Diğer
    Ana SayfaFitnessOkuyucularımızın izlenimleriyle aktarıyoruz...Yapay zirve tutkusu

    Okuyucularımızın izlenimleriyle aktarıyoruz…Yapay zirve tutkusu

    -

    Adrenalini damarlarındahissetmek isteyenler için tek yol dağ bayır tırmanmak değil neyse ki. Havalar kötüyken, uzaklara, doğaya gidecek vaktiniz yokken, hatta börtü böcekten korkan bir yapıya sahipken bile tırmanma sporuyla ilgilenebilirsiniz. Tabii, yapay tırmanma duvarı üzerinde…

    Bu ay okuyucularımızla tırmanıyoruz! Evet, şehrin göbeğinde enfes bir tırmanma duvarı kurmuş olan MKM Sporting Shop'ta aldık soluğu. Bu mağaza, asıl işlevi olan satış dışında içinde bulunan tırmanma duvarı ve burada verilen tırmanış eğitimi ile de fark yaratıyor. Şimdiki dersi ise Formsanteciler'e ayırdılar…
    Kayaya tırmanışına hazırlık mı?
    Lisanslı tırmanış eğitmeni Serdar Cem Tuncay, temel amacı kaya tırmanışına hazırlık ve dağcılık eğitimini geliştirmek olan yapay tırmanışın, son yıllarda kendine özgü bir spor dalı olarak rüştünü ispatladığını anlatıyor: "Kaya tırmanışından çok daha ucuza mal olan Indoor tırmanış, iş hayatı yoğun olup da diledikleri an stres atmak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Doğal değil, güvenli ve önceden hazırlanmış mekanlara tırmanmak isteyenler de tercih ediyor. Bazıları artık sadece yapay tırmanış yapıyor." "Fransızlar'ın ata sporu" olarak bilinen dağcılıktan, gelişen teknolojiyle kapalı mekanlara taşınan bu spor, dağcılık federasyonları nezdinde adına dünya kupası düzenlenen bir dal artık.
    Malzemeleri hazırlayın
    Duvar tırmanışının olmazsa olmazı ekipman tabii ki. Aslında kaya tırmanışı malzemelerinin tümü yapay tırmanışta da kullanılıyor. İlk sırada ayakkabılar var. Sürtünmenin önem taşıdığı düz ve kısa duvarlar için tasarlanmış hafif ve esnek tırmanış ayakkabılarını duvara tam hakimiyet için ayak numaranızdan bir numara küçük seçmeniz öneriliyor. Güvenliğinizden sorumlu ipler, emniyet kemeri ve kaskın önemini başlangıçta dengenizi kaybettiğiniz anlarda daha iyi anlayacaksınız. Bir de karabina adı verilen kilitli ve kilitsiz ipe bağlanmayı sağlayan malzemeler var.

    Tırmanma teknikleri
    İyi tırmanmanın püf noktası bir çok şeyi aynı anda düşünmek ve uygulamaktan geçiyor. Denge, esneklik, güç ve bir sonraki adımın planını şimdiden yapmak önemli. Okuyucularımız dersin başında teorik eğitimlerini alıyor, yani malzemeleri tanıyor ve stilleri öğreniyorlar. Önce karabina ve emniyet kemeriyle iplere nasıl bağlanacaklarını öğreniyorlar. İki el ve iki ayak olmak üzere duvarla temas halinde olduğumuz 4 nokta var. Tırmanış ve inişte her seferinde bir nokta hareket ederken, diğer üç noktayla tutunmaya devam ediyorlar. Sonra kolay tutunabilmek için içe basış, burun, taban basışı ve topuk tutma gibi adım tekniklerini uyguluyorlar. Duvar tırmanışında duvarın yüksekliğine göre iki tür tırmanış yapılıyor. 3-5 metre uzunluğundaki duvar tırmanışına "kısa tırmanış" ya da "Bouldering" adı veriliyor. Duvarı dikey değil yatay kullanarak yan yan adımlarla uygulanan bir teknik bu. Yeni başlayanlar için iyi bir antrenman niteliğindeki bu teknikle kuvvet ve dayanıklılık becerileri geliştiriliyor. Nitekim okuyucularımız bu becerilerini geliştirirken epey ter döktüler… Diğer tür 5 ila 25 metre'ye tırmanılan "Sport Climbing." Bu teknikte artık eğitmen yardımıyla ipli tırmanış yapıyorsunuz. Tırmanış yapılan duvarlar zorluk derecesine göre dik ya da daha eğimli olabiliyor. Duvarın yüzeyine yerleştirilmiş tutunma amaçlı malzeme, tutunma kolaylık derecelerine göre farklı renklerle gösteriliyor. Duvar tırmanışı eğitimi alanlara, bu renklere göre eğitmenler tarafından farklı zorluklarda rotalar çizilebiliyor. Uzun süredir duvar tırmananların uygulayabileceği iki stil daha var: Çoklu emniyetle tırmanılan uzun duvar tırmanışı "Big Wall" ve sadece malzemelere tutunarak, duvara hiç tutunmadan uygulanan "Artificial Climbing yani "yapay tırmanış"… Ancak bizim okuyucularımız daha yolun başındalar…
    Uzun ve güçlü kaslar
    Vücudun tüm kaslarını çalıştıran ve uzatan tırmanma sporu, kol ve bacak kaslarını özellikle güçlendiriyor. Duvara yaklaştığınız pozisyonlarda da karın kasları daha çok çalışıyor. Duvar tırmanışının etkileri sadece fiziksel değil elbette. Stratejik karar alma yetisini geliştiren duvar tırmanışı, adrenalini arttırıyor, hedefe ulaşma ve başarı duygusunu pekiştiriyor.

    Devamı 2006 nisan sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz