa bu bağın kesilmesi bebeğin annesinin sütünü daha iyi almasını sağlıyor. Ancak bu bağın kesilme işleminin mutlaka, bir uzman tarafından yapılması gerekiyor.
- Süt veremeyen annelerin memeleri kontrol edilmeli. İki meme arasında 3 parmaktan fazla aralık varsa, bu anatomik bir bozukluğun göstergesi olabileceği için bir risk faktörü.
- Gebelik sırasında memelerde damarlarında genişleme görülmeli. Damarsız memeden süt gelmeyebilir.
- Meme çatlaklarının çok fazla olması, emzirme süresini azaltabilir.
- Oturur pozisyonda değil, yatay pozisyonda emzirmek daha sağlıklı.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Anne sütü arttırmanın yolları! Anne sütünün avantajları ve faydaları
- Anne sütü hakkında bildikleriniz doğru mu?
- Emziren annelere ve bebeğe sayısız fayda sağlayan 10 özel besin
- Hamileler ve yeni doğum yapmış anneler için güncel koronavirüs rehberi