Diğer
    Ana SayfaSağlıkÖncelik omurga sağlığında!

    Öncelik omurga sağlığında!

    -

    Modern yaşam hayatımızı bir yandan kolaylaştırırken, diğer yandan olumsuz etkiliyor. Örneğin uzun saatler boyunca bilgisayar karşısında kalmak ve ofis ortamında aynı pozisyonda çalışmak omurga sağlığımız üzerinde hasar yaratıyor. Peki bu tür sorunlar yaşadığımızda kapısını çaldığımız fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, kendi omurga sağlıklarını nasıl koruyor?

    eylul-2012-yuzlesme-resim-2Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özlem Güngör
    Medical Park Göztepe Hastanesi
    Ayakkabı tercihimi taban analizi sonucuma göre yapıyorum

    “Günümün çoğunu masa başında, bilgisayar karşısında geçiriyorum. İşim nedeniyle sürekli hastalarla karşı karşıyayım ve yoğun stres altında yaşıyorum. Bu nedenle hayatımı, omurga sağlığımı koruyacak şekilde modifiye ediyorum. Çalışma ortamında hobilerimle ilgili resim ve objeler bulundurmak stresimi azaltmama yardımcı oluyor. Günüm ne kadar yoğun olursa olsun beş dakikalık kısa molalarla kendimi dinlendirip, konsantrasyon sağlıyorum. Genellikle masaüstü bilgisayar kullanmayı tercih ediyorum ve monitörümü göz hizasına yerleştiriyorum. İnsanlarla yüz yüze çalıştığım için bilgisayar ekranını tam karşımda tutmam mümkün olmuyor. Yaklaşık 30 derecelik açıyla sol tarafımda duran monitör sayesinde hem hastalarımla göz teması kuruyorum hem de bilgilerini rahatça kaydedebiliyorum. Çalışma masası ve sandalye kullanırken kalça ve dizimin 90 derecelik açıyla bükülü, ayaklarımın altında mümkünse bir basamaklık yükselti olmasına özen gösteriyorum. Bel boşluğumu da yastıkla desteklemeye çalışıyorum. Kalitesiz uyku; boyun, sırt ve bel ağrılarına yol açıyor. Bu nedenle uyurken yastığımın boyun boşluğumu doldurması önem taşıyor. Boynumun sağa ya da sola düşmemesini sağlayan bir yastık kullanıyorum. Omurgayı destekleyen kasların güçlü olması, omurgaya binen yükün dengelenmesini sağlıyor. Bu yüzden her gün yaklaşık 45 dakika yürümeye özen gösteriyorum. Elbette uygun ayakkabı seçimi de önem taşıyor. Özellikle yürüyüş yaparken yere iyi basan ve ayak tabanını besleyen ayakkabılar giyiyorum. Mesleğim nedeniyle ayağıma taban analizini yaptım ve metatars denilen ayağın burun kısmında yere temas eden bölümün, yere olması gerekenden daha yakın olduğunu tespit ettim. Bu nedenle, özellikle ayakkabılarımın burun kısmında ayağı destekleyen yastık olmasını tercih ediyorum.
    Kilo fazlası, bel omurgasına aşırı yük binmesine, bu da bel ağrısına neden oluyor. Benim de son yıllarda kilom olması gerekenin üzerine çıktı. Yaklaşık 9 aydır bir diyetisyenle birlikte kilo takibi yapıyorum ve ideal kiloma inmeye çalışıyorum.”

    eylul-2012-yuzlesme-resim-3Uzman Fizyoterapist Dr. Hürkan Akkuzu
    Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi
    Ofiste sırtım dik, omuzlarım geride oturuyorum

    “Sağlıklı ve estetik bir vücuda sahip olabilmek için omurga sağlığıma özen gösteriyorum. En çok da kiloma dikkat ediyorum. Hiçbir zaman ideal vücut ağırlığımın üzerine çıkmadım. Aksi takdirde omurgama binen yükün artarak, beraberinde çeşitli anatomik sorunlara ve duruş hastalıklarına yol açacağını biliyorum. Bununla beraber sert bir yerde veya yatakta yatmaktan da kaçınıyorum. Gün içerisinde çok basit egzersizler yaparak hareketsiz kalmıyor, ağır cisimleri yerden kaldırırken dizlerimi kırarak, belden eğilmemeye dikkat ediyorum. Ofis ortamında çalıştığım süre boyunca omurga sağlığım için sırtım dik, omuzlarım geride ama gevşek, başım da nötral pozisyonda oturuyorum. Dik durarak omurgama binen yükü yüzde 25-35 oranında hafifletiyorum. Ancak uzun süre bu pozisyonda kalmıyorum, duruşumu (postür) sürekli değiştiriyorum. Örneğin kalça-bacak açısının 90 derece olduğu dik duruş en doğru postür olduğu için bu pozisyona geliyorum, ardından 135 derecelik bir açıyla geriye yaslanarak belime binen yükü daha da azaltıyorum. Oturduğum koltuğun ayarlanabilir olmasına, bel ve sırtı desteklemesine özen gösteriyorum. Aksi takdirde mutlaka bel yastığı kullanıyorum. Ayakta dururken koltuğun oturma yerinin en yüksek noktasının diz kapağının altında, masanın yüksekliğinin mide seviyesinde veya dirsek hizasında, bilgisayar ekranının da göz hizasından yukarıda olmaması gerekiyor. Ayrıca her 45 dakikada bir yerimden kalkarak beş dakika yürüyüş yaparak, aynı pozisyonda durmamaya ve dolaşım sistemimi hızlandırmaya çalışıyorum.
    Bel, sırt, boyun kaslarımın kuvvetlenip, o bölgelere binen yükü azaltmak için günde maksimum 40 dakika çeşitli egzersizler yapıyorum. Haftada birkaç kez yüzmeye, hafif tempolu yürüyüş yapmaya ve sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorum. Gün içerisinde omurgama yönelik çeşitli germe egzersizleri yapıyorum. Bu sayede omurların birbirleri üzerine bindirdiği yükleri ve dirençleri hafifletiyorum.”

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz