Tam bir öğün yerine geçecek protein, lif ve vitamin deposu salatalar, somonla hazırlayacağınız sağlıklı bir atıştırmalık, hafif ve besleyici bir kase çorba, meyvelerle süslenmiş nefis bir tatlı… Bu ay Nişantaşı’nın gözde mekanlarından Den Cafe’ye konuk olduk. Kafenin şefi Umut Eyioğlu Formsanté okurları için mönüden seçkiler hazırladı…
Buğdaylı Yayla Çorbası
MALZEMELER (6 KİŞİLİK)
• 10 bardak et suyu
• 1/2 bardak buğday
• 2 yemek kaşığı un
• 1 bardak süt veya su
• 2 yumurtanın sarısı
• 1 bardak yoğurt
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 1 çay kaşığı kırmızı biber
• 2 çay kaşığı kuru nane
• 1/2 yemek kaşığı tuz
• 1/2 bağ taze nane
HAZIRLANIŞI
Buğdayı akşamdan ayıklayıp yıkadıktan sonra ıslayıp sabah et suyu ile birlikte ateşe koyun. Buğdaylar yumuşayana kadar hafif ateş üzerinde kaynatarak pişirin. Tuz atın. Unu, süt veya suyla karıştırarak bulamaç yapın. Kaynayan buğdaylara topaklanmaması için karıştıra karıştıra ekleyin. 5 dakika daha karıştırarak kaynatın. Yumurtayla yoğurdu birlikte çırpın, çorbaya karıştırıp ateşten indirin. Çorbanın üzerine kırmızı biber ve nane katılmış yağı gezdirin. En son üzerine doğranmış taze nane
serpip servis edin.
Keçi peynirli mercimek salatası
HAZIRLANIŞI
Yeşil mercimek ve esmer pirinci haşlayın. Elma, çarliston biber, kırmızı
biberi minik küpler halinde doğrayın. Geniş bir kapta mercimek ve esmer pirinç ile karıştırın. Bebek ıspanakları, doğranmış nane ve kişniş ile dolmalık fıstığı da ilave edin. Kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı ve limonu karıştırarak bir sos hazırlayın. Salatanın üzerinde gezdirip keçi peynirlerini de salata tabağına koyarak servise hazır hale getirin.
MALZEMELER (1 PORSİYON)
• 80 g yeşil mercimek
• 3 adet çarliston biber
• 1/2 elma
• 1 adet kırmızı biber
• 1 tutam nane
• 1 tutam kişniş
• 10 g dolmalık fıstık
• 50 g bebek ıspanak
• 50 g esmer pirinç
• 70 g keçi peyniri
SOS İÇİN
• Zeytinyağı
• Limon
• Bir tutam kimyon
• Tuz, karabiber
Kuşkonmazlı somon roll
HAZIRLANIŞI
Krem peyniri bir kapta çırpın, içerisine bir çay kaşığı hardal, ince kıyılmış fesleğen ve minik küpler halinde doğranmış salatalıkları ekleyin ve karıştırın.
Tezgaha streç filmi açın, üzerine somon dilimlerini yan yana sıralayın. Krem peynirli karışımı ve bir tane kuşkonmazı koyup rulo şeklinde sıkıca sarın. Elmaları dilimleyin ve hafifçe haşlayın. Naneyi ince doğrayarak zeytinyağıyla birlikte püre haline getirin ve haşlanmış elmalarla karıştırın.
Kapariyi zeytinyağı ile birlikte püre yapın. Kaparili püreyi tabağın en altına koyun, üzerine verev dilimlenmiş somon ruloları oturtun. Yanına elma dilimleri ve haşlanmış kuşkonmazları koyup servis edin.
MALZEMELER ( 1 PORSİYON )
• 150 g somon füme
• 1/2 paket krem peynir
• 3 adet kuşkonmaz
• 8 yaprak fesleğen
• 2 adet salatalık
• 2 çay kaşığı dijon hardal
• ½ kase kapari
• 1 adet limon
• 1 adet elma
• 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
• 1 demet nane
Tavuklu wrap
MALZEMELER (1 PORSİYON)
• 180 g tavuk göğüs
• 1 adet tortilla ekmeği
• 1/2 adet havuç
• 1/2 adet kabak
• 1 yaprak beyaz lahana
• 3 adet yeşil fasulye
• 2 yemek kaşığı soya sosu
• 1 yemek kaşığı oyster sos
• 1 tatlı kaşığı susam yağı
• 1 çay kaşığı zencefil
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1/4 kuru soğan
• 1 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI
Sebzeler ve tavukları jülyen doğrayın. Wok tavada susam yağında önce tavukları soteleyin, sonra sırasıyla sebzeleri ekleyin ve hepsini birlikte soteleyin. Hepsi piştikten sonra oyster sos, soya sosu ekleyin ve ocaktan alın. Soya sosu tuzlu olduğu için ekstra tuz koymayın. Tortilla ekmeğini ızgarada ısıtın, karışımı içine doldurun ve dürüm şeklinde sarın, ızgarada kızartıp verev kesin. Yeşilliklerle birlikte servis edin.
Avokadolu salata
MALZEMELER (1 PORSIYON)
• 80 g bebek ıspanak
• 40 g göbek salata
• 80 g brokoli
• 60 g enginar
• 50 g havuç
• 1 adet yumurta
• 40 g kiraz domates
• 2 ad kuşkonmaz
• 1/2 adet avokado
• Zeytinyağı ve limonlu sos
HAZIRLANIŞI
Brokoli, enginar, havuç, yumurtave kuşkonmazı haşlayın ve doğrayın. Göbek salata ve bebek ıspanağı zeytinyağı ve limon hazırladığınız sosla karıştırıp tabağa alın. Üzerine doğradığınız sebzeleri ve yumurtaları yerleştirin. En son dilimlediğiniz avokadoyu koyup servis edin.
Erik soslu pannacotta tart
Tart
MALZEMELER (1 PORSİYON)
• 30 g un
• 15 g tereyağı
• 7,5 g pudra şekeri
• 1 adet yumurta
• 10 ml süt
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeyi birlikte yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. Tart kalıplarını yağlayın ve hamuru tart kalıplarına yerleştirin. İçerisine kabarmaması için kuru bakliyat koyun ve 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Pannacotta (dolgu için)
MALZEMELER
• 50 g süt
• 25 g krema
• 5 g toz şeker
• 1 çay kaşığı vanilya
• 1 adet yaprak jelatin
• 40 g mascarpone peynir
HAZIRLANIŞI
Süt, krema ve şekeri küçük bir tencere ile ocağa koyun. Şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatmadan ısıtın. Soğuk suda yumuşatılmış ve süzülmüş jelatin, vanilya ve çırpılmış mascarpone peyniri ekleyin ve karıştırın. Soğumaya bırakın.
Erik sos
MALZEMELER
• 200 g erik
• 1/2 portakalın suyu
• 1 adet çubuk tarçın
• 1 çubuk vanilya
• 2 yemek kaşığı bal
HAZIRLANIŞI
Erikleri doğrayın ve diğer malzeme ile karıştırın. Bir tepsiye koyup üzerini folyo ile kaplayın ve 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.
TARTLARIN HAZIRLANMASI:
Hazırlanan ve soğuyan tartların içini pannacotta ile doldurun. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün hazırladığınız erik sosunu üzerine koyarak servis edin.
Formsanté 2015 – Mart sayısı
Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsa