Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetÖnce detoks, sonra diyet

    Önce detoks, sonra diyet

    -

    Bütün kışı her istediğinizi yiyip içerek geçirdiyseniz, ‘Pazartesi diyete başlıyorum’ deyip vücudunuzu ve psikolojinizi riske atmayın. Bunun yerine önce kendinizi detoksa hazırlayın. Bir haftalık detoks programının ardından ise sağlıklı beslenme düzenine geçin. Böylece kiloların ne kadar kolay gitmeye başladığına şaşıracaksınız…

    Televizyon karşısındaki uzun gecelere, içimizi ısıttığını düşündüğümüz yağlı yemeklere, tatlılara elveda! Şimdi daha ince giysilerle daha çok açık havada vakit geçirme ve en önemlisi vücudumuzu yaza hazırlama zamanı… Vücudumuzu yaza hazırlamak sadece bakım kremleri sürmek, selülitlerden kurtulmak ve kilo vermek anlamına gelmiyor.
    Tüm bu çabaların başarıya ulaşması için vücudu içten de desteklemek, özellikle böbreklere, bağırsaklara ve karaciğere torpilli davranmak gerekiyor. Bunun en iyi yolu ise kurallarına uygun olarak takip edilecek bir “Detoks Programı”.

     

    Doğaya kulak tıkamayın

    - Advertisement -

    Mevsim geçişlerinde beslenme ve diyet uzmanlarının ağzından sıkça duyduğumuz ‘detoks’, konuyla yakından ilgilenmeyenler için yeni moda bir diyet programı gibi algılansa da aslında her zaman gözümüzün önünde olan, farkında olmadan uyguladığımız bir beslenme biçimi. Her zamanki gibi doğaya kulak verdiğimizde kışın enerji veren, ısıtan sebze ve meyvelerin yerine ilkbaharda su oranı yüksek besinlerin çıktığını görüyoruz. Tabiat ana bile bize detoks yapmamızı söylerken neden ona kulaklarımızı tıkayalım ki?

    Detoksun ne olduğunu ve ne olmadığını Diyetisyen Berrin Yiğit’e sorduk. Detoksun doğrusu nedir, kimlerin daha çok ihtiyacı var, kimler yapmamalı, yapmak çok mu zor gibi soruların cevapları ve daha fazlası bu yazıda…

     

    Detoksun parolası: Doğal beslenme

    İlkbaharda uygulanacak bir detoks programı ile ruh ve beden temizliği yapıldıktan sonra yapılacak bir diyet daha başarılı olabiliyor. Detoksun doğala yakın beslenmek anlamına geldiğini belirten Diyetisyen Berrin Yiğit, bu mantıktan yola çıkarak detoks kapsamında bağırsakların mekanik şekilde boşaltılmasını da kesinlikle önermiyor. Lavman yönteminin, uygulanan kişide rahatlama ve kilo verme hissi yarattığını ancak aynı zamanda iyi huylu bakterilerin de kaybına neden olduğunu belirterek, “Bu iyi huylu bakterileri yerine koymak çok zor oluyor. Zaten detoksun mantığı kilo vermek değildir. Vücudun ileride daha iyi kilo vermesi, yağ yakması için enerji seviyelerini yükseltmek amacıyla uygulanmalıdır. Detoks programı kişinin ihtiyacına göre 3 ile 10 gün arasında sürdürülebilir ve mutlaka bir ön hazırlık ve sonrasında adaptasyon süreci gerektirir. Aniden başlayıp bitirilen bir program faydadan öte zarar verebilir” diyor.

     

    Süreyi kesinlikle aşmayın

    Detoksun önerildiği mevsim geçişlerinde detoksa yardımcı ürünlerle ilgili haber ve reklamlar da artıyor. Detoks için bu tür ürünlere ihtiyaç olmadığını belirten Yiğit, detoks yapmak isteyenlere süre konusunda şu uyarıyı yapıyor: “Detoks süresince kilo veren bazı kişiler, zararları ne kadar anlatılırsa anlatılsın daha fazla kilo kaybetmek için detoksa devam ediyor. 7 günlük bir programı 2 ay sürdürenler olabiliyor. Bu çok tehlikeli ve kesinlikle önermiyoruz.”

     

    Hazırlık-detoks-adaptasyon

    Bir kişinin detoksa başlamadan önce mutlaka bir hazırlık süreci geçirmesi gerekiyor. Örneğin çok kahve tüketen bir kişi, aniden kahveyi bıraktığında çok agresif oluyor, baş ağrısı çekiyor, bağırsakları kilitleniyor, cildinde sivilceler çıkabiliyor. Bu nedenle kahve meraklılarının kafein içeren içecekleri ve gıdaları yavaş yavaş azaltması gerekiyor. 

    Sigara, alkol ve kırmızı et meraklılarının da hazırlık dönemine ihtiyacı oluyor. Kişiye özel belirlenmesi tercih edilen detoks programından sonra ise bir adaptasyon sürecinin yaşanması, eski alışkanlıklara hızla dönülmemesi gerekiyor. 

     

    Herkes ihtiyaç duyar mı?

    Sağlıklı beslenen ve ideal kilosunda olan bir kişinin detoksa ihtiyaç duymayacağını düşünebilirsiniz ancak bu doğru bir yaklaşım değil. Sigara içmek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, sık sık metroya binmek, düzensiz çalışma saatlerine sahip olmak, düzenli yürüyüş yaptığı halde bu sırada egzoz dumanına maruz kalmak gibi birçok nedenle herkesin aslında detoksa ihtiyacı oluyor. Burada sadece detoks programının süresi değişebiliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....