Diğer
    Ana SayfaYazarOp. Dr. Nebil BozdoğanNeden kapalı rinoplasti?

    Neden kapalı rinoplasti?

    -

    Geçmişte morluk, ağrı, şişlik ve tampon kullanımı nedeniyle çekinilen burun ameliyatları, kapalı yöntemle hasta konforu ön planda tutularak gerçekleştirilebiliyor. Yazarımız Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nebil Bozdoğan, karma rinoplasti yöntemleriyle uygulanan kapalı burun ameliyatlarını anlattı.

    Yüzün ilk bakışta göze çarpan ve en çok akılda kalan unsuru burun oluyor. Burun, yüze kişilik ve karakter kazandırıyor. Öte yandan burun şeklinde birtakım değişiklikler oluşturmak ve estetik olarak daha iyi hale getirmek, doktorların çok eskiden beri üzerinde uğraştığı konuların içinde yer alıyor. Burun estetiğinde açık veya kapalı yöntem kullanılabiliyor. Açık yöntemde kıkırdaklar görülerek ameliyat yapıldığı için bu yöntem uzun süre popüler oldu. Burun ön alt kısmında harici iz kalması ve burun içi destek bağ dokularının mecburen kesilmesi ise açık yöntemin en önemli dezavantajları arasında sayılıyor. Son yıllarda ise kapalı yöntemde önemli gelişmeler yaşanması ve karma rinoplasti tekniklerinin gelişmesi sonucu, bu yöntemde de artık kıkırdaklar ameliyat sırasında görülebiliyor. Ayrıca burun içi destek bağ dokuları kesilmeden korunabiliyor. Kapalı yöntemin en büyük avantajı ise harici iz kalmaması oluyor.

    Op. Dr. Nebil Bozdoğan
    Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

    Günümüzde burun estetiğinde tampon kullanılmıyor
    Estetik burun ameliyatında önemli olan kişinin ne istediğini anlamak ve sonucun yüzüne yakışması. Bunun için burun estetiğini ameliyattan önce bilgisayarda gerçekleştirmek sık yapılan bir uygulama. Son yıllarda gelişen tekniklerle estetik ve fonksiyonel olarak çok daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Yakın döneme kadar estetik burun ameliyatlarının zorluğundan bahsediliyordu. Dayanılması zor ağrılar, haftalarca geçmeyen aşırı şişlik ve morluk, kanama, metrelerce uzunlukta tamponlar… Yaşanan bütün bu sıkıntılar da burun ameliyatını tahammül edilmesi zor bir hale getiriyordu. Günümüzün modern yöntemleri sayesinde ise bu sıkıntılar pek yaşanmıyor ve tampon kullanılmıyor. Artık insanlar burun estetiğine yürüyerek gelip, gidiyor. Ağrı hissedilmesi, bir diş müdahalesinden öteye geçmiyor. Hafif bir şişlik ve hassas kişilerde göz kapaklarında olabilen hafif morluklar da bazı önlemlerle kısa zamanda düzelebiliyor. Ortalama 10-12 gün içinde insanlar tedricen normal hayata dönebiliyor.

    Kapalı yöntemde harici iz kalmıyor
    Estetik burun ameliyatı için mevsim farkı gözetilmiyor. Önemli bir sağlık problemi olmayan kişiler, istediği herhangi bir zamanda estetik burun ameliyatı olabiliyor. Burun estetiğinden hemen sonra ayağa kalkmak ve ertesi gün günlük işlere dönmek mümkün olabiliyor. Altı-yedi gün sonra burun alçısı çıkarılıp, buruna koruyucu bir bant yapıştırılıyor. Genellikle altı gün sonra bu küçük bant, hasta tarafından banyoda ıslatılarak dahi çıkarılabiliyor. Estetik burun ameliyatının geç dönem kontrolleri ise bilgisayar ve internet ortamında uzaktan da yapılabiliyor. Özetle, burun ameliyatı hem estetik hem de fonksiyonel yönden önemli faydalar sağlayabiliyor. Ameliyatın sonucu önceden bilgisayarda planlanabiliyor. Kapalı yöntemde, karma rinoplasti teknikleri kullanılarak hem kıkırdakları görerek daha güzel sonuçlar alınabiliyor, hem de harici iz bırakılmıyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz