Nezle ve grip kışın sıklıkla karşılaşılan hastalıklar arasında. Peki, bu durumda egzersize ara mı vermeli, yoksa programımıza sadık mı kalmalıyız? Uzmanlar vücudumuzu dinlememizi tavsiye ediyor. Bu tip viral hastalıklar kaslarda yorgunluğa neden olabiliyor. Eğer semptomlar ağır değil ve genel olarak kendinizi iyi hissediyorsanız egzersiz yapabilirsiniz. Ancak çok bitkinseniz en iyisi ara vermek. Önemli bir diğer nokta da ateşiniz olduğunda egzersiz yapmamak. Vücut sıcaklığınız 38 derece ve üzerine çıktığında ateşiniz var demektir ki bu durumda egzersiz yapmak daha kötü hissetmenize neden olabiliyor. Bazı nadir vakalarda ateşliyken egzersiz yapmak, virüslerin kalbi etkilemesine neden olarak tehlikeli bir tablo ortaya çıkarabiliyor.
Bir kenara yazın
İster inanın, ister inanmayın bir antrenman günlüğü tutmak, yaptığınız çalışmayla ilgili düşüncelerinizi yazmak uzun vadede programınıza daha bağlı olmanızı sağlayacak. Katettiğiniz aşamaları hatırlatan, gelişiminizi gösteren bu günlüğe küçük notlar alarak hedeflerinize daha kararlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Eğer not defteri kullanacaksanız spor çantanızda taşıyın, böylelikle egzersizden hemen sonra notlarınızı alabilirsiniz. Cep telefonunuza indireceğiniz aplikasyonlarla ya da aktivite monitörleri ile de günlüğünüzü tutabilirsiniz. Günlüğünüzü tutarken şu noktaları not almayı unutmayın:
• Ne yaptınız? (Çalışmanızın uzunluğu ve türü… 30 dakika yürüyüş gibi)
• Başladığınızda nasıl hissediyordunuz?
• Antrenman sırasında nasıl hissettiniz?
• Antrenman sonrasında nasıl hissettiniz?
• Çalışmanızı etkileyen diğer faktörler (midem doluydu, stresliydim, başım ağrıyordu, dersi sevmedim)
Dışarı çık
Koşmak için mükemmel hava koşullarını ya da parkuru beklemeyin. Nike’ın yeni Flash Pack koleksiyonu, kış mevsiminin soğuk ve karanlık aylarında reflektör özelliğine sahip ürünlerle görünür olmanızı sağlıyor. Ayakkabıdan tayta ve hafif koşu ceketlerine Kuzey ışıklarının renkleri ile parlayan ürünler, karanlık günlerde güvenli bir şekilde koşmanızı garantiliyor, teknik özellikleri ile soğuk ve yağmurda konfor sağlıyor. #Dışarıçık sloganı ile tanıtılan Flash Pack koleksiyonu hava koşulları ne olursa olsun sporcuları aktif olmaya davet ediyor.
Egzersizden sonra vücudunuzda neler oluyor?
➤ DNA’NIZ DEĞİŞEBİLİYOR: 2012’de İsveç’te sağlıklı ancak aktif olmayan yetişkin bireyler üzerinde yapılan bir araştırma kısa egzersizlerin bile kas dokularındaki genetik materyalde değişimlere neden olduğunu gösteriyor. Elbette genetik mirasımızı ailemizden alıyoruz ancak egzersiz gibi hayat tarzı ile ilgili faktörler de bazı genler üzerinde etkili olabiliyor.
➤ RUH HALİNİZ İYİLEŞİYOR: Egzersiz yapmaya başladığınızda beyniniz iyi hissetmenizi sağlayan endorfin gibi birkaç farklı nörotransmitter salgılamaya başlıyor. Bu da daha iyi hissetmenizi sağlıyor.
➤ DİYABETTEN KORUNABİLİRSİNİZ: 2007’de Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, tek bir kardiyo antrenmanından sonra bile insülin duyarlılığını artırıyor. Düşük insülin duyarlılığı insülin direnci olarak adlandırılıyor ve diyabete neden olabiliyor.
➤ DAHA KESKIN BIR ZİHNE SAHİP OLABİLİRSİNİZ: Beynin iyi çalışabilmesi için oksijene ve temiz havaya ihtiyacı var. Doğada, temiz havada egzersiz yapmak beynin de oksijene doymasını sağlıyor. Öte yandan egzersizle birlikte beyne kan akışının artması antrenmanın hemen sonrasında daha iyi konsantre olabilmenizi, zihninizin daha berrak olmasını sağlıyor.
Formsanté 2015 – Aralık sayısı.