Diğer
    Ana SayfaHaberTırnak yeme hastalığı koronavirüs riskini artırır mı?

    Tırnak yeme hastalığı koronavirüs riskini artırır mı?

    -

    Tırnak yeme hastalığı Koronavirüs riskini artırır mı? Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver ‘evet’ yanıtını veriyor. Alver, tıpta onikofaji olarak adlandırılan tırnak yeme hastalığının Koronavirüs’ün yayılmasını kolaylaştırdığını ve bağırsaklarda parazitlere neden olduğunu belirtti. Alver, protez tırnak ve uzun tırnakların da mikroorganizmaları bulaştırmada etken olduğunu vurguladı.

    TIRNAK YEME HASTALIĞI NEDEN OLUR?

    Tırnak yeme hastalığının psikolojik kökenli olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, pandeminin yol açtığı stres ve gelecek kaygısının başta tırnak yeme olmak üzere yara ve sivilcelerle oynama, kaşıma, saç ve kirpik yolma gibi psikolojik kökenli istemsiz dokunsal hastalıklarda artışa yol açtığını belirtti.

    İpek Ada Alver, “Bu davranışlar sadece psikolojiyi etkilemekle kalmayıp enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır. Ellerin yıkanmadan ağza, yüze ve buruna götürülmesi ya da tırnakların yenmesi ile birlikte parmak ve tırnak aralarına geçen virüs partikülleri hücre içerisine girip çoğalabilmekte ve kişiyi enfekte edebilmektedir. Bu da koronavirüse yakalanma olasılığını artmaktadır” dedi.

    TIRNAK YEMENİN DİĞER ZARARLARI NELER?

    Tırnak yeme hastalığının Covid-19 enfeksiyonu riskini artırmanın yanı sıra bağırsaklarda parazit oluşumuna da neden olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver şunları söyledi:

    “Tırnak aralarına dolan organik artıklar, kir, yemek artıkları, bakteri, virüs, parazit gibi mikroorganizmalar ile istenmeyen ürünler ağız yolu ile alınarak hücre içerisine geçiş yapabilmekte ve geri emilim ile kana da karışarak başta karaciğer, kalp, böbrek ve beyin olmak üzere pek çok doku ve organa geçerek tüm vücudu sistemik olarak enfekte edebilmektedir. Ellerin yıkanmaması, dezenfekte edilmemesi ve tuvalet hijyenine dikkat edilmemesi, başta paraziter hastalıklar olmak üzere bağışıklık sistemini düşüren ve uzun süren tedaviler gerektiren pek çok enfeksiyonel hastalıklara sebep olabilmektedir.”

    - Advertisement -

    Tırnak yeme hastalığının psikoloji ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları tarafından multidisipliner olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden İpek Ada Alver, “Psikolojik olarak bir uzmandan destek alınırken enfeksiyon açısından da gerekli tetkikler yapılarak mikroorganizmaların çeşidi belirlenmeli ve vakit kaybetmeksizin tedaviye başlanmalıdır” uyarısı yaptı. Alver, tırnakların kısa tutulması, düzenli el yıkanması, el hijyeniyle ilgili farkındalık oluşturulması ve eğitimler verilmesinin önemini de vurguladı.

    MİKROORGANİZMA YUVASI: PROTEZ VE UZUN TIRNAKLAR

    Tırnak yeme hastalığının yanı sıra protez tırnak ve uzun tırnakların da mikroorganizmaları bulaştırmada etken olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Uzun ve protez tırnaklar, mikroorganizmaların üremesi ve hayatta kalması için çok uygun ortamlar… Tırnakların uzun tutulması, protez tırnak takılması, çıkan ojelerin yenilenmemesi, birer mikroorganizma yuvasına dönüşmesine yol açıyor. Bu durum da başta Covid-19 olmak üzere çeşitli enfeksiyonel hastalıkların yayılmasına yol açıyor” dedi.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz