Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikNe zaman doğum yaparım? Doğum belirtileri nelerdir?

    Ne zaman doğum yaparım? Doğum belirtileri nelerdir?

    -

    Ne zaman doğum yaparım? Doğum belirtileri nelerdir? Doğum sancısı ne zaman başlar? Doğum sancısı başladığı nasıl anlaşılır? soruları her anne adayının hamilelikte aklında soru işaretlerine neden olur. Her sancı doğum sancısı sanılır, sürekli stres yaşanır. Peki doğum sancısı belirtileri nelerdir? İşte yanıtı…

    Normalde 9 ay 10 gün yani 40 hafta gibi bir süreç olan gebelikte doğum zamanının geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bazen bu belirtiler günlük olan sancılarla karıştırılabilir.

    Peki normal sancı ile doğum sancısı arasındaki fark nedir? Yaklaşan doğum belirtileri nelerdir? Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, tüm merak edilen sorulara yanıt verdi.

    NE ZAMAN DOĞUM YAPARIM?

    “Ne zaman doğum yaparım?” sorusunu yanıtlamak için 2 farklı yöntem vardır.

    Birinci yöntem: Son adet döneminin ilk gününden başlayarak, 280 gün saymaktır. Çıkan sonuç muhtemel doğum tarihin kabul edilir.

    - Advertisement -

    İkinci yöntem: Adet tarihinden 3 ay geriye gidip, bulduğun tarihe 7 gün eklemektir. Örnek vermek gerekirse, son adet tarihin 1 Ağustos ise, tahmini doğum tarihi hesaplama sonucun 7 Mayıs olur.

    DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Yaklaşan doğum belirtileri şunlardır:

    1. Rahim kasılmaları
    2. Düzenli sancıların başlaması
    3. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ve güçlü tuvalete çıkma isteği
    4. Doğum suyunun gelmesi
    5. Üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olması

    DOĞUMUN BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

    Normalde gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bir süreçtir. Bebek büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğum yaklaştığı haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler. Bu yer değişimi diyaframdaki bu baskıyı azaltır ve anne doğuma yaklaştıkça bir rahatlama hisseder, daha kolay nefes almaya başlar.   

    Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır. Doğum başladığında en erken Rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer.  Annede, halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan bir akıntı meydana gelir.

    Doğum yaklaştıkça annede küçük ve düzensiz olan sancılar düzenli ve seyrek olarak gelmeye başlar. Normal doğum belirtileri içinde en çok bilinen bu sancılar 35. haftadan itibaren başlarlar. Gün içerisinde kısa süreli şekilde görülebilir. Braxton-Hicks kasılmaları denir. Bu kasılmalar, doğum yaklaştıkça şiddetlenir ve sancı süreleri uzar.

    Her zaman sancı ile olmasa da son olarak, yine en çok bilinen doğum belirtilerinden olan ve su gelmesiolarak da bilinen aşama yaşanır. Kasılmalar neticesinde yırtılan kese içinde bulunan su annenin vücudu tarafından dışarı atılır.

    Oturduğu yerde göllenme veya idrar kaçırmış gibi ılık bir su bacaklardan akar.  Bazen sancılar başlamadan kese delinebilir ve sürekli bir ıslaklık da olabilir.  Buna da dikkat etmek gerekir. 

    Peki En belirgin doğum belirtileri nelerdir? Doğum sancısı nasıl başlar? Doğumun başladığı nasıl anlaşılır? Hastaneye ne zaman gidilmeli? Yanıtlar aşağıda…

    DOĞUM ÇANTASINDA NELER OLMALI? İŞTE DOĞUM ÇANTASI LİSTESİ

    Doğum çantasında neler olmalı

    İşte yaklaşan doğum belirtileri:

    Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir. 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir.

    Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir.

    Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir. Bu belirti varsa doğum yaklaşmış demektir.

    Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olur. Bu doğumun yaklaştığının bir işaretidir.

    NE ZAMAN HASTANEYE GİDİLMELİ?

    Nişan gelmesi veya Rahim ağzının açılması sırasında adet kanı kadar bir kanama olabilir. Daha fazla kanama olduğunda çok ivedilikle hastaneye gidilmesi gerekir.

    Su gelmesi aksi ispat edilene kadar her zaman hastaneye gidilmesini gerektirir.

    İlk doğumlarda genelde sancılar 10-20 dakikada gelene kadar herşey yolunda ise evde çekilebilir. Ama sancılar daha sıklaşırsa bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu da dikkate alarak hareket etmek ve belki de 30 dakikada bir gelince ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde iseniz erken girmeniz iyi olabilir.

    Ikinci doğum veya sonraki doğumlarda ise sancılar ne zamn düzenli olmaya başladı o zaman hastaneye hemen gitmekte fayda vardır. Çünki ikinciden itibaren doğumlar çok hızlı olmaktadır.

    Daha once sezaryen olunmuşsa veya rahimden fazla sayıda myom alınmışsa sancılar oluşmaya başlarken hastaneye en başından gitmek gerekir

    Gebelik 37 haftadan daha küçükse ve sancılar başladıysa hastaneye gidilmelidir.

    Plasenta denilen bebeğin eşi doğum kanalını kaıyorsa veya plasenta Rahim dubvarına yapışıldığından şüpheleniliyorsa hekim de uyarılarak hemen hastaneye gidilmeldir.

    ERKEN DOĞUM BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Erken doğum belirtileri

    DOĞUM BELİRTİLERİNİ ALAN ANNE NE YAPMALI?

    Öncelikle sakin ve huzurlu olmalı ve tehlike işaretlerine (kanama-şiddetli ve daimi ağrı ve su gelmesi) bakmalıdır. Bunlar yoksa telaş etmeden sükunetle hareket etmeli ve hekimini veya hastanesini aramalıdır.

    Mutlaka doktoru ile veya hastane ile temasa geçmelidir.

    Daha once hazırladığı bebek ve doğum eşyalarını alıp dikkatli bir şekilde hastaneye gitmelidir.

    Sancı başladığı zaman eğer ciddi bir kanama veya çok şiddetli ağrı yoksa hastaneye ulaşmak için ambulansa gerek yoktur.

    DOĞUM İŞARETLERİ İLE EN ÇOK KARIŞTIRILAN BENZER HAREKETLER HANGİLERİDİR?

    Yalancı sancılar gerçek sancılar ile çok karşıştırılır. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve öngörülebilir bir şekildedir. Kasılmalar gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olur.

    Her kasılma önce sırtın alt kısmında hissedilir sonra ön ve alt kısımlar ve kasığa yayılır. Yürüme-yatma veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açmaz. Kan gelebilir. Membran yırtılması olabilir. Yalancı sancılarda bunlar olmaz.

    En sık idrar kaçırma su gelmesi ile karıştırılır. İdrar kaçırma tek seferliktir ama su sürekli akar.  Idrarda az su gelmesinde büyük miktarda sıvı boşalır. 

    DOĞUM ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

    Doğum bebeğin ve bebeğin eşinin rahim dışına çıkması hadisesidir.  Ideali ve en sağlıklısı eğer bebekle ilgili bir sorun yoksa veya annede bunu riskli duruma sokacak bir sebep yoksa vajinal yoldan doğumdur.

    Sezaryen ise bir kurtarış ve köprüden önceKi son çıkış olarak görülmeli ve anne ve bebekde riskli bir durum varsa ve bu sezaryen olmayı gerektiriyorse tercih edilmelidir.  Temel olarak 2 çeşit doğum yöntemi vardır.

    • Vaginal Doğum
    • Abdominal Doğum (Sezaryen)

    Her iki doğumun da kendi içinde alt grupları bulunmalktadır.  Vajinal doğumlar: epizyotomili (kesili), epizyotomisiz,  müdahaleli (forceps-vakum vb), müdahalesiz,  epidural anestezili (prenses doğumu), suda doğum şeklinde alt gruplara ayrılır.

    Sezaryen doğumlar ise anestezi şekline gore: Genel anestezili, Epidural,  Spinal veya Kombine (Epidural+Spinal) şeklinde sınıflandırılmaktadır.

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK

    ERKEN DOĞUMDA 13 ÖNEMLİ RİSK

    Erken doğumda 13 önemli risk

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz