Diğer
    Ana SayfaFitnessÖmürlük spor: Golf

    Ömürlük spor: Golf

    -

    Popülaritesi gün geçtikçe artan, kalite ve prestiji bir araya getiren seçkin bir spor golf…600 yıllık geçmişiyle tam bir strateji oyunu ve aynı zamanda dünyanın en popüler sporlarından da biri. Siz de golfe ilgi duyuyorsanız, bu yazıyı okumakla oyuna ilk adımı atabilirsiniz.

    Golf’ün kökenleri Romalılar’a kadar uzanıyor.
    Romalılar’ın içi kuş tüyüyle doldurulmuş deri toplara sopalarla vurarak golfe çok benzeyen ‘paganica’ isimli bir oyun oynadıkları biliniyor. Çok daha sonraları İngiltere’de ‘paganica’nın farklı bir versiyonu olan ve ‘cambuca’ ismiyle bilinen oyun da golfe çok benziyor. Ancak bu oyunun golf adıyla ilk olarak nerede oynandığı konusundaki tartışmalar hâlâ sürüyor. Hollandalılar, on üçüncü yüzyılda Hollanda’da buz üstünde oynanan “kolf” oyununun bugünkü modern golfun çıkış noktası olduğunu söylüyor. Ancak İskoçyalılar bu konuda hem fikir değil: onlara göre, İskoçyalı denizciler karaya ayak bastıkları zaman ellerine geçen sopaları yolda buldukları taşlara vura vura ilerlerlermiş. Bu durum İngiliz soylularının ilgisini çekince bu ‘sopa-taş’ oyununu geliştirmişler, çim sahalara taşımışlar. Daha sonraları golf İskoçya ve İngiltere’de yayılmaya başlamış. 1744 yılının Mart ayında ilk golf kulübü ‘Honourable Company of Edinburg’kurularak, golf oynarken uyulması gereken 13 kural da bu klüp tarafından açıklanmış.

    Amerika’da golf, sanayi devriminden sonra sosyal refah ve geçim endekslerine bağlı olarak yoğun bir şekilde gelişmeye başlamış. Ülkemizin golfle tanışması ise 1895’te İstanbul Golf Kulübü’nün kurulmasıyla olmuş. Daha sonra Ankara ve İzmir Golf Kulüpleriyle devam etmiş. Ancak 1900’lü yıllara sadece İstanbul Golf Klübü gelebilmiş. 1994 yılında İstanbul’da Türkiye’nin ilk uluslararası standartlardaki golf kulübü olan Klassis Golf&Country Club ve aynı tarihlerde Kemer Country& Club, daha sonra Antalya National Golf Club, 1997’de Gloria Golf Club açılmış. Dünyada yaklaşık 1000 milyon kişi tarafından oynanan golf, ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor. Özellikle Antalya- Belek’teki golf otelleri tüm dünyada güzellikleriyle tanınır hale geliyor.

    TAM BİR STRATEJİ SPORU
    Çim sahada, üzerinde doğal ya da yapay engellerin bulunduğu 18 parkurluk alanda oynanan bu oyun, fiziksel gücün yanı sıra konsantrasyon ve etik görgü kuralları da gerektiriyor. Yaklaşık 70 hektarlık bir alanda 18 delikten oluşan ve ortalama 70 ile 72 vuruşla bitirilen golfü diğer spor dallarından ayıran en önemli özelliği ise 7’den 77’ye herkesin oynayabileceği bir oyun olması. Doğayla iç içe yeşil sahalar üzerinde oynanan bu oyun, partnere gerek duymadan tek başınıza da oynayabileceğiniz nadir sporlardan biri. Golfü diğer sporlardan ayıran başka bir özelliği ise sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinle de oynanan bir oyun olması. Oyun sırasında konsantre olmanız ise çok önemli, çünkü ancak bu sayede doğru vuruş yapabiliyorsunuz. Yani golf aslında dünyanın en zor 4. sporu olarak tam bir stratejik düşünce oyunu.

    OYUNUN KURALI
    Golf, 2,3 ya da 4 kişilik gruplar oluşturularak, değişik özelliklerdeki sopalarla, sert ve küçük topları sahadaki deliklere sokmanın hedeflendiği bir oyun olarak tanımlanabilir. Amaç ise topu başlangıç yerinden yeşil sahadaki deliğin içine kadar mümkün olan en az vuruşla sokmak. Bunu başaran oyuncu oyunun galibi oluyor. Golf, açık havada, üzerinde su, kum gibi doğal ve yapay engellerin olduğu çim sahada oynanıyor. 9 delikli akademi sahasında yeni başlayanlar ve orta dereceli oyuncular uzun ve kısa vuruş çalışmalarıyla deneyim kazanırken, esas oyun alanı birbirine 120- 600 metre uzaklıklardaki 18 farklı delikten oluşuyor.

    - Advertisement -

    GOLF ÖĞRENELİM
    Golf oynaması zor bir oyun olsa da herkesin golf oynaması mümkün. Dışarıdan basit gibi görünen golf oyunun aslında çok önemli kuralları ve kendine ait terimleri var. Bunları dikkatle uyguladıktan ve bol bol alıştırma yaptıktan sonra sizde kendinizi geliştirebilir, başarılı bir golfçü olabilirsiniz. Kemer Golf& Country Club golf eğitmeni Yasin Öz’den aldığımız bilgiye göre yeni başlayanların ilk etapta, profesyonel bir eğitimciden duruş, tutuş ve vuruş eğitimi almaları gerekiyor. İlk vuruş eğitimlerinin, günde bir saat olmak üzere haftada en az 3 ya da 4 kez devam etmesi gerekiyor. Bu eğitim içinde, küçük alıştırma sahalarında ya da minyatür golf sahalarında, kısa mesafeli vuruşlar gibi değişik vuruş teknikleri de da öğretiliyor. Devamlılığına bağlı olarak temel golf eğitimi 2 ay kadar sürüyor, daha sonra oyuncu yeterli görüldüğü takdirde büyük sahada oynamaya başlayabiliyor. Ne yazık ki golf her zaman çalışma ve emek gerektiriyor. Kuralları bilsenize de onları doğru şekilde nasıl uygulamanız gerektiğini zamanla ve pratik yaparak öğreniyorsunuz.

    Haberin devamı Formsante 2007 Haziran sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz