Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsÖnceden Koronavirüs geçirmiş olabilir miyim? Bunu nasıl bileceğim?

    Önceden Koronavirüs geçirmiş olabilir miyim? Bunu nasıl bileceğim?

    -

    Koronavirüs ile tüm dünyada mücadele sürerken Türkiye’de de alınan önlemler ve sınırlamalar dikkatli bir şekilde yürütülüyor. Dünyada toplam vakası 3 milyonu geçmiş bulunmakta. Hayatını kaybeden insan sayısı 211 bini aştı. Türkiye’de ise erken alınan önlemler ile son 3 günde, günlük iyileşen vaka sayısı tespit edilen yeni vaka sayısını geçti. Süreç devam ederken insanların ise aklında hala Koronavirüs ile ilgili cevaplanmamış sorular var: Daha önceden Koronavirüs geçirmiş olabilir miyim? İkinci kez Koronavirüs’e yakalanma ihtimali var mı? Daha önce Koronavirüs geçirmiş birini anlamanın yolu var mı? Semptom gösteren insanlar aynı zamanda taşıyıcı olabilir mi?

    İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü Formsanté’ye özel verdiği röportajda Koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu.

    Röportaj: Yağmur Topçu

    DAHA ÖNCEDEN KORONAVİRÜS GEÇİRMİŞ OLABİLİR MİYİM? BUNU NASIL BİLECEĞİM?

    Evet, geçirmiş olabilirsiniz. Hastalık yüzde 80 oranında hafif bulgular hatta hiçbir bulgu olmadan geçirilebiliyor. Hastalık geçirmiş olmanızı bilmeniz için antikor testleri mevcut. Virüse karşı kanınızda IgG düzeyinde antikor oluştu ise hastalığı geçirdiğiniz demektir. Ancak şu anki antikor testleri bu anlamda yetersiz kalabilmektedir. Ek olarak oluşan antikorunuzun ne kadar süre kanda kalacağı bilinmemektedir. Bundan dolayı sosyal izolasyon ve el yıkama önlemleri ile korunmaya devam etmeliyiz.

    DAHA ÖNCEDEN KORONAVİRÜS GEÇİRMİŞ BİRİNİ ANLAMANIN YOLU VAR MI?

    - Advertisement -

    Hastanın test sonuçlarından anlaşılabilir. Ancak güncel testlerde yüksek oranlarda doğruluk payı bulunmamaktadır.

    VİRÜSÜ VUCÜTTAN ATMAK İÇİN 1 AY YETMEYEBİLİR!

    Covid-19 hastalığının yüzde 80 oranında hafif bulgular hatta hiçbir bulgu olmadan geçirilebildiğini anımsatarak uyardı: “Semptomunuz olmadığı halde virüsü etrafa yayabilirsiniz. Çalışmalarda vücuttan virüs atılım süresinin 35 güne kadar uzadığı gösterilmiştir.”

    SEMPTOM GÖSTERMEYEN İNSANLAR AYNI ZAMANDA TAŞIYICI OLABİLİR Mİ?

    Semptomunuz olmadığı halde virüsü etrafa yayabilirsiniz. Çalışmalarda vücuttan virüs atılım süresinin 35 güne kadar uzadığı gösterilmiştir.

    Eğer birisi Koronavirüs olduğunu düşünüyorsa ama emin değilse diğer insanlardan farklı mı davranmalı?

    Bu süreçte kendini karantinaya almalı, etrafa bulaştırma riski olacağından maske takmalıdır. Bulgularının ilerlemesi durumunda en yakın hastaneye başvurmalı ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık hattını aramalıdır.

    Kendimin Coronavirüs olduğundan şüphe edersem, etrafımda olan insanlara bunu söyleme sorumluluğum var mıdır? Bu soğuk algınlığı çıksa bile…

    Şüphe etmeniz halde sosyal izolasyon şartları sağlayıp maske takarak test yaptırmanız gerekecektir. Pozitif olursanız temas ettiğiniz kişileri uyarıp onların da taramadan geçmesini sağlamanız gereklidir. Hastalığın kontrol altına alınması için bu bir toplumsal görevdir. 

    İKİNCİ KEZ KORONAVİRÜS’E YAKALANMA DURUMU VAR MI?

    Güncel bilgiler şu an için net değildir. Bazı olguların hastalandıktan belli bir süre sonra tekrar yakınmalarının oluştuğunu bilmekteyiz. Bu durum, virüsün vücutta belli bir süre kalıp kişi tam iyileşmediğinde tekrar çoğalarak hastalığın tekrarlamasından kaynaklanıyor olabilir.

    COVİD-19’U HAFİF GEÇİREN BİR KİŞİNİN HASTALIĞI NASIL OLUR?

    Genellikle halsizlik, ağrı, daha çok uyuma isteği veya üst solunum yolu bulguları ile geçirebilir.  Bu bulgular 2-3 gün sürer. Bazı olgularda karın ağrısı ve ishal de görülebilir. Bulgularınızın hafif olması ilerlemeyeceği anlamı taşımaz. Dikkatli olunmalıdır. Hastalık genellikle bu şekilde başlayıp kişilerin yüzde 20’sinde alt solunum yolu tutulumu yapmaktadır. Burada ileri yaş, kronik hastalık varlığı, sigara içiciliği önemli yatkınlık yapan durumlardır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz