Diğer
    Ana SayfaSağlıkÖnleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    Önleminizi alın tatilin tadını çıkarın

    -

    – GIDA ZEHİRLENMESİ
    Yaz aylarında en sık rastlanan hastalıklardan biri de iyi koşullarda saklanmayan ya da üretilmeyen besinler nedeniyle oluşan zehirlenmeler oluyor. Bazen birkaç saat içinde bazen de birkaç gün sonra ortaya çıkan gıda zehirlenmesi kendini mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve sonrasında ishal ile belli ediyor. Diyetisyen Emel Yılmaz, gıda zehirlenmesinin bakteri, küf veya yosun ile oluştuğunu belirterek, şu bilgiyi veriyor: “Genellikle besini enfekte eden bakteri değil, bakteri tarafından salgılanan toksinler. Yani besini haşladığımızda veya pişirdiğimizde bakterileri öldürürüz fakat toksinler besinde halen mevcut olabilir. Enfekte olmuş besinin tadı halen mükemmel olabilir fakat var olan toksinler gıda zehirlenmesine neden olur.” Öte yandan viral enfeksiyonlar da zehirlemeye neden olabiliyor. Örneğin kabuklu deniz hayvanları viral enfeksiyonlardan ötürü gıda zehirlenmesi yaratıyor.
    Gıda hijyeni, zehirlenmeyi önlemede büyük rol oynuyor. Ürünlerin üzerindeki saklama koşullarına uymak, ürünü her zaman paketinde belirtildiği şekilde hazırlamak, iyi pişirmek ve iyi ısıtmak gerekiyor. Diyetisyen Yılmaz, yemek hazırlarken, sebze ve meyvelerin kesme tahtalarının ayrı tutulmasını öneriyor böylece bakteri ve toksinlerin karışmayacağını, çapraz enfeksiyonlara meydan verilmeyeceğini vurguluyor.

    – BURUN KANAMASI
    Sıcak yaz günlerinde burun damarlarındaki genişlemeler ve tansiyon değişiklikleri nedeniyle burun kanamaları sıkça görülüyor. Burun kanamasıyla karşılaşıldığında, öncelikle musluk suyuyla burun yıkaması yapılarak, burun içindeki kan pıhtılarının temizlenmesi, daha sonra baş kalp mesafesinden yukarıda kalacak şekilde öne doğru eğilerek ve burun kanatlarından sıkılarak, 5-10 dakika beklenmesi gerekiyor. KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, “Eş zamanlı olarak, burun kökü ve enseye soğuk uygulama yapılması gerekiyor. Bu süre sonunda, kanamaların büyük çoğunluğu duruyor. Kanama esnasında, baş kesinlikle arkaya atılmamalı. Bu durumda, kanama geniz yoluyla boğaza ve hava yoluna kaçarak solunum sıkıntısı ve boğulmalara yol açabilir” diyor. Kan durdurucu burun spreylerinin de kullanılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Turgut, tüm bu tedbirlere rağmen devam eden kanamalarda acil servise başvurulmasını öneriyor.
    Kanamaları önlemek için:
    ‰ Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkmayın.
    ‰ Aşırı sıcak ve buharı yüze vuran yiyeceklerden kaçının.
    ‰ Sıcak su ile duş almayın.
    ‰ Alkol, kahve gibi mukoza kuruluğuna yol açabilecek gıdalar tüketmeyin.
    ‰ Kan sulandırıcı ilaçları doktor kontrolünde alın.
    ‰ Yüksek tansiyon hastasıysanız doktor kontrolünü ihmal etmeyin.

    – GÖZ ENFEKSİYONLARI
    Yaz aylarında baharla birlikte başlayan alerjik konjonktivitler ile sıklıkla havuzlardan bulaşan viral ya da bakteriyel konjonktivitlere rastlanıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilhan Gönenç Süer, her iki durumda da kızarıklık, kaşıntı, sulanma, sulu akıntı, şişme, yanma gibi belirtiler ortaya çıktığını belirterek, “Bazen görme bulanıklığı da olabiliyor. Bakteriyel konjonktivitlerde çapaklanma artıyor. Alerjilerde ise kaşıntı daha şiddetli oluyor. Şikayetler başladığında göz hastalıkları uzmanına başvurmak önemli” diyor. Alerjik konjonktivitler için güneş gözlüğü ve şapka kullanılması ultraviyole ışınlar ve polenlerden kısmen koruyor. Viral ve bakteriyel konjonktivitler bulaşıcı olduklarından korunmada hijyen çok önem taşıyor. Alerjik konjonktivitlerde tedavide ilk seçenek antialerjik göz damlaları oluyor. Yanıt alınamazsa ya da alerjik reaksiyon çok şiddetliyse tedaviye kortizonlu göz damlaları da ekleniyor. Viral konjonktivitlerde daha çok hastayı rahatlatmaya yönelik tedavi düzenleniyor. Bakteriyel konjonktivit tanısı alan kişiler genellikle antibiyotikli göz damlaları ile 10 gün içinde iyileşebiliyor. Dr. Süer, alerji geçmişi olan kişilerin tatil çantalarında kortizonlu olmayan antialerjik göz damlalarını bulundurmalarını öneriyor.

    – SICAK ÇARPMASI
    Yaz tatili kelimesi birçoğumuza denizin ya da havuzun kıyısında şezlonglara uzanıp saatlerce güneşlenmeyi çağrıştırıyor. Ancak bu kadar çekici olan güneş ne yazık ki bir o kadar da tehlikeli. Dr. Tansel Turan, “Bazen saatlerce güneşlenmenize bile gerek kalmadan, sadece birkaç saat güneş altında dolaşırken bile ölümcül sonuçlar doğabilir. Bu nedenle güneşten korunmak hayati önem taşıyor” diyor. Vücut sıcaklığı terleme mekanizması sayesinde belli sınırlar içinde tutuluyor. Uzun süre güneşe maruz kalındığında vücudun ısı dengesi bozularak çeşitli şekillerde kendini gösteren güneş çarpması ortaya çıkıyor. Güneş çarpması yaşayan insanların vücut sıcaklığı 40-41 dereceyi bulabiliyor. Ayrıca şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma gibi çeşitli belirtiler de görülüyor.
    Korunmak için:
    ‰ Terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin, geniş kenarlı şapkalar takın.
    ‰ Susamayı beklemeden sürekli su tüketin.
    ‰ Alkolden kaçının.
    ‰ Hafif besinler tüketin.
    ‰ 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş altında dolaşmaktan kaçının.
    ‰ Vücudunuzun ısısını düşürebilmek için sık sık duş alın.
    Sıcak çarptıysa:
    ‰ Hastayı serin ve güneşten uzak bir yere geçirin.
    ‰ Bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verin.
    ‰ Vücudu sıkan giyecekleri gevşetin.
    ‰ Başa ve kasıklara soğuk kompres uygulayın.
    ‰ Vücut sıcaklığı çok yüksekse ılık bir duş aldırın.

    Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz