Diğer
    Ana SayfaSağlıkNe zaman, hangi yöntem tercih edilmeli? Stent mi, by-pass mı?

    Ne zaman, hangi yöntem tercih edilmeli? Stent mi, by-pass mı?

    -

    Stentler ve by-pass operasyonu… Günümüzde koroner arter hastalığının tedavisinde kullanılan iki gelişmiş teknik. Türk Kardiyoloji Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’de yılda 15 bin kişiye stent takılırken, 25 bin hastaya da by-pass uygulanıyor. İyi ama hangi hastada hangi uygulamaya başvuruluyor? İşte cevabı…

    Hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemek, hatalı beslenme alışkanlıkları, yüksek kan yağları ile sigara kullanımı gibi nedenlerden dolayı kalp hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Türk Kardiyoloji Derneği'ne göre, Türkiye'de her yıl 330 bin kişide yeni koroner kalp hastalığı ortaya çıkıyor. Ülkemizde toplam 2.8 milyon kişi koroner arter hastası ve her yıl 170 bin kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, nüfusun giderek yaşlanması nedeniyle önlem alınmadığı takdirde bu rakamın 2010 yılında 250 bin kişiye ulaşacağına da dikkat çekiyor. Antalya'da düzenlenen ve 3 bin bilimadamının katılımıyla gerçekleşen 21. Ulusal Kardiyoloji Kongresi'nde de hekimler gerekli önlemler alınmazsa koroner arter hastalığının adeta bir salgın gibi karışımıza çıkacağı uyarısında bulundular.

    Günümüzde koroner arter hastalığında en sık iki yöntemden yararlanılıyor; stentler ve by-pass operasyonu. Özellikle ilaç kaplı stent teknolojisi, koroner arter hastalığının tedavisinde çığır açmış durumda. "Çelik kafes" olarak da adlandırılan bu stentler, ilaç salgılayarak operasyon sonrasında tedavi gören damarın tekrar daralma veya tıkanma riskini minimum seviyeye indiriyor. Ancak, çıplak ve ilaç salınımlı stentlerin de çeşitli komplikasyonları olabiliyor. Kongrede görüşlerine başvurduğumuz İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi ve Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene, yakın bir gelecekte kendini yok eden stentlerin uygulanacağı müjdesini verdi. Bunun oldukça önemli bir gelişme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oktay Ergene, "Stentler, damara yerleştirildikleri bölgede yaşam boyu kalıyorlar. Oysa biz hekimler, protezlerin vücutta kalmasından yana değiliz. &Biodegradable olarak adlandırılan ve örnekleri 3 – 4 yıl içinde kullanıma girecek olan bu stentler, tiplerine göre, damarlarda ilaç salgıladıktan 20 gün ile bir yıl arasında vücut içinde tamamen ortadan kaybolacak. Bu da önemli avantajları beraberinde getirecek diyor.
    Biz de kongrenin ardından, koroner arter hastalığında en sık olarak başvurulan yöntemlerden olan stentler ile by pass operasyonu hakkında merak edilenleri uzmanlara sorduk. Öğrendik ki her iki yöntemin de avantajı olduğu kadar dezavantajları da var. İşte bu konuda bilinmesi gerekenler…

    Devamı 2006 Şubat sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz