Diğer
    Ana SayfaPsikolojiOlduğu gibi kabul etmek ama nereye kadar...

    Olduğu gibi kabul etmek ama nereye kadar…

    -

    KENDİNİ KABUL ETMEK
    Bazı insanlar ise kendilerini kabul etmekte zorlandıkları için hayatlarının birçok bölümünde sıkıntı yaşayabiliyor. Örneğin aşırı kıskanç bir eş, hayatı diğerine zehir ederken kendine “Ama o da şöyle yaptı” diyerek bahaneler bulmaya çalışıyor. Bu kişinin sağlıklı bir düşünce sürecine sahip olmadığını, kendi duygularını tanımadığını ve dolayısıyla kendisini kabul edemediğini belirten Psikolog Eda Gökduman sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kişi kendi duygularının farkında olduğunda zaten kendine dikkat ediyor, davranışlarını gerekli çerçevede tutuyor ve karşı tarafa da olumlu izlenim veriyor. İnsan psikolojisi hata yapmaya ve sonra bunu doğruya çevirmeye yöneliktir. Yanlış yapıldığında bunu fark edip düzeltmeye çalışmak sağlıklı bir insan davranışı… İnsanın kendi doğru ve yanlışlarını görebilmesi hayatının her alanında ona yardımcı oluyor. Bu beceriler ise çocuklukta kazanılıyor ve bu anlamda anne-babalara iş düşüyor.”

    Yeniden enerji toplamak için kendine böyle bir zaman ayırması gerektiğini belirten Gökduman, “İstediği terfiyi alamayan ya da işten çıkarılan bir kişinin bir süre karamsarlık, mutsuzluk hissetmesi normal. Ancak sağlıklı olan kişinin kendi sorunları ile başa çıkabilmeyi başarması, olayları kabul edip kendini gözden geçirmesi ve enerjisini topladığında yeniden harekete geçebilmesi gerekiyor. Bu süreç çok uzuyorsa kişinin depresyonda olduğu düşünülebilir” diyor.

    nisan-2013-psikolojiresim-2Savunma mekanizmaları size zarar vermesin
    Psikolog Eda Gökduman, insanların hayatlarında engeller ve çatışmalarla karşılaştıklarında kendi benlik bütünlüklerini koruyabilmek için savunma mekanizmaları geliştirebildiğini belirterek, “Kaygıyı belli noktada tutabilmek için, kaygının kendisine zarar vermesini engellemek için savunma mekanizması geliştirmek söz konusu oluyor. Örneğin çocuğunu aşırı kontrol eden bir anne, bu konuda uyarıldığında kendi hatalarını olduğu gibi kabul etmek yerine savunma mekanizmaları geliştiriyor, bu davranışına bahaneler buluyor. Bu yaklaşım, belli bir süre işe yarıyor. Ancak aşırıya kaçınca hastalıklı bir hal alıyor. Bu süreçlerin gereğinden fazla uzun sürmesinin depresyona götürebileceğini bilmek gerekiyor” diyor.

    EŞİNİ KABUL ETMEK
    Mükemmeliyetçi kişilerin birlikte oldukları kişileri değiştirmeye çalışma eğiliminde olduklarını belirten Psikolog Eda Gökduman, “Danışanlarımızın yüzde 90’ı hassas, duygusal ve mükemmeliyetçi oluyor. O güne kadar her şeyi kontrol etmeyi başarmış kişi hayatındaki insanı kontrol edemeyince üzülüyor. Beni arasın, romantik olsun, ilgi göstersin gibi talepleri oluyor. Oysa herkesin kişilik yapısı çocuklukta oluşuyor ve bu özellikleri değiştirmek mümkün olmuyor. İşte bu durumda karşı tarafın bu özelliklerini olduğu gibi kabul etmek gerekiyor. Tabii ki sağlıklı olmayan davranışları değiştirmek için sağlıklı bir iletişim kurmak gerekiyor. Ancak evlendikten sonra kişiyi kendine ait olarak görüp değiştirmeye çalışmak işe yaramıyor” diyor. Gökduman, ilişkilerde herkesin kendi farkındalığını geliştirmesi ve hatalarını görmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ancak insanlar artık daha bencil hareket edebiliyor. Anda kal, anda yaşa felsefesi hakim olmaya başladı. Her şey mutluluk üzerine… Oysa anlık mutluluklar yeterli olmuyor, geleceğe de yatırım yapmak şart. Bunun için de eşe, çocuğa vakit ayırmak ve sorunları çözmek için çaba harcamak gerekiyor.”

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz