Günümüzde giderek artan sağlık sorunlarının önemli nedenlerinden biri olan gıda intoleransı, sıklıkla gıda alerjisiyle karıştırılabiliyor.
Gıda alerjisinin daha ani ve kısa sürede ortaya çıktığını, gıda intoleransının ise daha uzun dönemde kendini gösterdiğini belirten Klinik Biyokimya Direktörü Doç. Dr. Serkan Tapan, “Gıda hassasiyetinde belirtiler genellikle yavaş oluşur ve birkaç saat ile birkaç gün arasında seyredebilir. Vücuttaki pek çok sistem bu durumdan etkilenebilir hatta sinir sisteminin etkilenmesi anksiyeteye bile zemin hazırlayabilir” diyor. Yumurta beyazı, bezelye, inek sütü, arpa, kazein, maya, agar agar, mısır ve glüten, en çok gıda intoleransı gösterilen gıdalar arasında sayılabiliyor.
Formsante Şubat – Mart 2025 sayısından