Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetNeden lifli beslenmeliyiz? İşte lifli besinler ve faydaları!

    Neden lifli beslenmeliyiz? İşte lifli besinler ve faydaları!

    -

     Beslenme düzeninize lifli gıdaları dahil etmeye özen gösteriyor musunuz? Bel çevresini inceltme, kalp hastalıkları riskini düşürme, sindirim sistemini düzene sokma ve kan şekerini kontrol altına alma gibi etkisi olan liflerin faydaları nelerdir? Lifli gıdalar nelerdir? Lifli besin listesi de içeren bu bilgiler Formsanté arşivin…

    Günde 25 gram lif yaşamınızı daha iyi sürdürmeniz için gerekli birçok fayda sağlıyor. Fazladan 10 gram lif almanız ise uzun bir yaşamın kapılarını açmaya yardımcı oluyor… 

    LİFLİ GIDALARIN FAYDALARI NELERDİR?

    BEYNİNİZİ KORUYUN

    Bir günde besinler yoluyla alınan 7 gramlık lif, felç geçirme riskini yüzde 7 azaltabiliyor. 

    KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DÜŞÜRÜN 

    Lifli gıdalar, kandaki kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahip. Bu da kalp hastalığı riskini yüzde 9 oranında azaltmaya yardımcı oluyor. 

    BEL ÇEVRENİZİ İNCELTİN 

    Günlük lif alımını 30 gram ve fazlasına çıkartan kişilerin, kalorilerle sınırlandırılmış sıkı ve karmaşık bir diyet programı uygulayanlardan daha fazla kilo kaybedebildiğini biliyor muydunuz? 

    - Advertisement -

    BÖBREK TAŞI RİSKİNİ AZALTIN 

    Bir günde besinler yoluyla 21 gramdan fazla lif almak böbrek taşı riskini yüzde 22 azaltıyor. 

    AKCİĞERİNİZ SAĞLIKLA ÇALIŞSIN 

    Diyet lifi vücut sistemine etkisi olan iltihap ve ateşi azaltarak, yatıştırıyor. Bu da KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmeye yardımcı oluyor. 

    SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLEYİN 

    Beslenme düzeninde liften zengin besinlere yer vermek sağlığa yararlı bakteri sayısının vücutta dengelenmesine yardımcı oluyor, sindirimi destekliyor. 

    KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINA ALIN 

    Lifli gıdalar vücudun glikoz emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyesinin yükselmesini kontrol altına alıyor. Bu da diyabet riskini azaltıyor. 

    NEDEN LİFLİ GIDALARLA BESLENMELİYİZ?

    Gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı lif olarak adlandırılıyor. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bu besin ögeleri ise suda çözünenler ve suda çözünmeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Her iki türünün de sağlık için farklı yararları bulunuyor. Örneğin suda çözünen lif içeren yiyecekler kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine, suda çözünmeyenler ise kabızlığın giderilmesi, hemoroidin önlemesi ve sindirim sistemi hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Yetişkinlerin günlük ortalama 21-25 gram arası besin lifi alması öneriliyor. 

    LİFLİ GIDALAR NELERDİR? LİFLİ BESİN LİSTESİ

    SUDA ÇÖZÜNEN LİFLİ GIDALAR: 
    Tam tahıllar (tam buğday unu, kepekli buğday), ceviz, kuru erik, armut, portakal, greyfurt, kayısı, muz, kiraz, ananas, armut, çilek, mandalina, nektarin, şeftali, elma, böğürtlen, mısır, bezelye, sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut, domates, kabak, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, patates. 

    SUDA ÇÖZÜNMEYEN
    LİFLİ GIDALAR: 
    Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, soya fasulyesi, mercimek, patlamış mısır, kiraz, üzüm, ananas, portakal, kavun, erik, çilek, elma, üzüm, portakal, havuç, şalgam, pancar, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, bezelye, biber, buğday kepeği, çavdar, kahverengi pirinç, yulaf kepeği, kepekli çavdar unu, fıstık, badem, ceviz. 

    LİFLİ GIDANIN FAZLASI ZARARLI MI?

    Her şeyin olduğu gibi lifin de fazlası zararlı olabiliyor. Çok fazla lifli gıda tüketmek demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebiliyor. Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar lifi, beslenme düzenine yavaş yavaş artan oranlarda dahil etmenin, söz konusu yan etkilerden korunmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. 

    Formsanté – 2015 Eylül sayısı
    Ayşegül Uyanık Örnekal

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....