Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetÖdem nasıl atılır? İşte uzmanlardan ödem attıran tarifler

    Ödem nasıl atılır? İşte uzmanlardan ödem attıran tarifler

    -

    Ödem nasıl atılır? Ödem attıran tarifler nelerdir? diyorsanız en kapsamlı içeriği Formsanté  Dergisi arşivinden derledik. İşte uzmanlardan ödem attıran tarifler, detoks ve 5 günlük beslenme önerileri:

    Ödem nasıl atılır? Ödeme veda etme zamanı…

    Genel olarak sağlıklı beslenme kurallarına uyup, zaman zaman da bu kuralları ihlal ediyor olabilirsiniz. Önemli olan durumu fark edip, hemen avanta a çevirebilmek için harekete geçmek… Çoğunlukla az su ve işlenmiş gıda tüketimi ile meydana gelen ödem ve şişkinliğin üstesinden gelmek için bir beslenme planına ihtiyacınız olabilir. Hızlı, etkili ve iyi sonuç verecek bir beslenme programının yanı sıra bu etkiyi arttıracak birkaç tariften de yardım alabilirsiniz. Ünlü uzman diyetisyenler ve sağlıklı yaşam koçlarının önerileri, sizi ödemden bir adım daha uzaklaştırmaya hazır!

    ÖDEM ATTIRAN TARİFLER

    Peki evde pratik önerilerle ödem nasıl atılır? Uzmanlardan ödem attıran bazı tarifler şöyle:

    VİCDAN ÇORBASI

    - Advertisement -

    Malzemeler:

    • 2 adet kabak
    • 2 adet soğan
    • 2 adet domates
    • 2 yk bulgur
    • 1 tk zeytinyağı
    • 1 demet nane
    • 1 demet maydanoz
    • 1 demet dereotu
    • 1 diş sarımsak

    Hazırlanışı:

    Tüm malzemeleri büyük bir tencereye koyun. Kuru nane, pul biber, sarımsak ve az tuz ilavesi ile 5-6 bardak su ekleyerek haşlayın. İsteğe göre taneli ya da püre olarak büyük bir kase içebilirsiniz.

    YEŞİL DETOKS

    Malzemeler

    • 1 adet kivi
    • 1 adet yeşil elma
    • 1 adet salatalık
    • 4-5 yaprak taze nane
    • 1 çay bardağı su ya da maden suyu

    Hazırlanışı:

    Tüm malzemeleri su veya maden suyu ile birlikte blender’dan geçirip, büyük bir bardakta servis edin.

    ZENCEFİLLİ ÇAY

    Malzemeler

    • Yarım demet maydanoz
    • 1 adet elma
    • 1 adet limon
    • 1 çk toz zencefil ya da 1-2 dilim taze zencefil
    • 2-3 adet karanfil
    • Bir tutam tarçın

    Hazırlanışı

    1,5 litre suyun içinde bütün malzemeleri kaynatıp süzün. İster soğuk ister sıcak tüketebilirsiniz.

    ÖDEM ATAN SALATA

    Malzemeler

    • Yarım demet maydanoz
    • 3 yk mercimek
    • 1 adet kivi
    • 2 yaprak ıspanak
    • Yarım demet nane
    • Yarım demet dereotu
    • 1 avuç nar
    • 1 tk zeytinyağı
    • Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    Yeşillikleri ince ince doğrayın ve karıştırın. Zeytinyağı ve limon ilave edin. Üzerine haşlanmış mercimek, nar ve kivi ekleyerek servis edin.

    ÖDEM ATAN LAHANA SALATASI

    Malzemeler

    • 1/4 kırmızı lahana
    • 1/4 beyaz lahana
    • 1 tk limon suyu
    • 1 tk sirke
    • 3 yk haşlanmış kinoa
    • 1 tk zeytinyağı
    • 1 tk keten tohumu
    • 1 yk ay çekirdeği
    • 4-5 dal maydanoz

    Hazırlanışı

    Lahanaları ince ince doğrayın, üzerine maydanozu da ekleyerek karıştırın. Zeytinyağı, limon ve sirke ilave edin. Üzerine haşlanmış kinoa, keten tohumu ve ay çekirdeği de ekleyerek tüketebilirsiniz.

    YAĞ YAKAN SALATA ÇORBASI

    Malzemeler

    6 orta boy soğan
    3 diş sarımsak Yarım lahana
    4 adet kapya biber
    1 demet maydanoz
    Yarım çay bardağı mercimek
    3 yk biber salçası
    1 yk zeytinyağı
    Birer tutam kimyon, karabiber ve zerdaçal

    Hazırlanışı

    Çorbanın pişeceği tencerede, küp şeklinde doğradığınız soğanı zeytinyağı ile kavurun. Ardından salçayı ekleyip biraz karıştırın. Baharatları ve diğer malzemeleri de ilave edip tekrar karıştırın ve sıcak su ekleyin. Bir dakika daha karıştırdıktan sonra blender’dan geçirin. Sebzelerin taneli kalmasını istiyorsanız, blender ile karıştırma ayarını buna göre yapabilirsiniz.

    KOLAY KABAK ÇORBASI

    Malzemeler

    • 4 adet kabak
    • 3 adet soğan
    • 1 demet dereotu
    • 1 yk labne (isteğe göre)
    • Birer tutam tuz ve karabiber

    Hazırlanışı

    Sebzeleri soyduktan sonra irili ufaklı parçalar halinde keserek tencerenin içine atın. 1-2 bardak suyla beraber kaynatın. Blender başlığıyla karıştırdıktan sonra servis edin. Dilerseniz servis tabağına labne ekleyerek, tadını yumuşatabilirsiniz.

    YAĞ YAKAN YOĞURT

    Malzemeler

    1 kase yoğurt
    1 tk zerdeçal
    1 çk karabiber
    1 çk tarçın
    1 çk kırmızı biber
    Yarım elma rendesi
    1 tk keten tohumu

    Hazırlanışı

    Yoğurdun içine tüm malzemeleri sırayla ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra servis edebilirsiniz. Eğer ana öğün olarak tüketecekseniz, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi de ilave edebilirsiniz.

    YUMURTALI KABAK SOTE

    Malzemeler

    • 2 adet kabak
    • 1 adet küçük soğan
    • 1 yk zeytinyağı
    • 4 adet yumurtanın beyazı veya 2 tam yumurta
    • 2 yk lor peyniri ve farklı baharatlar (isteğe göre)

    Hazırlanışı

    Kabak ve soğanı zeytinyağı ile kavurun. Daha sonra üzerine yumurta ekleyerek pişirin. Dilerseniz lor peyniri ve baharat ilave ederek tüketebilirsiniz.

    PANCARLI SEBZE DETOKSU


    Malzemeler

    • 1 adet pancar
    • 6-7 yaprak ıspanak
    • 5-6 dal maydanoz
    • 1 adet elma
    • 1 limonun suyu

    Hazırlanışı

    Pancar, ıspanak, maydanoz ve elmayı, katı meyve sıkacağından geçirin. Üzerine limon suyu ekleyip tüketebilirsiniz.

    FERİN BATMAN’IN 3 GÜNLÜK ÖDEM ATICI DİYETİ

    Diyetisyen Ferin Batman’dan 3 günlük ödem atıcı diyet planı

    1. Gün

    Uyanınca
    İçinde limon dilimi olan 1-2 bardak su
    Sabah
    1 adet haşlama yumurta, yarım avokado ve 1 orta boy kase yeşillik, maydanoz, dereotu (Üzerine yarım limonun suyunu ilave edin)
    Ara öğün
    1-2 bardak Ferin’in zayıflatan suyu (İçindekilerden 3-4 dilim yiyebilirsiniz)
    Öğle
    Doyana kadar domatesli şehriye çorbası (Az şehriyeli çorbaya limon, karabiber ve zerdeçal ekleyebilirsiniz)
    Ara öğün
    3 yk yoğurt veya 1 çay bardağı kefir (1 tk toz zerdeçal ve 1çk karabiber ilave edin)
    Akşam
    120 g ızgara balık ya da tavuk, rokalı salata (Zeytinyağı yerine ezdiğiniz yarım avokadoya limon sıkarak da sos hazırlayabilirsiniz)

    2. Gün

    Uyanınca
    İçinde limon dilimi olan 1-2 bardak su
    Sabah
    3 yk yoğurt, 3 yk nar, 1 dilim taze ananas (Eğer nar yoksa 2 dilim ananas)
    Ara öğün
    1 adet orta boy kabuklu armut (Üzerine tarçın serpilmiş)
    1 fincan çubuk tarçınlı yeşil çay
    Öğle
    3 yk keçi veya lor peynirli, 3 yk diri haşlanmış yeşil mercimekli salatanın içine (Maydanoz, dereotu, 1-2 adet taze kırmızı biber mutlaka olsun) 1 yk zeytinyağı, elma sirkesi veya limon suyu
    Ara öğün
    Ferin altın süt
    Akşam
    120 g ızgara balık ya da tavuk, rokalı salata (Zeytinyağı yerine ezdiğiniz yarım avokadoya limon sıkarak da sos hazırlayabilirsiniz)

    3. Gün

    Uyanınca
    İçinde limon dilimi olan 1-2 bardak su
    Sabah
    1 tk hafif çekilmiş keten tohumu, 2 yk yulaf ezmesi
    Ara öğün
    1-2 bardak Ferin’in zayıflatan suyu (İçindekilerden 3-4 dilim yiyebilirsiniz)
    Öğle
    Ödem atıcı smoothie
    Ara öğün
    Ferin altın süt
    Akşam
    Doyana kadar az yağlı (tercihen bamya) sebze yemeği (1 kg için 2 yk zeytinyağı veya 200 g kıymalı olabilir)
    3 yk yoğurt

    Ananas kabuğu çağı

    Malzemeler

    • 1 adet kabuklu ananas
    • 1 tutam kiraz sapı
    • 3 dilim zencefil
    • 1 poşet yeşil veya beyaz çay

    Hazırlanışı

    Ananası iyice yıkayıp, kabuklarını kalın kalın kesin. Diğer malzemelerle birlikte tencereye yerleştirin. Üzerine 1 litre su ekleyip, 15 dakika kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp poşet çayı ilave ederek, üzerine su koyun. Ilık veya soğuk olarak tüketin.

    Avokado yaprağı çayı

    Malzemeler

    • 5 adet avokado yaprağı
    • 2 çk ısırgan otu yaprağı
    • 1 avuç kiraz sapı
    • 1 lt kaynamış su

    Hazırlanışı

    Kuru malzemelerin üzerine 1 litre kaynamış su ilave ederek, 15 dakika boyunca ağzı kapalı şekilde demleyin. Süzdükten sonra tüketin.

    Ödem atıcı smoothie

    Malzemeler

    1 su bardağı dolusu ıspanak
    1 adet orta boy armut
    5 adet çiğ badem
    2 yk tepeleme yulaf ezmesi
    1 çk tarçın
    1 çk zencefil
    1 çay bardağı yağsız süt (badem sütü ya da laktozsuz süt)
    1 çay bardağı su

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri birleştirip, pürüzsüz oluncaya kadar blender’da karıştırın. Dilerseniz öğle yemeği olarak da tüketebilirsiniz.

    FERİN’İN ZAYIFLATAN SUYU

    Malzemeler

    • 7-8 bardak su
    • 1 fincan yeşil çay (önceden demlenip, hazırlanmış)
    • 1 adet orta boy salatalık (yıkanmış, alaca soyulup, irice dilimlenmiş)
    • 2-3 dilim doğranmış veya 1 çk rendelenmiş taze zencefil
    • 1 adet limon (yıkanmış, kabuklu olarak irice dilimlenmiş)
    • 1 adet küçük elma (yıkanmış, kabuklu olarak dilimlenmiş)
    • 5-6 sap taze veya 1 tutam kuru nane
    • İsteğe göre 1-2 adet kabuk tarçın

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri karıştırıp, bir gece buzdolabında dinlendirin. Ardından tüm karışımı ara ara içerek, bir günde tüketin.

    Ferin altın süt

    Malzemeler

    1 su bardağı süt veya ev yapımı badem sütü
    1 çk Hindistan cevizi yağı veya ghee yağı (isteğe bağlı)
    1 tk toz zerdeçal
    1 çk taze zencefil
    Yarım çk karabiber
    1 tk toz tarçın

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri bir tencereye koyup, hafifçe kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10 dakika pişirin.

    Detoks hakkında bilinmesi gerekenler

    Kırmızı et, şarküteri ürünleri, sakatatlar, rafine edilmiş gıdalar, şeker, tuz, doymuş yağlar, kahve ve alkollü içecek tüketiminin yanı sıra nikotin, kirli hava, kızartma ile mangal gibi yanlış pişirme yöntemleriyle vücudumuzda toksinler yani atık maddeler oluşuyor. Bu metabolize edilemeyen toksinler de vücutta birikerek ödeme yol açıyor. Vücudu bu maddelerden arındırma işlemine ise detoks deniyor. Normal şartlarda vücudumuzda detoks yapan detoksifikasyon sistemleri bulunuyor. Karaciğer, bağırsaklar, akciğerler, cilt ve böbreklerimiz sağlıklı beslenip, sağlıklı yaşadığımızda bu görevi yerine getiriyor. Fakat yanlış beslenme alışkanlıkları, modern yaşam şekilleri ve olumsuz çevresel etmenler bu organların çalışmasını yavaşlatıyor. Bu organların toksinlerin atılımını sağlaması için birkaç günlük detoks programları ile desteklenmesi gerekebiliyor.

    MÜGE ÖZYURT ŞAFAK’IN 5 GÜNLÜK ÖDEM ATTIRAN DETOKSU

    Uz. Dyt. Müge Özyurt Şafak

    Uzman diyetisyen Müge Özyurt Şafak’ın 5 günlük ödem atıcı detoks programı ve ödem attıran tarifler

    1. Gün

    Sabah
    1 kutu sade probiyotik yoğurt içine;
    2 yk kaşığı yulaf ezmesi 1 yk buğday ruşeymi 3 yk ayıklanmış nar
    Ara öğün
    1 küçük boy dilimlenmiş yeşil elma (Üzerine toz tarçın eklenebilir)
    1 fincan demleme yeşil çay
    Öğle
    400 g brokoli, buharda pişmiş karnabahar ve Brüksel lahanalı salata 1 kutu sade probiyotik yoğurt
    Ara öğün
    10 adet çiğ badem 1 fincan mate çayı
    Akşam
    1 porsiyon yeşil-mor salata
    120 g ızgara somon fileto

    2. Gün

    Sabah
    1 adet yumurta ve
    3 yk lor peyniri ile omlet 1 kase mevsim yeşillikleri (Limon suyu ilaveli)
    1 dilim tam buğday ekmeği
    Ara öğün
    1 adet kivi
    1 fincan yeşil çay
    Öğle
    1 porsiyon maş fasulyeli ve keçi peynirli salata
    Ara öğün
    1 çay bardağı kefir Yarım şişe soda 3-4 yaprak roka
    1 adet salatalık
    1 avuç bebek ıspanak (Tüm malzemeleri rondodan geçirip servis edin)
    Akşam
    1 kase sebze çorbası

    3. Gün

    Sabah
    1 su bardağı laktozsuz süt
    10 dakika kısık ateşte pişirilmiş 3 yk yulaf ezmesi (1 yk dut kurusu, 2 adet erik kurusu ve 1 çk toz tarçın ilaveli)
    Ara öğün
    Yarım greyfurtun suyu
    Öğle
    Roka, kıvırcık, maydanoz, tere, turp, alabaş, mor lahana ile yapılmış salata (Üzerine limon suyu ve sumak ilaveli)
    2 adet haşlanmış yumurta
    Yarım avokado
    Ara öğün
    1 su bardağı domates suyu
    2 adet bütün ceviz içi
    Akşam
    1 porsiyon brokoli, kuşkonmaz, mantar, ıspanak sote
    (1 yk zeytinyağı ilaveli) 1 kase yeşil salata (3 yk haşlanmış karabuğday ilaveli)

    4. Gün

    Sabah
    1 dilim tam buğday ekmeği üzerine
    1 tk şekersiz fıstık ezmesi 1 dilim ananas
    Ara öğün
    1 kutu sade probiyotik yoğurt
    Öğle
    Roka, kuzu kulağı, tere, iceberg ve semizotundan salata (Yarım limon suyu, 1 tk soğuk sıkım zeytinyağı ve sumak ilaveli)
    150 g ızgara levrek
    Ara öğün
    1 avuç kavrulmamış kabak çekirdeği
    1 fincan beyaz çay
    Akşam
    1 tabak dolusu kapya biberle sotelenmiş ıspanak kavurma
    (1 yk zeytinyağı ile)
    1 kutu sade probiyotik yoğurdun içine çiğ kabak ve salatalık rendesi

    5. Gün

    Sabah
    1 adet haşlanmış yumurta
    8-10 adet siyah zeytin 1 dilim tam buğday ekmeği
    1 kase mevsim yeşillikleri (Limon suyu ilaveli)
    Ara öğün
    1 fincan mate çayı 2 adet keçiboynuzu
    Öğle
    1 kutu sade probiyotik yoğurt
    2 yk yulaf ezmesi
    1 çay bardağı taze yaban mersini
    2 adet ceviz
    Ara öğün
    10 adet çiğ badem 1 fincan yeşil çay
    Akşam
    1 kase balkabağı çorbası 1 kase roka, kuzu kulağı, tere, iceberg ve semizotundan salata (Yarım limonun suyu,
    1 tk soğuk sıkım zeytinyağı ve sumak ilaveli)

    Not: Mutlaka mevsiminde olan taze sebze-meyveler tüketilmeli. Şeker, tuz, kahve, çay ve asitli içeceklerden uzak durulmalı. Gün boyunca 3 litreye yakın su içilmeli.

    Uyanınca: 1 bardak ılık limonlu su (5-6 damla limon suyu ve 1 çay kaşığı elma sirkesi eklenebilir)
    Uyumadan: 1 saat önce 1 büyük bardak ılık limonlu su

    Yeşil-mor salata

    Malzemeler

    5 yaprak roka
    3 yaprak bebek ıspanak
    4 yaprak tere
    Yarım kırmızı lahana
    1 adet turp
    1 adet pancar
    1 tk soğuk sıkım zeytinyağı
    Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri yıkayıp, dilediğiniz şekilde doğrayın. Limon suyu, zeytinyağı ve sumak ekleyerek servis edebilirsiniz.

    Sebze çorbası

    Malzemeler

    • 1 adet kabak
    • 1 adet kereviz
    • 2-3 çiçek brokoli
    • 2 dal pırasa
    • 1 kuru soğan
    • 1 yk zeytinyağı

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri zeytinyağı ile pişirip blender’dan geçirin. Ocağın altını kapatınca 1 çay bardağı laktozsuz süt, karabiber ve zerdeçal ekleyip, karıştırdıktan sonra servis edin.

    Maş fasulyeli keçi peynirli salata

    Malzemeler

    5 yaprak kıvırcık
    4 yaprak roka
    4 yaprak tere
    1 dal maydanoz
    1 adet taze soğan
    1 tk şekersiz nar ekşisi
    Bir tutam sumak
    Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri istediğiniz şekilde doğrayarak bir kapta karıştırın. Üzerine maş fasulyesi ve keçi peyniri serpiştirin. Sos olarak limon suyu, sumak ve nar ekşisi ekleyin.

    Balkabağı çorbası

    Malzemeler

    • 200 g bal kabağı
    • 1 küçük boy havuç
    • 1 adet küçük soğan
    • 1 tk zeytinyağı

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri 2-3 bardak kaynar su ile pişirip, blender yardımıyla karıştırın. Baharat olarak zerdeçal, karabiber ve çok az tuz ekleyebilirsiniz.

    ŞEYDA COŞKUN’UN ARINMA ÖNERİLERİ

    Çok sık acıkmamak için 5 ipucu

    • Elinizin altında her zaman bir şişe su olsun. Su içmeye dikkat ederseniz daha az açlık hissedersiniz.
    • Öğle tatilinde, 15 dakika da olsa gün ışından yararlanmak için dışarı çıkın. Çok az gün ışığı almak ruh halinizi olumsuz etkiler.
    • Bir şeyler yemek istediğinizde kendinize “Bu neyin açlığı?” diye sorun. Açlığınızın acaba mideden mi, yoksa ruhunuzdan mı kaynaklandığını açığa çıkarın. Duygu dünyanızın beslenme biçiminizi değiştirmesine izin vermeyin.
    • Faydalı karbonhidratlara yönelin. Örneğin; ekmeğin beyaz undan değil, tam buğday unundan olanını tercih edin.
    • Stres hormonları çok salgılanırsa açlığınız hiç durmaz. Bu nedenle stresinizi kontrol edin. Kendinize günlük çalışma programı yapıp, organize olun.

    METABOLİZMA HIZLANDIRMAK İÇİN 10 SÜPER ÖNERİ

    • Sabah erken uyanın.
    • Kas kitlenizi arttırmak için spor yapın.
    • İyi uyuyun.
    • Bitki çayları için, baharatlar kullanın.
    • Dengeli yiyin, yediklerinizi not edin.
    • Yüksek glisemik indeksli gıdalardan (şeker, reçel, patates, mısır, beyaz pirinç) kaçının.
    • Kafein metabolizmayı hızlandırır fakat aşırı kullanmaktan kaçının. Kafeini kahve ile almak en doğrusu olduğundan gazlı içeceklerden uzaklaşın. • Süt, süt ürünleri, koyu yeşil sebzeler, brokoli, kabak gibi kaynaklardan yeterli kalsiyum alın.
    • Alkolü sınırlayın.
    • Öğün atlamayın.

    Açlık atağına karşı şişmanlatmayan tarif!

    Malzemeler

    • 5-6 adet frambuaz ya da çilek (dondurulmuş olabilir)
    • 1 yk light yoğurt
    • Yarım yk yulaf

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri bir kasede karıştırıp, bekletmeden tüketin. Ancak bu tarifi detoks yaptığınız günlerde uygulamayın.

    Selülit çayı

    Malzemeler

    • 1-2 yaprak ananas kabuğu
    • 1-2 adet enginar yaprağı
    • 1 tutam kiraz sapı

    Hazırlanışı

    Malzemeleri sıcak suyla dolu demliğin içinde 5-10 dakika beklettikten sonra süzüp tüketebilirsiniz.

    Uçak yolculuğu için ödem çayı

    Malzemeler

    • 1 demet maydanoz sapı
    • 1 dilim zencefilin rendesi
    • 4-5 dilim limon
    • Yarım litre su

    Hazırlanışı

    Malzemeleri sıcak suyla dolu demliğin içinde 5-10 dakika beklettikten sonra süzüp tüketebilirsiniz.

    Şişkinlik giderici çay

     

     

     

     

    Malzemeler

    • 1 tk anason
    • Yarım limonun suyu
    • 1 çk rezene tohumu
    • 2-3 yaprak taze nane
    • 1 dilim zencefil

    Hazırlanışı

    Malzemeleri sıcak suyla dolu demliğin içinde 5-10 dakika beklettikten sonra süzüp tüketebilirsiniz.

    Antibiyotik sonrası toparlayıcı içecek

    Malzemeler

    • 1 su bardağı ev yapımı kefir
    • 1-2 yaprak nane
    • 3-4 dal dereotu
    • 2 dilim zencefil
    • 1 çk toz keten tohumu

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri blender’da karıştırıp tüketebilirsiniz.

    Doğal bağırsak çalıştırıcı

    Malzemeler

    • 100 ml greyfurt suyu
    • 1 tk saf zeytinyağı

    Hazırlanışı:

    Greyfurt suyunun içine zeytinyağını ekleyip, karıştırdıktan sonra içebilirsiniz.

     

    TOLGA DOĞAN’DAN 5 GÜNLÜK ÖDEM ATICI DETOKS

    Diyetisyen Tolga Doğan’dan 5 günlük ödem atıcı detoks programı
    1. Gün
    Sabah
    Kahvaltı salatası 1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği 1 fincan beyaz çay
    Öğle
    6-8 yk ıspanak yemeği 1 küçük kase karabuğdaylı cacık (3 yk karabuğday,
    3 yk yoğurt,
    1 diş sarımsak ve 1 adet salatalık ile)
    Ara öğün
    2 dilim ananas
    1 fincan içtim indim çayı
    Akşam
    Izgara levrek
    Roka salatası
    (1 tk zeytinyağı ve limon ile tatlandırın) 1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
    Ara öğün
    1 su bardağı yeşil güç

    2. Gün
    Sabah
    3 yk yulaf ezmesi
    2 yk süzme yoğurt
    1/4 nar
    3 adet ceviz
    Öğle
    1 kase denge çorbası
    1 dilim peynir ilaveli yeşil salata (1 tk zeytinyağı ve limon ile tatlandırın)
    Ara öğün
    10 adet fındık
    1 adet yeşil elma
    1 fincan içtim indim çayı
    Akşam
    Izgara tavuk Yoğurtlu semizotu salatası
    1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
    Ara öğün
    1 su bardağı naneli kefir
    1 adet salatalık

    3. Gün
    Sabah
    Mantarlı omlet Yeşil salata
    1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği 1 fincan yaseminli yeşil çay
    Öğle
    Tokluk salatası
    1 su bardağı naneli kefir veya ayran
    Ara öğün
    1 orta boy muz 12 adet çiğ kaju
    Akşam
    Fırında zerdeçallı karnahabar
    1 kase cacık
    1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
    Ara öğün
    1 adet portakal 8 adet badem

    4. Gün
    Sabah
    2 yk yulaf ezmesi
    1 yk buğday ruşeymi 1 su bardağı laktozsuz süt
    1 adet Trabzon hurması
    1 çk keten tohumu ve tarçın
    Öğle
    Baharatlı ızgara tavuk
    6-8 yk ıspanak sote
    3 yk haşlanmış karabuğday
    Ara öğün
    1 adet kivi
    1 dilim ananas
    1 kutu sade probiyotik yoğurt
    Akşam
    6-8 yk pırasa yemeği
    3 yk yoğurt
    1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
    Ara öğün
    1 fincan melisa çayı
    4 adet ceviz

    5. Gün
    Sabah
    1 adet haşlanmış yumurta
    1/4 avokado
    Salatalık-maydanoz
    1 dilim ekşi mayalı tam buğday ekmeği
    1 fincan beyaz çay
    Öğle
    1 kase denge çorbası Maydanozlu lahana salatası
    (1 tk zeytinyağı ve limon ile tatlandırın)
    Ara öğün
    Yarım ayva
    8 adet çiğ badem
    1 fincan içtim indim çayı
    Akşam
    Izgara somon Buharda karnahar, brokoli ve havuç
    Ara öğün
    1 fincan sıcak, tarçınlı laktozsuz süt
    3 adet kuru kayısı

    Not: Bu menü, sadece örnek bir dengeleme planı için hazırlanmıştır. Hastalık veya özel durumları olmayan sağlıklı yetişkinler tarafından yapılabilir.

    İçtim indim çayı

    Malzemeler

    • 1 tk beyaz çay
    • 8-10 adet kiraz sapı
    • 1 adet çubuk tarçın
    • 1 dilim taze zencefil

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri 5 dakika demleyip, limon dilimleriyle servis edin.

    Kahvaltı salatası

    Malzemeler

    • 1 adet tam haşlanmış yumurta
    • 1 yk lor peyniri
    • Yarım demet maydanoz
    • 8-10 yaprak taze nane
    • 1/4 demet dereotu
    • 1 tk zeytinyağı
    • 1 tk keten tohumu
    • 1 çk pul biber
    • Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    Yeşillikleri doğrayıp bir servis kasesine alın. Üzerine lor peyniri, dilimlenmiş yumurta, zeytinyağı, keten tohumu, pul biber ve limon suyu ekleyin.

    Tokluk salatası

    Malzemeler

    5 yk maş fasulyesi
    3 yk karabuğday
    3-4 dal maydanoz
    1 adet salatalık
    1 adet kırmızı biber
    1/4 avokado
    1 tk zeytinyağı
    1 tk keten tohumu
    1 çk pul biber
    Yarım limonun suyu

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri doğrayıp servis kasesine alın. Üzerine maş fasulyesi, karabuğday, zeytinyağı, keten tohumu, pul biber ve limon suyunu ekleyin.

    Denge çorbası

    Malzemeler

    1 orta boy kuru soğan
    2 diş sarımsak
    1 orta boy havuç
    1 adet kabak veya brokoli
    1 adet kırmızı kapya biber
    2 yk zeytinyağı
    6 yk karabuğday
    1 çk karabiber
    1 çk pul biber

    Hazırlanışı

    Karabuğdayı ufak bir tencerede haşlayın. Başka bir tavada doğranmış soğanı ve sarımsakları yağda soteleyin. Küp şeklinde doğranmış sebzeleri de ekleyip, sotelemeye devam edin. Sebzeler sotelendikten sonra üzerine yaklaşık 5 su bardağı kaynamış su ilave edin. Çorba hazır olmaya başladığında blender’dan çekip, içine haşlanmış karabuğdayı da ekleyin. 3-4 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra baharatları ilave edin.

    Yeşil güç

    Malzemeler

    • 1 avuç maydanoz
    • 1 avuç ıspanak
    • Yarım yeşil elma
    • 1 dilim ananas
    • 5-6 adet kereviz yaprağı
    • 1 adet salatalık
    • 1 dilim taze zencefil
    • Yarım limonun suyu
    • 2 su bardağı su ile demlenip soğutulmuş beyaz veya yeşil çay

    Hazırlanışı

    Tüm malzemeleri blender’dan geçirip, bekletmeden tüketin.

    ÖDEM GİDEREN DİYET!

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz